Мобилна лаборатория ще мери въздуха в столицата

Ще следят за чистотата му и в Деня без автомобили – 22 септември
20 сеп 2010 11:52,
5
Мобилна лаборатория ще мери въздуха в столицата
Снимка: БГНЕС

Мобилна лаборатория за контрол на качеството на атмосферния въздух към Изпълнителната агенция по околна среда ще извърши сравнителни замервания за качеството на въздуха в столицата, съобщиха от Столичната община.

Измерванията се правят по искане на общината и са част от инициативите включени в календара на Европейската седмица на мобилността.

Лабораторията ще бъде позиционирана във вторник в 10,00 ч. от източната страна на сградата на Народното събрание, до градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски” и Националната художествена академия, където на 22 септември ще бъде спряно движението на автомобили.

Ще бъдат представени данни за концентрациите на основни и специфични показатели за качеството на въздуха в ден с нормален автомобилен трафик – 21 септември, и в ден без автомобили – 22 септември.

Още по темата

Лабораторията ще измери наличието на фини прахови частици (ФПЧ10), озон, азотен оксид, азотен диоксид, въглероден оксид, серен диоксид, сероводород, амоняк, метан и неметанови въглеводороди, както и метеорологични показатели – посоката и скоростта на вятъра, температура и влажност на въздуха, атмосферно налягане.

Получените резултати ще бъдат публикувани на интернет страницата на Столичната община, както и на Изпълнителната агенция по околна среда. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: въздух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 13 години
"Мобилна лаборатория ще мери въздуха в столицата"Че то има ли въздух???
4
0
 
6
 
! Отговори
M преди 13 години
И какво като бъдат публикувани тези резултати? На всички е ясно какъв въздух се диша. По-добре тези от общината да помислят в посока подобряване качеството на въздуха в дългосрочен аспект, а не само какви статистики да публикуват.
3
0
 
9
 
! Отговори
kotarak преди 13 години
Смешници!!! Та то някой автомобили пушат и смърдят и е видно с око и се надушва с нос. Като минавах колата на преглед, преди мен един микробус ще ги отрови така бълваше, ама го пуснаха, само спирачките му тестваха. Просто да вземат по едно дете и да им казва кой пуши и кой не, ако са толкова остарели и изкуфели да немогат да видят и преценят. Човек може да си запуши ушите,ако е шумно, да си обърне главата ако е мръсно, но неможе да не ДИША. Дишането е първата степен на СВОБОДА!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че тая лаборатория поддържа ли такива високи нива? Да не вземе да сдаде още на втория ден, поради претоварване на датчиците :)
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
дан без селяни в София ще се въведе ли?