Какво става с антикризисния план на правителството

Синдикатите и работодателите дават противоречива оценка
16 яну 2011 21:30,
125
Какво става с антикризисния план на правителството
Снимка: Булфото

През пролетта на 2010 година правителството прие план за борба с кризата от 60 точки след продължителни преговори със синдикатите и бизнеса. bTV провери колко от 60-те антикризисни мерки са изпълнени и какви са резултатите.

Институтът за пазарна икономика се опита да изчисли колко от идеите в плана са реализирани. Оказва се – малко повече от половината. С най-добро изпълнение са мерките за социалното осигуряване. Например – първите 3 дни болнични да се плащат от работодателя.

Най-зле са осъществени идеите за нови приходи в бюджета. Провал в плана са неосъществените планове държавата да продаде квоти емисии за парникови газове и да спечели от приватизация. Според икономистите неизпълнените мерки за приватизацията и продажба на газови емисии са доказателство, че планът е бил хаотичен и със спорен резултат.

Синдикатите и работодателите дават противоречива оценка. От една страна, бизнесът отчита, че не е въведено плащане на такса смет според изхвърления отпадък и има нула напредък към електронно правителство. От друга страна, са изплатени част от дълговете към бизнеса и наистина средствата по европроекти се плащат по-бързо.

Синдикатите се радват, че отпадна таванът на обезщетението за безработица, събран е допълнителен дивидент от предприятията и са икономисани 20 на сто от бюджетните разходи. От друга страна обаче, очакванията за увеличение на доходите не се случиха.

Сега синдикатите смятат, че време да се напишат нови мерки – за растеж и възстановяване на загубените при кризата 250 000 работни места.

Икономистите и синдикатите спорят най-много за това дали започналата пенсионна реформа е плюс или минус. Според синдикатите мерките са най-добрите възможни, докато анализаторите казват, че правителството само е отбило номера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Вигенин преди 13 години
Кво става ли, ама на него не му става, моят става, айде чао, че ме вика от спалнята. Голям немирник е и постоянно е готов за дълги "разговори".
114
1
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Кажете го по-просто:Каквото е трябвало да се вземе от хората - изпълнено 100%Каквото е трябвало да направи правителството - изпълнено 0%
113
0
 
1
 
! Отговори
той преди 13 години
от кризата ще се излезе пролейте депутатса кръв
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво става с антикризисния план на правителството. Как какво стана стана едно голямо нищо
111
0
 
6
 
! Отговори
е преди 13 години
Леле- имали сме антикризисен план?????!
110
0
 
6
 
! Отговори
Какво преди 13 години
може да се иска от ниско културни и неуки хора каквито са тия от правителството начело с Пожарникара. Всички са от един дол дренки и хвани единия чукни другия. Освен милиционерщина в най-уродливия й вид нищо друго не се случва. Вижте само какъв бюджет си гласува МВР-то-повече от 1 млрд. лева. Не съм съгласен на шапкарите и тия около тях да се раздават хей така пари за смет, а точно това се случва. Долу правителството и нови избори!
109
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Никой няма право да се оплаква в тази държава.Всичко ни е наред. Майките започнаха да връщат майчинство, хазната ще се напълни и за всички ще има. Но кога и депутатите ще върнат недобросъвестно взетите си заплати? - не ходят на работа , а пари вземат, служебни коли, че даже и GSM-и. Не се отчайвайте - бягайте в чужбина.
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От планът им остава само прецакването на работещите пенсионери.Ще има да чакат да им гласуват.
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не са ти верни сметките ГЛАДНИТЕ са много повече поне два пъти.Ако гледаш редовно НОВИНИТЕ и помниш цифри По миналата година дадоха на пенсионерите с доход до 200 лв по 25 лв.Тогава казаха ,че това са почти милион душиТРАЙНО БЕЗРАБОТНИТЕ които не се водят в БЮРОТО по труда бяха накарани да подадат декларация образец 7 подадоха я над 160 хилядиГЛАДЪ в БГ е СТРАШЕН Добре че някои имат роднини емигранти да им пращат париПак по официялни данни над 2 милиарда идват от емигранти.
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То хубаво ги пише тия работи ама в тая държава ако се оплакваш си ревльо само един може да се оплаква всеки ден и час навсякъде за всичкоСъщия тоя каза на хората които нямат работа ,че са мързеливи това и непрекъснато повтарят глашатай те му.Иначе искат от тях редовно да си плащат завишените от ГЕРБ данъци и осигуровки тъй като мързела не е извинение!
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мерките бяха и продължават да са главно прокризисни.Ако искате антикризисни - заповядайте и разгледайте тези във Франция примерно.Това е и причината, освен тоталната социална и политическа, да се засилва още и икономическата криза. Има си статистики - и колкото и да се лъже грубо из медиите, тези статистики нямат политически цветове и не са монтажи...
104
0
 
