Дянков: Тепърва предстои голямата работа по Белене

"Миналата седмица просто се подписа един меморандум"
Обновена: 5 дек 2010 19:16 | 5 дек 2010 19:16,
140
Дянков: Тепърва предстои голямата работа по Белене
Снимка: БГНЕС

Тепърва предстои голямата работа по проекта АЕЦ „Белене”. Миналата седмица просто се подписа един меморандум, за да може в неговите рамки да се търси разбирателство по няколко параметри, основно по цената.

Това каза в предаването „На четири очи” по Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Малко хора знаят, че досега реално не е имало договор, допълни той. Оказа се, че няма договор, по който да има бъдещи разговори, а винаги са се подписвали само анекси.

Още по темата
Затова нямаме финансова обосновка, затова нямаме икономически анализ, уточни министърът. Най-после имаме избран консултант на Българския енергиен холдинг, който да започне да работи по икономическата и финансовата обосновка.

Този консултант ще е необходим, защото това е външен консултант, който има поглед не само върху развитието на ядрената енергетика в Европа и в света, а и може да ни каже какви финансови и икономически параметри един такъв проект може да даде, каза още Симеон Дянков.

Дянков добави, че едно е руснаците да ни казват, че това е един невероятен проект, който ще има огромна възвръщаемост, друго е независимо лице да си направи независим анализ.

Според Дянков руснаците както обикновено много бързо са се опитали да минат към темата за цената и вече знаят каква е тя.

Руснаците си имат техните интереси – ние си имаме нашите и трябва да отстояваме нашето, смята той. Това е много висока цена и ние искаме по-ниска от тази, увери финансистът.

Запитан дали има разнобой в правителство по темата АЕЦ "Белене", Дянков каза, че в началото е имало мнения, които са се различавали, но в момента има три неща, които могат да бъдат отчетени като успех по темата.

Сега вече не се говори за заем по проекта, а инвеститорите, които дойдат да строят централата, ще инвестират в проекта. Дянков смята, че китайските инвеститори също са добри инвеститори.

Без голям инвеститор няма да има АЕЦ "Белене", категоричен бе Дянков. Има много неизвестни и въпросителни около меморандума за АЕЦ "Белене". Работата на опозицията е да критикува, но те са в този смешен вариант, че хем критикуват, хем се вижда, че са сгрешили и дори руснаците признаха, че са сгрешили с предишното правителство.

Има голям интерес за дофинансиране от Китай на АЕЦ "Белене", съобщи Симеон Дянков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
3
 
! Отговори
Баце преди 13 години
Всъщност явно има лапнишарани, нали все пак са ти нацвъкали 4 минуса, ама какво да се прави докато има такива балъци ще ни управляват такива като Дянковчето.
117
2
 
4
 
! Отговори
На каката Батето преди 13 години
Да трябва да те пратиме там, о забравих, че вече няма концлагер там!:))))
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ Козлодуй не се изплатила все още!АЕЦ КОЗЛОДУЙ е проект които все още не носи печалба на България.
115
6
 
5
 
! Отговори
Камата преди 13 години
Моника (Симеоника) Дянкова, аман от вашите меко-китко-путювски шикалкавеници! Остана ли поне един наивник да ви вярва?
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АЕЦ Белене е корупционна схема. Тази централа никога няма да бъде построена, а само секрадат народни пари.
113
0
 
