Гласът на мъжа – индикатор на неговата сила

По звученето може да се определят физическата подготовка и агресивността
16 юни 2010 14:25,
61
Гласът на мъжа – индикатор на неговата сила
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени доказаха, че звученето на мъжкия глас позволява на страничните хора достатъчно точно да определят степента на физическата му подготовка и агресивност, което вероятно е помагало да се оценяват съперниците в ранните стадии на човешката еволюция, се казва в статия, публикувана в сп. Proceedings of Royal Society B, пише РИА Новости.

Авторите на изследването не успели да установят кой точно параметър на звученето е индикатор на физическата сила на притежателя на един или друг глас, но стигнали до убеждението, че със задачата за оценка на физическите данни на мъжете се справят еднакво добре както жени, така и мъже, принадлежащи към  различни социални групи.

В своята работа учените под ръководството на Аарон Сел от Калифорнийския университет провели работа с доброволци от САЩ, румънски студенти, ловни дружинки и колекционери от Боливия, аржентински фермери, всеки от които на своя роден език трябвало да произнесе кратко и неемоционално фразата: „Това е експеримент, край на връзката“.

След това втора група доброволци, състояща се от мъже и жени от същите културни и етнически групи, трябвало да се опита въз основа на звученето на гласа да определи степента на физическа подготовка на мъжете и тяхната агресивност по скалата от едно до седем. Тези данни после били сравнявани с резултатите на независимата оценка на физическата сила и агрисивност на мъжете, проведена от изследователите по-рано с помощта на силови упражнения и психологически тестове.

Учените с удивление открили, че почти в половината случаи доброволците точно определяли степента на физическа подготовка на мъжете, което е много над статистическата възможност за чисто налучкване. По-нататъшните експерименти показали, че оценката на физическата сила на мъжете е почти толкова точна, както и при бегъл поглед върху тялото и лицето му, докато степента на агресивност се определя по гласа по-лесно от визуалния преглед.

„Резултатите показват, че съществуват параметри на гласа, които позволяват да се определят силата и агресивността на човек, които не стават ясни при разглеждането на снимки. Те говорят, че в хода на еволюцията хората са се научили да използват тази информация“, пишат авторите на изследването.

Кои точно акустични параметри позволяват да се съди за силата и агресивността на притежателите на един или друг глас, учените обаче не успели да разгадаят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Taralankolotomisteri преди 13 години
Ave toz na snimkata e basi pi4a... golem zapek go e fanal.. shom taka da se mrashti... ama nishto to zdravo mom4e.. da napava moje i da izleze neshto ot tam..
57
1
 
1
 
! Отговори
balthazar преди 13 години
Мисля,че това е нещо нормално за нас хората,но много малко хора са запознати сас силата на думите и тяхното значение.С дума може да убиеш,може и да саживиш.
56
0
 
3
 
! Отговори
Чък Норис!!!! :D преди 13 години
Аз пък мога да ви кажа, че докато ми чуете гласа вече ще сте мъртви!!!
55
0
 
0
 
! Отговори
Жул преди 13 години
до asdf: а пък моят братовчед с черен колан ако го хване твоя учител по китайска гиманстика да видиш как няма да издържи и 10 сек.
54
1
 
1
 
! Отговори
hihi преди 13 години
Най големите позьори дето се праят на интересни говорят с дебел глас даплащат ората *** имам един комшия викат му немия щото мълчи като цаца как ги е сгъвал такива пред мене напрао ме е плашил иначе леко дебел мълчалив човек е и си мънка като говори пълни шитни са та не им вервам
53
0
 
12
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Ся да чакаме статия - врякането на жената, индикатор за нейната ебли... и дупеподвижност !
52
3
 
0
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
За кое да греша, затова че Федор би убил гиганти като Рони Колман ли?Добре, може би не е точно да се каже "нормална физика", като говорим за Федор, но хора като него, Chuck Liddell, Anderson Silva примерно, са въшки като ги погледнеш физически, в сравнение с 150 килограмов балон.
51
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 13 години
По света почти няма професионален спортист който да не е на стеройди. Федор сигурно като един от най-добрите не е. :) А и нормална физика според мен не е 188см. ( при 178см. среден ръст) и 105кг. (при нормално тегло 85кг. при 188см.). И Machiavelli надявам се, че правиш тези изказвания и осъзнаваш, че може и да грешиш, защото от мен да знаеш, че грешиш.
50
3
 
1
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Да, виждал съм го и кво? Съвсем нормална физика има, даже е леко мазен и не е стероиден балон, ама ще разглоби за секунди 150 килограмов мускулест инвалид.
49
0
 
1
 
! Отговори
Пич преди 13 години
"Не по случайност най-големите бойци в света са с нормална физика, дори някои леко затлъстяли (Федор)"Хахаха, а да бе, Федор е с абсолютно нормална физика ... така ще да е :) Ти виждал ли си го това *** как тренира ?
48
4
 
0
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Хехехе не, схванах го, просто си представих двамата актьора :D
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Рамбо ще бие Командо?!?!?!? Дори не схвана сарказма!
46
4
 
2
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Запознат съм със сферата на културизъма, интересувам се, малко или много. Да, дига тези кила при това упражнение и е най-силният културист е той, просто казах, че неможе да се определи най-силния мъж на света в какъвто и да е смисъл.Незнам ако се срещнат Рамбо и Командо кой ще бие, най-вероятно Рамбо, но тва че Рони е 150 кила и е надут като балон, не му дава никаква преднина в ръкопашен бой. Не по случайност най-големите бойци в света са с нормална физика, дори някои леко затлъстяли (Федор).
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Под най-коравия нямах предвид най-силния, а с най-голямата мускулатура. Но не това е важното. В случая се говори кое показва дали един човек е силен, а Рони Колман е достатъчно здрав физически, толкова е здрав ,че Българските културисти като го видяха на живо им виснаха ченетата и направиха опашка за автографи. Сигурен съм че в това изследване не е имало здрав *** като Рони Колман . А той е мъжа с най-пискливия гляс ,който някога съм виждал. Дано с това уточнение да съм станал по ясен.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Рон Колман не е най-силния човек, но е най-силният културист. Той прави мъртва тяга и пълен клек с по 364кг.(800 паунда) по 2 повторения, без дори това да му е приоритет. Поинтересувай се колко силови трибойци или "Strong Man" в света могат това! Какво значи ще го счупи от бой. Я ми кажи ако се срещнат Рамбо и Командо кой кого ще бие!?
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nau4ise da pi6e6 daneti vkaram az edna.
42
0
 
7
 
! Отговори
Mike Tyson преди 13 години
Хахахаха, някой да е чувал гласа на Майк "Железният" Тайсън ???
41
0
 
9
 
! Отговори
72270 преди 13 години
Статия, която започва със "Учени доказаха..." не я чета.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
имат в предвид ''гласа'',който излиза изотзад :) .......голяма пръдня-голям мъж! по нашенски-пръдльо!
39
5
 
4
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Ronnie Coleman не е най-силния човек на планетата, тва е пълна глупост. Той е просто един от най-големите в мр. Олимпия, може да е най-надутия, но не и най-силния. Незнам за ква сила говорите, дали сила в смисъл че дига 200 кила или друга сила, ама Рони ако го хване 80 килограмов човек, който знае кво прави, ще го счупи от бой, както и ако се състезава със някой Strong Man, пак няма никакъв шанс.