Солена глоба за собственик на кафене, дискриминирал роми

Преди година сервитьорка отказала да обслужи клиент в Перущица
Обновена: 9 окт 2010 05:30 | 8 окт 2010 22:50,
170
Солена глоба за собственик на кафене, дискриминирал роми
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Солени глоби ще платят кметът на Перущица Никола Янкулов и собственикът на кафе-аперитив Методи Тенчев заради недопускане на роми в заведението. Това е решението на Комисията за защита от дискриминация.

Dnes.bg припомня, че преди година Гинка Райкова от Перущица подаде официално оплакване. Тя се почувствала унизена, когато влязла в кафенето, а сервитьорката отказала да я обслужи.

Оправдала се със забрана от работодателя си "на роми да не се сервира". В официално писмо Методи Тенчев отрича да е наложил забрана в заведението му да не се допускат роми.

Според него случаят е нагласен по специален сценарий с цел той да бъде злепоставен пред държавни институции.

В момента, в който на Райкова било отказано обслужване, там била и народната представителка от Коалиция за България Милена Христова.

Според собственика всички маси били заети, затова потърпевшата не могла да бъде обслужена.

1000 лева глоба ще плати Методи Тенчев, защото Комисията за защита от дискриминация е установила, че той е уволнил чистачка, която отказала да свидетелства в негова полза.

Други 1000 лева ще плати Тенчев за това, че е разпоредил да не се допускат роми в сградата. Той е задължен да постави на четири места и на входа на заведението текстовете на разпоредбите на члена от Закона за защита от дискриминация, който е нарушил, както и указание, че засегнатите лица имат възможност да сигнализират за нарушения на тези разпоредби Комисията за защита от дискриминация на съответния адрес.

Кметът Янкулов пък ще плати 1500 лева за това, че не е предприел мерки за недопускане на дискриминация в града. Той е признал пред комисията, че и в други заведения в града не са били допускани роми. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
6
 
4
 
! Отговори
до глупавите цигани преди 13 години
Не правете оборот на българите!Не ви ли стига дето ви карат да им работите без тр.договори и ви лъжат,не ви плащат!Не ви ли стига дето крадат от парите отпускани от ЕС за вас!Не ви ли стига,че се стремят да ви обвинят дори и за престъпления извършени от българи!"За всичко сте виновни вие,***"!Събудете се!Не пазарувайте от българи!Дори и малко по-скъпо да е ,пазарувайте от ***,турци,арменци или др.!
162
1
 
4
 
! Отговори
не е оправдание преди 13 години
Ами ще обслужваш само онези,които имат пари да ти платят в момента!Ако им откажеш,че нямат пари,никой няма да те съди за дискриминация!Няма да се учудя,ако някой "умник" напише,че и за това могат да те съдят!А и крайно време е *** да почнат да правят оборот на магазини или кфенета,които са собственност на ***,а не на самозабравили се "бизнесмени"!
161
1
 
3
 
! Отговори
CIGANIN преди 13 години
Ne razbrah kak taka hem nqmalo mqsto v zavedenieto hem vaprosnata gospoja Raikova si bila poruchala neshto,che tq da nebi da e stoqla do vratata na zavedenieto prava bez da sedne nqkude iz tova smotanao kafene,zada si porucha neshto,razbirase che ne e taka i toq neshtastnik trqbva da si ponese otgovornosta i vsichki ostanali malki jalki drenbi cherveicheta koito se pravqt na jalki podobiq ot sorta na volen siderov,povrustami s eot takiva BaiGaniovci
160
5
 
2
 
! Отговори
pa6ata преди 13 години
6te se o4eve4ite vie,ama da vidim...
159
4
 
21
 
! Отговори
Вили преди 13 години
Дискриминирани-мръсни,гадни ***,за заведения имат пари
158
1
 
21
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Я па ще отвориме и сто процента застраховаме кафене само за *** и като се напълни, ще го взривим
157
1
 