4
 
! Отговори
Tina преди 13 години
Китай е добра възможност.Използвайте я.
112
1
 
2
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 13 години
Румене, има доста верни неща в твоето изложение. Бойко го хвана страх да каже на Путин: ние сме да тук и да аргументира отказа с обидните подаяния наречени пенсии. Европа е за АЕЦове, защото това е най-рационалния начин да произвеждаш ток. Екоцентралите също са хит, но аз не бих заложил само на тях. Газта е важен продукт за химическата промишленост, но и нейните залежи са лимитирани. България може да изнася минерална вода и оптимизира използването на термалните си извори.
111
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДЯНКОВ И СИЕ, ДА СЕ ИЗМЕТЕ!
110
4
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Ще повтарям докато чуят и глухите, а след това ще продължа, докато чуят и русофобите, неграмотните, глухите и дори Костовия пудел Мартинчо и хубавото Наде...!!!Преди 10 г. цената на Белене беше 4 милиарда евро При инфлация от 5% днес тези пари са 6 милиарда, проблем е само, че Бойко се опитва да я качи с 500 милиона за Рушвета Му, пардон, за консултантскиДнес истинската битка не е за ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, а за това кой ще гушне рушветите за Южен поток и Белене и кой 60 милиарда Печалба от Белене...!!!Българските икономически интереси, ни налагат Зелена Енергийна стратегия, в унисон с Европейската Визия - 2020...:1. Веднага строим Южен поток, защото заради икономическата блокада на Иран и заради окупацията на Ирак, по инициатива на САЩ, газ за Набуко няма да има поне още 50 години, за 1000-та километра през Кюрдистан стигат по 300гр. Динамит седмично2. Заради всеобщата икономическа криза, след елементарни преговори пускаме 3 и 4 блокове в Козлодуй, строим Белене с 51% държавно участие и после тази част прехвърляме в СРЕБЪРНИЯ ПЕНСИОНЕН ФОНД... така, че заради Демографската криза, по 1 милиард лева за пенсии годишно да не тежат на бюджета...3. Закриваме 50% от въглеводородните ТЕЦ, с което съкращаваме с 40% вредните емисиии. Екоглобите ще оскъпят двойно цената на тока, спрямо сегашните 8,8 стотинки и ще ни върнат в каменната ера... За съжаление, при това СДС и ДСБ, ще останат без финансиране!!!4. Планираме за след 15г. два заместващи блока на действащите в Козлодуй, а след 30г., строим нови два реактора в Белене...;5. Правим ВЕЦ навсякъде където е възможно..., браво за Горна Арда..., срам за Цанков камък!!!6. Спираме строителството на нови - ДОКАЗАНО! неефективни вятърни и фотоелектрически ЕЦ, даващи ток с цена 72 стотинки и следим световния технически прогрес...7. Прилагаме действия за Енергийна ефективност, според "джоба си"...Ето тези 7 крачки, в изпълнение на Сратегия 2020, са "Национално отговорна зелена енергийна стратегия"... и мощна Законна подкрепа на родния бизнес, чрез евтина енергия Всичко останало е от "Лукаваго" и от Златния телец...!!!
109
3
 
4
 
! Отговори
стига преди 13 години
Газ от Сащ-АЕЦ от Сащ-само там е истината-те ще ни спасят от руска зависимост-ще видите!!!
108
1
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Пич, китайците съвсем не са тези гладни партизани от преди реформата от 1979та. За много китайци цялата сума е нищо, но няма да инвестират ако ще загубят. Китай е и държава, която има интереси в ЕС, държава с която русия се съобразява. Нашият интерес е да балансираме между "малко" по-големите от нас след като нямаме пари да си построим собствена централа. Да трябвало е да се строят блоковете на Козлодуй,но не се знае към днешен момент от кое е по-евтино.
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Парите не миришат! Да идват .....
106
3
 
5
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Работата става все по-жалка с АЕЦ Белене, щом за китайско финансиране замечта тоя комсомлец. Язък за парите, дето ще ги лапне консултантът. Отсега ми е ясно, какво ще каже - при еди какъв си сценарий, проектът ще е рентабилен, при друг - нерентабилен, при трети - може да е рентабилен, а може и не. Вие си изберете, кой сценарий ще мъчите да осъществявате. А "финансирането" е направо смешно - подставени лица на съветите (уж финландци и французи), сърби, сега пък - китайци. Блазе ни.
105
1
 
4
 
! Отговори
работещ преди 13 години
"Руснаците" на парче изхвърляне ли ти плащат или си *** по рождение?
104
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците ти дадоха урок като на *** и пак не си го признаваш. Трудно е когато си завършил Харвард, Кембридж, и тем подобни университети. Сега ти е тъжно че няма да си в играта и ще ти кажат гледай си работата, ако още си тук. Трудно се преглъща елиминация, но да си мислил, а забравих, че това не ти е познато, извинявай. Дянков, дай си 15 заплата, че ББ ти е вдигнал мерника, а той стреля добре и не пропуска.
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя недоносения пак се изцвъка.
102
3
 
6
 
! Отговори
! преди 13 години
Не може да няма договор, а да се подписват анекси.И въз основа на какво ни плашат с неустойки?
101
0
 
5
 
! Отговори
Онанимен преди 13 години
цената на Белене може да падне драстично,ако се пратят подходящите специалисти да работят там - ***,турци,пандизчии и всякаква друга *** и *** - централата има нужда от общаци ...обещайте на ***,че ще му намалите присъдата и ще бачка ...
100
0
 
5
 
! Отговори
ceco преди 13 години
флики ,що не правиш като вятъра ,***
99
2
 
4
 
! Отговори
Mickey преди 13 години
."Симеон Дянков за цената на "Белене": И 6.289 млрд. евро все пак е успех" Не се казва "успех" , а ОЩЕ ПОГОЛЕМ ШЛЕМ (и то квадратен) А за къв ... ни е туй Белене няма ли да кажеш, бе пуделче гербаджийско? .