Разбрахме се с Русия за "Белене". Ще струва максимум ?6,298 млрд.

В проекта влизат финландска и френска компании. Засега с по 1%
Обновена: 30 ное 2010 21:41 | 30 ное 2010 21:22,
395
Разбрахме се с Русия за "Белене". Ще струва максимум ?6,298 млрд.
Снимка: Булфото

НЕК и руската държавна компания "Росатом" подписаха меморандум за принципите за учредяване на проектната компания за изграждането на АЕЦ „Белене“.

България ще запази мажоритарния си дял в компанията. В нея с по 1 % ще влязат и финландската „Фортум“ и френското дружество „Алтран технолоджис“, а останалите 47% са за „Росатом“.

Има вариант, при който делът на „Фортум“ в компанията може да достигне 25 на сто, но засега участието на финландците ще е символично, коментира енергийният министър Трайчо Трайков.

Цената на АЕЦ „Белене“ не трябва да надвишава 6,298 милиарда евро, е записано в меморандума.

Директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко изтъкна, че това не означава, че цената на атомната централа ще е тази, а че не може да бъде по-висока.

„Благодарни сме на „Росатом“, че приеха документа да бъде публичен, в него няма клауза за конфиденциалност“, коментира Трайчо Трайков.

По думите му подписаните днес документи са принципи, по които ще се работи, за да бъде създадена проектната компания, а договарянето на цената и на акционерни дялове ще се случи в близките месеци.

Още по темата

Министърът бе категоричен, че „няма да се стигне до изливане на бетон, ако няма яснота“.

„Днес се споразумяхме за 4 месеца да създадем проектната компания за АЕЦ „Белене“ и за още 6 месеца да имаме конкретен договор с конкретни ангажименти на страните“, каза изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Сергей Кириенко пък коментира, че е трябвало да се вземе решение или да се спре проекта за атомната централа, или да се приеме друга философия – тази на икономическата целесъобразност.

„Убеден съм в партньорите, които влизат в проекта и в техните качества. Надявам се с времето, което сме определили, да изчистим всички въпросителни“, допълни директорът на „Росатом“.

Само преди няколко часа изглеждаше, че преговорите по АЕЦ "Белене" са в задънена улица, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да има напредък, ако шефът на „Росатом“ не признае, че българският народ е бил подведен с обявяването на цена от 4 млрд. евро.

След това Кириенко каза, че при сключването на договора през 2006 г. е определено колко струва подобна централа към онзи момент и отделно са били договорени инфлационни индекси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
1
 
2
 
! Отговори
НЕ СМЕ СЕ РАЗБРАЛИ.. преди 13 години
.....ТАЯ ЦЕНА ПЛЮС , ВЕЧЕ НАПРАВНИТЕ РАЗХОДИ ОТ "СВЕТАТА ЧЕРВЕНА ТРОИЦА" ОТ 2-млрд.лв., СА НЕПОСИЛНИ ЗА БЪЛГАРИЯ !НЯМА ДА ИМА КОЙ И ОТ КАКВО ДА СЕ ПЛАЩАТ ,ЗАЕМИТЕ ОТ РУСКИТЕ И СВЕТОВНИТЕ БАНКИ!АЕЦ-БЕЛЕНЕ , Е ВЕЛИКА ГЛУПОСТ!ИСТИНАТА Е В РАЗШИРЕНИЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА "АЕЦ-КОЗЛОДУЙ", С ВЕЧЕ ПРОИЗВЕДЕНИТЕ И ЗАКУПЕНИ РЕАКТОРИ ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!ТОВА ЩЕ Е , 1/3 ОТ СЕГАШНАТА СТОЙНОСТ НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!
347
0
 
1
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
Много си прав! Атомът ще върне независимостта на България!
346
0
 