27
 
! Отговори
съгласен преди 13 години
"""този дето е наложил глобата му пожелавам банда роми да го оберат и изнасилят """То ако само с това се отърве, пак ще е късметлия. Те обикновено КОЛЯТ С БРАДВИ
156
3
 
24
 
! Отговори
некои преди 13 години
*** имат само права, но не и задължения. Трябва да бъдат заличени или те ще заличат нас българите!!!
155
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
moe zavedenie gostite moga da gi izbiram napr. zigani i pani nezelaia. tova niama ni6to ob6to s diskriminazia nali? e...ti darzavata! *** s pove4e prava ot ostanalia narod - kak da gi obi4am?
154
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз питам тези интеграторите на сорос дето постоянно *** за някъкви права на *** дали могат да идат да речем надвечер в столипиново и да седнат да си пият кафето в някое от многоброините незаконни заведения там ,дали няма да бъдат обрани и наеб**и и ихвълени голи на пътя за показ и тогава какво ще пишат глоби ли.?????????!!!!!!!!!!
153
4
 
24
 
! Отговори
гад преди 13 години
имам идея.... да ги излъжем , че ще им бием ваксина против някакъв грип, и да им боцнем една химическа кастрация....бухахаххахаха
152
0
 
11
 
! Отговори
куку преди 13 години
Къде отиват паричките от глобите?
151
2
 
28
 
! Отговори
Възмутен преди 13 години
Всички роми ще се юрнат, ще правят каквото си поискат, ще безделничат и безчинстват (както е било и до сега) и никой няма да може да им каже нищо, защото те винаги ще могат да обвинят в дискриминация. По-голяма напаст от това - здраве му кажи. Нима ние българите не сме дискриминираме. Аз като не си платя тока - ми го спират, ромите - не, аз като искам помощи за деца - ми ги отказват, а на ромите не! В каква държава живеем - на българи или на ***?
150
3
 
25
 
! Отговори
Илиян преди 13 години
този дето е наложил глобата му пожелавам банда роми да го оберат и изнасилят
149
5
 
15
 
! Отговори
Циганин преди 13 години
Ние сме на всеки километър от тук да края на света . А тук в България е края на света . ха ха ха ха ха
148
3
 
29
 
! Отговори
Julian преди 13 години
Преди време и аз бях яростен защитник на правата на *** по форумите, какви ли не съм ги мъдрил за интеграция и какво ли не....няма такова животно.Не живях доста време в България и просто незнаех за какво става дума.Влизам в магазин, а зад мен *** и до нея двете й *** само по *** а навън студ.Магазинера и казва -облечи ги тези деца ще се разболеят, а тя му отговаря - да се разболяват, да умират, че много деца вкъщи.Това не беше ирония или шега.Ума ми не го побира...и това е майка.
147
2
 
12
 
! Отговори
yavoraki преди 13 години
Няма значение къде съм израснал, защото те са навсякъде, като комунисти са, през километър (puke) :D
146
1
 
17
 
! Отговори
Потърпевш преди 13 години
и аз държа кафене и когато съм си имал работа с *** все съм духал супата.първо плащат 2-3 пъти и после минават на вересия.плащат вересията 1-2 пъти и накрая при най големия дълг изчезват.така минават 1-2 години докато минат през всички кафета в квартала и накрая никъде не влизат,защото са длъжници навсякъде
145
2
 
3
 
! Отговори
roshko76 преди 13 години
Отново започна с категоричните оценки и констатации...би ли посочил източника от който черпиш тези толкова "точни" проценти? Аз съм израснал в Добрич, ти явно все още си в Сливен или Ямбол...хаха, айде чао от мен, дерзайте си тук в нета...
144
16
 
4
 
! Отговори
Свилен преди 13 години
Каква е тая простотия дето чета бе , и какво като е *** не може да си пие кафето ли тцтцтцт изкривен свят наистина , пълна дискриминация недопостимо е .