Болници спират операциите!?!

Лекарите обмислят национален протест до края на месеца
9 авг 2010 20:28,
200
Болници спират операциите!?!
Снимка: БГНЕС

Болниците спират да приемат пациенти за планови операции, освен ако не си платят консумативите, съобщи д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

Причината е, че Националната здравна каса е изпратила на мениджърите на болниците анекси към договорите, с които им се намалява финансирането с повече от 30%.

"Най-различни неща са получили - предложения за анекси, заплахи как ще бъде прекратен договорът, как ще трябва да връщат всички пари от началото на годината, защото предният анекс е бил незаконен, като че ли някой друг го е предложил, а не самата каса", обясни Райчинов.

Директорите на 7 болници в страната обявиха, че в сряда спират работа заради по- малките им бюджети. Някои от тях са лечебните заведения в Стара Загора, Казанлък, Раднево, Чирпан и Гълъбово.

Лекарите вече обмислят национален протест до края на месеца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още по темата: НЗОК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
2
 
! Отговори
рики преди 13 години
До момента от създаването си здравната каса извършва дейтости свързани със здравеопазване-лекарства,плаща за здравна дейност на лекарите и зъболекарите.Да ама от опит знаем че все се налага да доплащаме,и предтекст колкото искате-за операции на ръка или на касата на болниците,за лекарства ,за по-добори пломби,да не говорим за протези мостове и коронки.Та с др. думи това не е здравна каса-всеки пациент или лекар я хули.Аз предлагам да потърсим тези които я защитават,и тогава ще разберем.
198
0
 
6
 
! Отговори
пациент преди 13 години
АЗ КАТО РАБОТЕЩ И ВНАСЯЩ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ИСКАМ ДА НАМАЛЯ ВНОСКАТА ЗА НЗОК ОТ 8% НА 5,6% Т.Е. С 30%. ПО ЛОГИКАТА НА НЗОК ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВМЕСТЯТ В ТЕЗИ ПАРИ, КАКТО БОЛНИЦИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ГО НАПРАВЯТ СПОРЕД ТЯХ.ЗАЩО ПЛАЩАМЕ КАТО ЩЕ НИ СЕ ПОДСИГУРЯВА С 30% ПО-МАЛКО УСЛУГИ? МОНОПОЛИСТИТЕ ПАК НИ ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ, НА НАС ПАЦИЕНТИТЕ И ЛЕКАРИТЕ.
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да,но само ако има истинска политическа алтернатива на хоризонта!Иначе всякакви стачки са безсмислени!
196
1
 
4
 
! Отговори
Castor преди 13 години
Струва ми се, че идва голяма национална стачка през зимата.
195
1
 
11
 
! Отговори
Малее преди 13 години
Абе хайде закривяйте я тази държава, че мъките станаха много.
194
1
 
7
 
! Отговори
кочо преди 13 години
абе преди тия хорица не си ли плащаха операцийте като араби,да не би да бяха БЕЗПЛАТНИ,А.КВО МИ СЕ ПИНЯВЯТ ТИЯ СЕГА ОТ ТАЯ ЗДРАВНА КАСА ,ЗА КЪВ *** Я ИМА САМО МАНГИЗИ ХАРЧИ НА ВЯТЪРА,закриване на лапачите на пари от нзок ,не болници.АЛОООООООООООООООО МИНИСТЪРКАТА КЪДЕ СИ ,НА МОСТА ИЛИ НА КРЪСТОВИЩЕТО .
193
0
 
0
 
! Отговори
хобит преди 13 години
Започни с твоята. Вече и пожелах няколко добри неща!
192
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
недейте да ревете, всички пари отиват за монумента на успешното управление на бб - 50на километра от магистрала тракия
191
2
 
17
 
! Отговори
лекар преди 13 години
75 000.Така, останалите пари откъде да дойдат...Затова те са решили въпроса кардинално- ще се работи по-малко, за по-малко пари.От всичко губят лекарите и пациентите.Здравната каса трупа бюджет, който се използва не знам за какво, но не за здраве!!!Да решим проблема кардинално като протестираме срещу здравната каса или просто я премахнем.Бог да ни е на помощ!!!
190
0
 