1
 
! Отговори
rumen преди 13 години
Приятели,Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ? Та ще въвеждаме и такса електромер, която отвсякъде си е Моноролно свръхпечалба!!!1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...Добре...!!!- Но защо тогава НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупява "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 72 стотинки... и да отказва ток от Козлодуй, сруваща 1.169ст. - Дори цената тока от АЕЦ Белене, да е 4.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е в ПЪТИ по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха вярни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% тока си със себестойност 1.168ст. не по 6, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., пазар е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Заради инфлацията това което преди 10 години е струвало 4 милиарда евро (примерно тон злато), същото нещо сега струва 6 милиарда... Но нещото си е пак същото...(тон злато), а числата 4 и 6 са игра на цифри...Пазарната икономика е товаТака ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякък..., но ако го има Белене, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., по-точно ще го купуваме по 72 стотинки..., които можем да си го позволим де...Помните ли когато цяла България беше една голяма Дискотека...!!!
345
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Ще повтарям докато чуят и глухите, а след това ще продължа, докато чуят и русофобите, неграмотните, глухите и дори Костовия пудел Мартинчо и хубавото Наде...!!!Преди 10 г. цената на Белене беше 4 милиарда евро При инфлация от 5% днес тези пари са 6 милиарда, проблем е само, че Бойко се опитва да я качи с 500 милиона за Рушвета Му, пардон, за консултантскиДнес истинската битка не е за ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, а за това кой ще гушне рушветите за Южен поток и Белене и кой 60 милиарда Печалба от Белене...!!!Българските икономически интереси, ни налагат Зелена Енергийна стратегия, в унисон с Европейската Визия - 2020...:1. Веднага строим Южен поток, защото заради икономическата блокада на Иран и заради окупацията на Ирак, по инициатива на САЩ, газ за Набуко няма да има поне още 50 години, за 1000-та километра през Кюрдистан стигат по 300гр. Динамит седмично2. Заради всеобщата икономическа криза, след елементарни преговори пускаме 3 и 4 блокове в Козлодуй, строим Белене с 51% държавно участие и после тази част прехвърляме в СРЕБЪРНИЯ ПЕНСИОНЕН ФОНД... така, че заради Демографската криза, по 1 милиард лева за пенсии годишно да не тежат на бюджета...3. Закриваме 50% от въглеводородните ТЕЦ, с което съкращаваме с 40% вредните емисиии. Екоглобите ще оскъпят двойно цената на тока, спрямо сегашните 8,8 стотинки и ще ни върнат в каменната ера... За съжаление, при това СДС и ДСБ, ще останат без финансиране!!!4. Планираме за след 15г. два заместващи блока на действащите в Козлодуй, а след 30г., строим нови два реактора в Белене...;5. Правим ВЕЦ навсякъде където е възможно..., браво за Горна Арда..., срам за Цанков камък!!!6. Спираме строителството на нови - ДОКАЗАНО! неефективни вятърни и фотоелектрически ЕЦ, даващи ток с цена 72 стотинки и следим световния технически прогрес...7. Прилагаме действия за Енергийна ефективност, според "джоба си"...Ето тези 7 крачки, в изпълнение на Сратегия 2020, са "Национално отговорна зелена енергийна стратегия"... и мощна Законна подкрепа на родния бизнес, чрез евтина енергия Всичко останало е от "Лукаваго" и от Златния телец...!!!
344
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко печели време - никакъв АЕц няма да има, нали си го знaете, че е цар на извъртанията...........
343
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е каква е файдата той и толкова си струваше .
342
0
 
3
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
БГ върви от 20 год.към раздробяване,отслабване и раздробяване.Огледай се наоколо тенекиена седесарска кратуно!
341
1
 
5
 
! Отговори
Акъл море преди 13 години
От Белене ще се печели,но не е сигурно дали ще е България.Русия е свободна държава и ще си запази процентите и съответно печалбите.Но ние не сме! Следователно може да се окаже,че не България,а западни компании ще печелят от Белене.Затова е много важно на всяка цена да се запазят българските проценти за България.Ако Боко защитава българските интереси,той трябва да защитава нашите проценти,а не да търси инвеститори.Точно това предлага Русия-БГ и Русия да строят АЕЦ-а.
340
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ Белене е никомуненужен проект.
339
5
 
9
 
! Отговори
На каката Батето преди 13 години
И какво стана, надувахме мускули втвърдявахме се и накрая пак стана на техното руснаците си получиха каквото искаха а Бат Мухобойко пак си остана с Голямата уста и малко действия.
338
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато отново гръмне някоя АЕЦ ще разбереш каква национална сигурност дават АЕЦ! В ерата на тероризма никакви мерки не могат да дадът пълна сигурност за един АЕЦ!
337
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Белене ще струва по 1754 лева на глава от населението или 7017 на едно 4 членно семейство...
336
1
 
