61 000 първокласници влизат днес в класните стаи

150 общини са готови да въведат предучилищна за 5-годишните
15 сеп 2010 07:05,
73
61 000 първокласници влизат днес в класните стаи
Снимка: Булфото

Днес се открива новата учебна година.

По традиция тя ще започне в 9.00 ч. с издигане на националния флаг и под звуците на химна във всички училища в страната.

Около 61 000 първокласници се очаква да влязат в класните стаи.

Всички училища в страната ще отворят врати днес. Няма да има забавяне на учебната година заради незавършили ремонти на класните стаи, съобщиха от РИОКОЗ.

Получени са и безплатните учебници – право на такива имат учениците от общинските, държавните и частните училища от първи до седми клас.

Към 21 милиона лева са отделени за безплатни помагала.

Тази година за пръв път в някои общини ще бъде въведена предучилищна подготовка за децата на 5-годишна възраст.

По данни на Министерството на образованието готовност за това имат 150 общини (от общо 264) в страната.

Почистени са дворовете на всички училища в София, съобщиха от Столичната община.

Столичният инспекторат, съвместно с "Гражданска защита", са извършили проверки на територията около училищата за състоянието на околната среда и безопасността около тях - наличие на шахти, капаци, осветление, пътна маркировка, изправност на  училищните огради и на уредите за физическа подготовка.

Констатираните нередности са отстранени.

Прилежащите площи около училищата са почистени, тревните площи са окосени, премахнати са изсъхнали клони и храсти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Пеева преди 13 години
До бивш ученик:Става въпрос за нежелание за социализация,защото тя се възприема като насилие.Те си знаят само тяхната и дума не става за промяна.Всеки ден се опитвам да градя,ако днес съм сложила тухличка,то утре я няма.Това е страшното за мен като учител.
65
0
 
1
 
! Отговори
бивш ученик преди 13 години
То че от всяко дърво *** не става, е ясно! Проблем е обаче и че българчетата почнаха да говорят, без да използват тези думички. Да не говорим за изречение на третокласничка в съчинение "За чий х*й му е на Зайо Байо къщичка през лятото?" и обяснение "Че мама непрекъснато така говори вкъщи!".
64
0
 
2
 
! Отговори
Пеева преди 13 години
До ив.Костов.Няма лошо да учат майчин език,ако това ще ги очовечи.Да ама не.От трици бял хляб не става.Уча 10г. само от малцинството,когато използвам думи,като-моля, благодаря- дете в 3кл. ми казва,че говоря като българка. Няма интеграция ,защото те не искат такава.
63
1
 
2
 
! Отговори
бивш ученик преди 13 години
Знаете ли кое е наистина лошото? Че деца във втори клас не могат да кажат ДУМА на български. Че в селата с преобладаващ турски етнос в училищата се говори на ТУРСКИ. Че тези хора след това имат претенции да получават от БЪЛГАРИЯ, а не от Турция субсидии за непълноценното си производство. Говоря от личен опит и го подчертавам специално за всички, които ще ме обвинят в национализъм или расизъм. България има закони и те трябва да важат и за *** и турците в нея. Ако не - ВЪН!
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес няма ли новина за Боко Тиквата?Докога ще ви чакам????
61
1
 
0
 
! Отговори
Любомир Сердев преди 13 години
В края на XX век големите обществени промени в Европа обърнаха внимание и на етническия проблем. Ромите показаха, че ги има и тяхното съществуване не е за подценяване. На 7 април 1990 г. е приета Варшавската декларация за преподаване на международно признатия стандарт на ромския език по поръчка на Международния ромски съюз. Този стандарт включва единна правописна система на основата на латиницатаНека изтъкнем, че споменатият Международен ромски съюз е създаден на Запад, където всички писмености и азбуки са на латиница, затова и единната правописна система е по техен образец, отразяваща само западните диалекти на ромската езикова група. Действителността е точно обратната. Преди няколко години у нас се проведе среща на ромски представители от балканските страни. Особеностите бяха две:1. Тези ромски представители се разбираха помежду си в основни ромски линии чрез преводачи.2. Всички ромски делегации представиха своята правописна ромска система на азбуката на страната си, освен българската, имитираща английската азбука.В страните с кирилица обаче също са приложили своята азбука на кирилица, а не чужда. Ето защо отпада възможността ромите от цял свят, или поне в Европа да се разбират в общи линии на ромски език, и то с английска азбука. Известно е, че излязоха неприложими опитите на някои наши научни личности да сътворят ромска писменост, буквари, учебници, речници и т. н. с имитации на английската азбука. Неприложимо е и нанасянето на азбуката на един език едно към едно върху друг език, когато тези езици отстоят помежду себе си на векове. Опитите на споменатите научни специалисти са продиктувани по принцип от тяхното служебно положение или политическа принадлежност. Тези езикови проблеми трябва да се решават само от специалисти филолози, посветени на езиковата материя на ромския език.
60
0
 
