Обедняваме не само материално, но и духовно

Сергей Станишев е обезпокоен от културната деградация
Обновена: 18 фев 2011 09:55 | 18 фев 2011 07:00,
218
Обедняваме не само материално, но и духовно
Сергей Станишев. Снимка: Булфото

Българинът живее бедно в материален план, но все по-бедно и в интелектуален, и в духовен план.

Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на среща с представители на Федерацията на клубовете на социалистите в културата и с други представители на художествено-творческата интелигенция, съобщава пресцентърът на БСП.

Сергей Станишев е обезпокоен от тенденцията на образователна и културна деградация, неглижирането на интелектуалния елит на нацията, на науката и културата.

Процесът достига своята еманация при управлението на ГЕРБ. По думите на Станишев е налице неприязън към тези, които знаят, могат повече и имат творчески потенциал.

Лидерът на БСП изтъква, че хората на духа поначало са независими и имат ясно изразена позиция, което обаче не се вписва в разбирането на сегашната власт.

Станишев подчертава, че хората са принудени да водят всекидневна борба за оцеляване, а културата е оставена на импровизациите на управляващите.

„Ударът върху културата и науката е удар върху бъдещето на България”, обезпокоен е лидерът на социалистите.

Станишев не приема имитация на реформи, които са мотивирани чисто финансово, но без идея за развитие. Председателят на БСП е възмутен, че управляващите разиграват учените от БАН една година, а сега временно са потушили скандала заради изборите.

Сергей Станишев очертава като важна задача на БСП защитата на обществената функция на културата. Той изтъква, че при предишното управление са давани повече пари за духовната сфера.

Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев е на мнение, че правителството на ГЕРБ отделя средства за култура на принципа „колкото останат”.

„Не може да се дават 100 млн. лв. за подслушване и 94 млн. лв. за култура”, каза той.

Сергей Станишев заявява пред интелектуалците, че предстоящите изборит не са важни само за БСП, а са много по- важни за страната.

„Ако ГЕРБ спечели изборите, те ще се окопаят във властта. От вота зависи накъде ще върви България”, аргументира се Станишев.

Той откроява БСП като основна опозиционна сила и алтернатива на управлението. Лидерът напомня, че за първи път ГЕРБ отбелязва сериозен срив на доверието, а БСП има потенциален скрит вот, особено заради развихрилата се полицейщина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Hamstera s nova mediiana iziava.Kade be Geicho strestnat.
203
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Abe hamster ti totalno si iztreshtial.Do golemi umozakluchia stigna,tova koeto si serviral tuk go znaiat i babite.Marsh navun ot politikata i ot tazi prekrasna strana che veche i decata se smeiat s teb.Ti si totalno provalena podloga na chervenite podlogi.Povdiga mi se ot mijiturka kato teb.
202
0
 
4
 
! Отговори
Марсианец преди 13 години
Хора разберете не подкрепяйте "ТЯХ" ,те нищо няма да ни дадът. Топката е в нас когато станем по добри и се уважаваме повече ще сме по щастливи.Западните държави градат култура и традиции по 200-300 години ,ние можем поне да станем малко по-добри и задружни.Щастието е съпроводено от дружбата и любовта между хората. Не трябва да очакваме постоянно от някого нещо нормално е в такава ситуация престъпният свят да е пуснал корени в политиката и то доста дебели и дълбоки!
201
0
 
0
 
! Отговори
мечо преди 13 години
Хаби кой е тоя Чаплин ?
200
0
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Не е ли този на гербистите - ***? Те не знаят даже и буквите!
199
3
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
Най-бедният интелектуално електорат е точно този на БСП - бабички с четвърто отделение. :D
198
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Трябва да се основаваме на фактите, а не на емоциите.Факт - по времето на предишната тройна колиция средната работна заплата в България се е повишила с 83.5%, а само през първата година и половина с 21.3%.Факт - за първата година и половина от управлението на ГЕРБ средната работна заплата се е повишила с 12.3%Това за материалното, а колкото до духовното - ествествено е да говори за него, все пак прочетете с кого се е срещнал.
197
4
 