14
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,- Чакаме Парламента, Правителството и Президента, да започнат да спазва "Харта за правата на човека", залегнала в Конституцията и част Лисабонската стратегия: Член 25 от Хартата: - Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други по-нататъшни загуби на средствата за издръжка, по независещи от него обстоятелства. - Майките и децата имат право на особена социална помощ и подкрепа." Какви са минималните изисквания:- "Жизненият минимум" (гладуването) е 211лв. За физически геноцид!- "Социалния минимум" е 634лв. За социален геноцид!!- "Издръжката на едно дете" е 370лв. При по-малко се извършва Национален геноцид децата възпроизвеждат нацията...!!!- Минималната издръжка на четиричленно семейство, е 2008лв., а средната заплата е само 640лв...Или:- При средна заплата, семейния доход е 1280 лева или по 320 лв., което е по-малко дори от издръжката за едно дете...- 70% от работещите (1.8 мил.) и техните деца са Социални аутсайдери, което прави около 5.0 милиона- Към тази цифра трябва да прибавим и 90% от пенсионерите - около 1.6 мил.Истината:- 6.6 милиона от българското население са Социални аутсайдери. - Да не забравяме и около 0.5 милиона, живеещи с доходи под Границата на глада от 211лв. (границата на убиване чрез глад, както в концлагерите) или общо 7.1 милиона, а всичко това е: - Грубо потъпкване на Хартата за правата на човека!Извод:- В България живеят Нормално около 0.3-0.5 милиона души - Помните ли кой написа - НАРОДЕ...????, а неговия съратник добави Кой те в таз робска люлка люлее?А ехото отговаря Парламент, Правителство и Президент
103
1
 
15
 
! Отговори
с. преди 13 години
Лично аз от ГЕРБ видях единствено и само натиск за пари и полицейски пиар!Работя в доста престижна и известна фирма и съвсем честно ще кажа,че положението никак не е розово!Заплати се бавят,висим пари на доста хора!И на нас ни висят доста хора и не можем да си вземем парите!Вика му се междуфирмена задлъжнялост!Какво ми говорят за стабилизиране като виждам за какво става въпрос!Поразпитах тук-там за бачкане!В момента нищо не става!В същото време постоянно и отвсякъде ми искат пари!Жалка история!
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти като вземаш 3 000 лв заплата не значи ,че и БАЛЪЦИТЕ вземат толкова !СИТИЯ НА ГЛАДНИЯ НЕ ВЯРВА На човечеца с 200-300 лв доход от заплата или пенсия му къркорят червата А на този с над 1 000 му парди дупето !!!ЕХ ЗВУЦИ само дето от едните мирише
101
2
 
8
 
! Отговори
Руди преди 13 години
А добро утро, сега ще сложат и данък въздух и глоба за пръцкане. Направо не е истина колко е изстъпяло това правителство начело с Тиквобойко, Смърдянков и Цвътанов.
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ли някои да видял в действие този план !!!Моля нека драсне два реда как му е помогнал
99
3
 
11
 
! Отговори
въпросче преди 13 години
Плана на правителството?Че БГ имали правителство???
98
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
плана е само за пред герберите те ако им кажат че боко прай земетресения и дава дъжд и тва ще повярват
97
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
К,ЪВ АНТИКРИЗИСЕН ПЛАН ,К,ВИ 5 ЛЕВА НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ,ЧЕ ДЪРЖАВАТА ПОТЪВА И ВСЕКИ ДЕН ВСИЧКО ПОСКЪПВА КАКТО ЗАПОЧНА ПРИ ЖАН ВИДЕНОВ ,КАТО В СЪщОТО ВРЕМЕ ВЛАСТТА СЕ ТРЕСЕ ОТ ЧЕНГЕДЖИЙСКИ И КОРУПЦИОННИ СКАНДАЛИ ...,АБЕ НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА,НЕМА НЕМААААА
96
2
 
26
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
С други думи, всички мерки, които са зависели от работата на *** в правителството са в девета глуха! Другите, които товарят бизнеса и всички нас - българите се изпълняват..... Ами правете си изводите! Кой "понася тежеста на кризата" и дали някой воъбще се напъва да прави положението по леко....или просто си върти контрабандата и си трупа паричките....