12
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Искаш факти-добре.Болниците се финансират от Здравната каса.Идеята беше- който работи повече, да получава повече.Беше, но ние я побългарихме- стана обратното.Откакто Касата е монополист, заплатите и зареждането с лекарства и консумативи, рязко намаляха.Кой източва касата ли- ами тя източва себе си.Просто не плаща заработеното на болниците, или го изплаща с два месеца закъснение.А от 1 август- вече и с 25% по-малко.Та например- ако за 100 операции на месец са нужни 100 000 лв, касата ще плати
189
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В БГ за една и съща работа българският работник получава 3 пъти по малко пари от чужденеца с когото работят рамо до рамо.Целият "политически елит" от последните 20 г. да си ходи.
188
1
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Ще стачкуват, разбира се! А би трябвало не само те да протестират, най-вече ние, данъкоплатците, сме ощетени. Лекарите трябва да бъдат подкрепени, защото от цялата тази какафония, некадърност и алчност, страдаме най-вече ние - пациентите. Защо никой не даде отчет за едни половин милиард от здравна каса, които така и не разбрах къде са изчезнали! Може би другарят Дянков си е попълнил някоя друга дупчица, а пък *** парите за лечение! Това е геноцид спрямо нас. Абе не ви ли писна вече?!
187
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А ето - в една съседна статия пише за поредният гнъсен ***, приет за скъпо лечение в Пирогов, задето обгорал, докато гепил жица !!! И няма да му вземат и стотинка, защото е приет по спешност и е "социално слаб" и е от вечно привилегированото нисше малцинство - съвсем безплатно ще мву е, макар да не е платил и стотинка осигуровки !!!А ако аз, редовният платец се разболея, ще ме карат пак да плащам, макар да съм осигурен !!! Ей-затова сме на тоя хал !!!
186
3
 
23
 
! Отговори
Балин преди 13 години
Да стачкуват, подкрепям ги на 100 процента. Това правителство трябва да си ходи, могат само да викат дай-дай, ама не можеш да вземаш без да дадеш бе Бойко тъпо муле проклето. По-добре я махай оная *** усмихваща се ***, че ще ни вкараш всички в гроба.
185
0
 
14
 
! Отговори
Краско преди 13 години
..........Всъщност, защо говорим въобще за лекарите професионалисти? Те според мен нямат нищо общо с финансирането. Всичко което те трябва да правят е да лекуват и да бъдат ДОБРЕ заплатени. Не би трябвало лекарите да имат каквото и да е отношение към финансирането на тяхната дейност.
184
8
 
6
 
! Отговори
Краско преди 13 години
Не съм много запознат, затова ще питам. Кой управлява българските болници? Предполагам бивши лекари които и хабер си нямат от бизнес мениджмът. Да не говорим за техните подчинени в администрациите на болниците, където е пълно с некомпетенти, необразовани парашутисти/ки, назначени с връзки. Какво може да се очаква от такива хора? Могат ли те да менажират парите които държавата им дава? Пълна скръб. Такива болници или трябва тотално да се преструктурират, да се назначат можешти хора и т.н.
183
0
 
11
 
! Отговори
Англичанин преди 13 години
Ти защо си мислиш, че лекарите в ЕС в 100% от случаите са по-добри от нашите.Аз мога да ти кажа, че тази година се прибирах в България, за да отида на български лекар и след като 20 дена онея мерзавци ме мотаха с един смотан зъб, най-накрая той ме излекува за 2!!!И все още си го имам тоя зъб, да не кажеш, че ми е махнат....
182
2
 
3
 
! Отговори
ДО 167 преди 13 години
ТИ СИ *** ЧИНОВНИК. КАКВО ОБЩО ИМАТ ЛЕКАРИТЕ С БАНКОВИТЕ СЛУЖИТЕЛИ?
181
1
 
7
 
! Отговори
nbmhjki преди 13 години
Единственото което ме утешава е,че от тва ще страдат и *** гласували за ГЕРБ.Хак да им е на на всички гербави *** и целокупния многострадален български народ.
180
1
 
10
 
! Отговори
Grrrrrrrrrrrrrrrrrrr преди 13 години
Да ти e*** държавата проклета!!!!!!!!!!!!!!!!!!