4
 
! Отговори
boccckooo преди 13 години
Бойко ,гласубайте закон такива инзвънземни да не ги пускат в медйното пространство,че децата се плашат:)
196
4
 
10
 
! Отговори
бг преди 13 години
какъв злобен поглед има този станишев ,,, ей такива имитаций като теб докараха държавата и народа до мизерия,, И Престани да говориш лошо за НАРОДА МИ БЪЛГАРСКИ,,,
195
3
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
Богат духовно ЦОЦОЛИСТ но за сметка на това беден на избиратели!!!
194
2
 
9
 
! Отговори
Памет преди 13 години
Казаното от Станишев звучи красиво,но някак не се връзва със спомените ни от близкото минало.БАН беше обгрижвана от държавата,но да станеш научен работник без партийна благословия не беше възможно.Да осъществиш развитие като учен или като творец в сферата на изкуството - как да стане,ако съответното партийно бюро не те причисли към "нашите хора"?Имаше постижения в сферата и на науката,и на изкуството,но много повече бяха творците със съсипани съдби и некадърниците с изкуствено изградени кариери.
193
6
 
11
 
! Отговори
Генади преди 13 години
Серго, изборите ще ги спечелим, и то с пълно мнозинствонарода вече гласува с главата си, вижда кой строи магистрали и лови престъпници, и кой разнася флашки и си гледа теснопартийните интереси.
192
4
 
3
 
! Отговори
... преди 13 години
И както пее Гошо от Почивка :к_ _ за всички комунисти!
191
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Другарю Станишев, обяснте ни колко бяхме духовно богати по време на вашето управление! Какъв беше духовният просперитет, когато окачествихте учителската стачка за по-високи заплати като "седянка".
190
0
 
2
 
! Отговори
mm преди 13 години
коментар 197 не е до 195 а до 193 извинете макар че е хубаво и той да прочете да разбере какво се случва икономически за болшинството от хората това е важно...
189
0
 
2
 
! Отговори
men преди 13 години
Вижте това и ще Ви стане ясно vbox7/play:0b2017c5
188
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Заради неефективни програми на институции от централната администрация българите са загубили 24 млрд. лв. през периода от 1998 до 2009 г"ТОВА Е ПОЛИТИКАТА И БЕЗХАБЕРИЕТО НА БСП,ДПС,НДСВ,СДС !!!!!!!!!!!!!!!!!!
187
0
 
3
 
! Отговори
mm преди 13 години
до 195 данъците се вдигат от Дянков Горанов и сие, да ти напомня ако имаш време провери подоходното и корпоративно облагане на фирми и физически лица как се развива от 2000 година до днес (постоянно се намалява с спиране на намаляването 2008 г. за последно това го твърдя понеже съм самоосигуряващо се лице и САМ си плащам данъци и осигуровки и смея да твърдя, че 2010 г ми взимаха с 50 лева на месец повече а 2011 с 40 повече) така че направете си изводи при кои управляващи какво се е случило
186
6
 
6
 
! Отговори
ЧЕ от БГ. преди 13 години
Внимавайте какво говорите за Станишев,че вашия идол както ги е подкарал назначенията може скоро да го назначи и него и после пък трябва да хвалите......но за какво ли ви го пиша,при вас е нов морал-БЕЗ МОРАЛ!!
185
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Културният за култура не говори.Парица-всесилна царица.Истинският интелектуалец не може да се бори със зъби и нокти.Затова комунистите се сдушиха със спортистите.Какво по полезно да имаш подкрепа на *** с яки мускули.Бойко е ваше произведение,господа комунисти.Да ви е жив и здрав.Скоро ще ви погълне.Та, вие като добър бащица не роптайте