3
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Дано има повече мислещи люде да прочетат и осмислят написаното от Вас.
335
1
 
2
 
! Отговори
Emigrant преди 13 години
Sega da prodaljava da plue chervenite - ne e 6.5miliarda - 6.3 miliarda- i za kakvo beshe cialoto show - nali triabvashe da struva 4 miliarda i nito cent poveche? Boko e nai-goliamata podloga koiato za koiato sam chuval. Mnogo se nadiavam 2-ta grama mozak koito ima da sa dostatachni za samostoiatelno reshenie da ni osvobodi ot prisastvieto si OSTAVKA... kakto peeshe Milena edno vreme " neam nervi"
334
4
 
9
 
! Отговори
ОТ СТАРА КОЗА ЯРЕ преди 13 години
НЯМА НИЩО ЧУДНО, че Бойко лесно клекна за АЕЦ "Белене", а също и за "Южен поток" преди това. Той лично доста ще намаже чрез банката на жена си от тези проекти. Знае си Бойко сметката. Нека абдалите спорят и се замерят с политически и икономически аргументи, и да лапат мухи.
333
1
 
5
 
! Отговори
USA преди 13 години
Наистина това е най-същественият, философски въпрос! Пропуснали сте обаче това, че най-вероятно бъдещето на автомобилите е свързано с електричеството. За България, ако това се случи, само за тях ще отидат около 2000МВт. А и как като тенденции ще се развива икономиката - винаги ли песимистите ще се окажат прави? Факт е, че атомната енергия е реабилитирана напоследък... Аз лично съм раздвоен. Основно остава това, че така и така има договор, така и така като технология(руска) сме на иновационното дъно, поне и цената да е на ценовото дъно. И ако може пари от... още бюджета да не излизат, най-добре. Щото почне ли държавата да инвестира, такава кражба ще падне, че ще си спомним доган, царя и станишев!
332
4
 
8
 
! Отговори
ЕХ Българио преди 13 години
За да има една държава АЕЦ,не е необходимо само да има кой да и я построи.В този смисъл и Италия и Бразилия сигурно без проблем може да инвестират по 6-7 милиарда .или пък арабите.Проблем а е има ли една нация ,човешки ресурс да поддържа АЕЦ .Опита в поддръжката и инфраструктурата за пренос на ел,енергията са не по малко важни от инвестицията.Можем само да сме доволни ,че страната не се поддаде на разрушителните пориви на псевдоеколози и сини талибани за закриване на атомната енергетика.
331
5
 
9
 
! Отговори
ЕХ Българио преди 13 години
Наличието на атомни централи за несведущите по въпроса е елемент на нац. сигурност. Само за пример при обсъждането на ПРО ще се отчита и това. Освен това нещо ще произвеждаме , рядкост при нас. Ставаме енергиен конкурент ако не и гигант за региона. Можем да се оттървем от лигнитните технологии, които са демоде от екологична гл. точка. Само е важно да ни излязат сметките, че милиардите са множко. Енергоизточниците ще растат по цени и като ни забрани ЕС да горим дърва и въглища как ще се топлим. АЕЦ е един стабилизиращ фактор в цялата... още ни икономика.
330
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Трайчо и Бойко какво се "пънаха" месеци наред, тогава ... То се знаеше, че ще кандисат на сумата, само трябва да им се качи комисионната. Бойко е най - наглия лъжец в близката ни история, но все пак добре, че не прекали с втвърдяването, че съвсем щяхме да се "втвърдим след" 2025 година.
329
1
 
3
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Пак си писал верни неща, но по повод на бриджьорските сравнения, трябва да кажем, че другарите ще ти отговорят нещо от рода на "вътре мечки няма". И няма, има само много импове в минус за работещите. А тия, дето "големия шлем" го разиграват "като руския цар Петър" (бриджьорски жаргон, за по-младите бриджьори, който с две думи значи, че играеш униори, без да мислиш за импас и пр., както руският цар Петър, който като свършил снарядите, свалил гащите и обърнал дупе), си свиркат, че сме "в зона".