Последният старт на совалка се отлага за 2011 г.

Транспортният модул "Леонардо" още не е готов да полети с "Дискавъри"
30 юни 2010 07:35,
5
Последният старт на совалка се отлага за 2011 г.
Транспортният модул "Леонардо" върху "Дискавъри". Снимка: НАСА

Последният полет на совалка най-вероятно ще се отложи за 2011 година, съобщава New Scientist, цитиран от Lenta.ru.

Отлагането е свързано с това, че специалистите от Американската космическа агенция (NASA) не успяват навреме да подготвят за полет транспортния модул „Леонардо”, който трябва да бъде изпратен в орбита със совалката „Дискавъри”.

Транспортният модул се използва за изпращане на МКС на различни стоки, но този път „Леонардо” няма да се върне на Земята – той ще бъде скачен към станцията.

Техниците работят по укрепването на външното покритие на „Леонардо” срещу бомбардировка от малки астероиди и няма да успеят да приключат в срок.

NASA не за първи път отлага датата на последния полет на совалките. Първоначално се планираше, че той ще се състои през септември 2010 г. и в орбита ще се отправи „Дискавъри”.

Предпоследен за МКС трябваше да полети „Индевър”, но NASA реши да замени един от компонентите на магнитния алфа-спектрометър AMS-02, който ще отиде в орбита с „Индевър”. Съответно набелязаният за 29 юли полет на совалката беше преместен за ноември 2010.

След приключването на мисията на совалките американските астронавти ще летят до МКС с руските кораби „Союз”. От 2004 г. NASA разработваше новите космически кораби „Орион” и ракети-носители „Арес”, но през февруари 2010 г. Белият дом взе решение да се откаже от тях и да поръча създаването на нов космически транспорт на частни авиокомпании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще има ли стар трек до 2012 ?
4
6
 
4
 
! Отговори
Хайде де... преди 13 години
***, още ли не сте се изакали в тази тема :) Хайде кажете колко велики са руските ракети и как американците са 1000 години назад в науката :)
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Последният старт на совалка се отлага за 2011 г.====Заради неочакваното поскъпване на газа с 25% Ха ха
2
1
 
5
 
! Отговори
Жул преди 13 години
Белият дом взе решение да се откаже от тях и да поръча създаването на нов космически транспорт на частни авиокомпании."По-скоро крайно време беше да прехвърлят този бизнес в частния сектор.
1
10
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
крайно време беше, къде се е чуло и видяло държави с президент *** да пращат совалки в космоса? така вече го разбирам.