4
 
! Отговори
УЧИТЕЛКА преди 13 години
И още нещо може би незнаеш, че ромите нямат писменост?Чия писменост ще ползват? Кажи ми коя им е азбуката?
59
0
 
3
 
! Отговори
УЧИТЕЛКА преди 13 години
В българските училища се учи БЪЛГАРСКИ ЕЗИК това е за всички хора с български лични документи.*** нямат държава, но за турците смятам че са с турски паспорти и в училищата им се преподава на турски и други езици използвани в ЕВРОПА
58
11
 
1
 
! Отговори
ив.Костов преди 13 години
България е мултиетническа страна и трите езика на структороопределящите етноси-Български,ромски и турски трябва да бъдат задължителни за всички!!
57
0
 
3
 
! Отговори
бивш ученик преди 13 години
Дай боже повече млади умни хора в България! Успех на всички ученици и учители!
56
0
 
3
 
! Отговори
енигма преди 13 години
До 54:...а общо населението и е 72 453 974 души.!Коя е държавата ???
55
1
 
4
 
! Отговори
е, не така ! преди 13 години
Чети и не прескачай редовете :"В страната по предварителни данни на просветното министерство са записани общо 651 502 ученици, от които близо 60 хиляди първокласници."Около 650 000 е броя на всички ученици, младеж !
54
2
 
0
 
! Отговори
tores преди 13 години
Вестник" Сега" пък казва,че първолаците били 650 000 ?!На кого да вярваме?
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В една южна съседка,тази година първолаците са само 1 милион и 100 хиляди.
52
0
 
3
 
! Отговори
тичъра преди 13 години
Не бе умник - 61 000 това е броя на първолаците !А това е повече от миналата година !
51
0
 
3
 
! Отговори
злато-пепел? преди 13 години
Златна ти уста !Или "пепел на езика ти" ! Ако от тия деца 61 000 90% бяха *** - значи сме се справили с неграмотността на ***, а от друга страна - значи че българите са станали само 10% от населението !Опазил господ !
50
1
 
7
 
! Отговори
121212 преди 13 години
N 49 го е казал най-най точно!!! Учете, образованието е добра инвестиция! Сега ви се струва безсмислено, но определено си заслужава! На 31 съм и ви казвам, наистина си заслужава!
49
0
 
1
 
! Отговори
критика преди 13 години
Критика и то голяма отправям към откриването на учебната година от Вежди Рашидов Прочетете статията и непременно ще се съгласите с мен /критиката е въобще към описаната обстановка,не само към него/
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, сега започна веселото! Химички и физички, спорт и литература, география и история... с две думи купон! Обаче, няма да се плашите, дори и най-гадното контролно си има край. Честит празник! И успех в борбата! Защото както е казал поетът:Борбата е безмилостна, жестока... но пък който стигне до края рядко съжалява! За това смело напред и умната! Не бързайте да пораствате, че после ще си спомняте с умиление за тия щастливи години! Нищо, че сега ходинето на училище ви прилича на кошмар.
47
1
 
5
 
! Отговори
доган преди 13 години
В България няма сини, червени, жълти и пембени; нито има българи, турци, *** и занзибарци. (Политиците са тези, които разделят обществото на партии и етноси.) В България има само властимащи и власттърпящи, привилегировани и онеправдани. Властимащите всячески(най-вече чрез медиите) манипулират разума и чувствата на хората, внушавайки недоверие и страх между етносите, разпалвайки дори ненавист с едничката цел запазването на статуквото. За каузата те привличат всеки, който е загърбил съвестта и достойнството си (а такива са всички некадърници), протежират ги за да ги вербуват(както в комунистическите времена) и лансират във властта. Така статуквото придобива приемственост, а регреса - нескончаемост. За жалост, осъзнаването на тази реалност е труден процес. Не защото българинът е *** и необразован, а защото страхът е вездесъщото чувство на роба. Именно робската психика (стадния инстинкт) прави народа безпомощен. Дори един бунт ще бъде стихиен, но не и израз на смелост. Защото смелостта е висше съзнание за достойнство и дълг да се наричаш Човек.(Но...какво остава за народа, когато и тук във форумите, всеки се крие зад някой псевдоним, премирайки от страх да не бъде изобличено плебейското му его.)