ВиК-Пловдив завежда дела за сметки от 30 лева

Дълговете на абонатите към компанията възлизат на 13 милиона лева
Обновена: 30 ное 2010 22:06 | 30 ное 2010 22:06,
28
ВиК-Пловдив завежда дела за сметки от 30 лева
Снимка: Dnes.bg

Изпълнителни дела срещу длъжници дори за сметка от 30 лева ще завеждат от водното дружество в Пловдив.

Това се налага заради големия брой неизрядни потребители. До момента само в Града под тепетата е разпоредено спирането на водата на 1200 частни абонати и на 734 фирми.

Принудителното събиране се прави от съдебен изпълнител, който запорира банковите сметки, заплатата и имуществото на длъжниците.

От ВиК предупреждават, че много често разноските по делото са по-големи от целия дълг, но те се поемат изцяло за сметка на клиента.

Водният оператор е решил да преследва дори длъжниците, които имат задължения в размер на 30 лева.

"Ако клиентът не дойде да плати в срок от 2 седмици, който ние определяме, тогава вече имаме право да пристъпим към спиране на вода или завеждане на дело срещу длъжника и по този начин да търсим изплащане на дълга”, съобщи пред Dnes.bg говорителят на ВиК – Пловдив, Златка Генова.

Дълговете на абонатите към компанията към днешна дата възлизат на 13 милиона лева.

Най-много длъжници има в районите „Тракия” и „Столипиново”. Въпреки това хората не разбират защо ще се завеждат дела дори за суми от 30 лева.

"Тази идея ми изглежда малко смешна, защото 30 лева не са кой знае колко голяма сума пари”, смята д-р Костов, когото заварихме да си плаща сметката за вода.

"Малко парадоксално ми изглежда, защо ще завеждат дела за такива малки суми”, възмущава се друг абонат на водния оператор.

В същото време стана ясно, че ВиК иска поскъпване на водата с около 12%.

От фирмата признават, че голяма част от тръбите са стари и казват, че правят всичко възможно, за да намалят загубите на вода.

Според последните изчисления заради остарялата мрежа близо 50% от водата изтичат, преди да стигнат крайния потребител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ВиК Пловдив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВиК-Пловдив завежда дела,Егергото ,Топлото, къдеги забравихте......
26
0
 
0
 
! Отговори
Кика преди 13 години
Е, хайде де, стига, *** по крадливост няма кой да ги бие. Те са *** на обществото, които живеят на гърба на др.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВиК Пловдив първо да ми пусне достатъчно налягане, че да се изкъпя като хората, а после да има претенции към хората. Живея на 2 ри етаж.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е заради това и аз не си плащам ни вода, ни парно - нито съм ***, нито съм бедна, ама ми писна да давам, а отсреща - НИЩО!
23
6
 
0
 
! Отговори
В и К-Варна преди 13 години
Уважаеми Жо, водата не е "безплатна"-знаеш ли размера на такса "водовземане", която плаща В и К-Пловдив на МОСВ?
22
0
 
4
 
! Отговори
с. преди 13 години
Дори и да осъдят *** ми е много интересно какво точно ще им вземат и как!?Те нямат нищо и освен това за разлика от нас българите са единни и ако вземе да цъфне някой от тия лешояди съдия-изпълнителите доста шутове ще отнесе!Монополистите се гаврят от години с хората и накрая ще стане мяу!Тоя не плащал,оня не знам какво си!Да не би Топлофикация и подобни да са много коректни!???Надути,нереални и неясни сметки!И накрая на човек като му писне нито може да се откачи от тях,нито да се защити!!
21
0
 
9
 
! Отговори
Потребител преди 13 години
Похвално е че вик Пловдив са предприели такива мерки. Софянска вода въобще не събира сметки от Факултето под предлог че нямало на кого да фактурират разходите. *** да си в София.
20
3
 
6
 
! Отговори
Жо преди 13 години
ЧУЙТЕ ИСТИНАТА- 1. ВиК няма право да спира водата за битови /домашни/ нужди, може само на фирми. Така че, споко, няма да я спрат, само стряскат длъжниците. 2. Цената на водата е за УСЛУГАТА и няма нищо общо с течовете по улиците. Тя се определя от разходите за ремонти, обновяване на ВиК мрежата и ДОСТАВКА. Самата вода е безплатна, тя пада от небето. Плаща се доставката. Напр.- Рибата в морето е без пари, но на пазара се плаща /плаща се улавянето и доставянето до клиента/.
19
0
 
10
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Не само *** ине само бедните българи са длъжници - налине вярвате, че онези, чиито домове се оглеждаха с хеликортери са си плащали сметките ---- Аз не вярвам ---- Не вярвам и в това, че ще бъдат осъдени ---- Тогава какво правим
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не си мисли, че Българите крадат по малко от ромите. Българина не обича да плаща за нищо и това си е заложено в народопсихологията.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Очакваме операция с колоритното име "водомерите" :).
16
0
 
10
 
! Отговори
още може преди 13 години
и какво, какво, може ли да допишете новината, че ми стана интересно - на колко *** от Столипиново им е спряна водата за неплатени сметки? срещу колко от тях са заведени дела. Факти трябват, а не кой се бил възмутил...
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало, отговорните фактори, вижте си кадрите във В и К. Вижте за какви колосални КРАЖБИ и ЗЛОУПОТРЕБИ става дума. Затваряте си очите. Я вкарайте ДАНС или Финансов контрол да провери как се "ръководят" тия дружества и не тормозете обикновените хора!
14
0
 
24
 
! Отговори
българин преди 13 години
ВиК не само Пловдив, а и в цялата страна са такива нагли и безскруполни негодници, че нямам думи. Значи хиляди *** могат с години да не плащат вода, и ние да плащаме вместо тях, а въпросните ВиК ще разсипят нервите и живота на всички нас за какви ли не глупости. Това е рекет, които трябва да бъде спрян! Не се поддавайте на тия *** да ви правят на маймуни. Пишете масово жалби до ДКЕВР, Комисията за защита на потребителите, Омбудсмана. Да ги залеем с жалби всички институции.
13
0
 
20
 
! Отговори
GLEN преди 13 години
Вместо да крадат,да вземат да сменят тръбите!!!Няма да има теч!Текат им гумените глави!!!
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не могат да се завеждат дела за по=малко от 50 лв
11
0
 
26
 
! Отговори
Руусенец преди 13 години
Хора,идея си нямате какви пари се крадат от ВиК !!! В Русе, 47 милиона евро, потънаха, изчезнаха някъде. А сумата остава като заем. И трябва да се избива от потребителите. Представа си нямате за какви крадци става дума !!!
10
7
 
10
 
! Отговори
п.п. преди 13 години
Ако искат да я спират водата, но да не копаят. Ще станем като Шопите, ще се къпем през 3 дена и ще ходим вмирани ама поне няма да си разбиваме колите.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ами ВиК да вземе да пооправи малко загубите по водопреносната мрежа, защото те вазлизат между 40 и 60%.' - ти чуваш ли се какво пишеш бе, нали за да оправят трябва да ракопаят половината град, а смятам знаеш как възстановяват настилки след това. Така е идеално, водата е без пари, да си изтича, сако да не копат, че ще я втасаме окончателно от към булеварди.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
da profiirat zatvorite spored tova na kogo si dlujnik