Сонда на НАСА ще "докосне" Слънцето

Solar Probe Plus ще се приближи безпрецедентно близо до звездата
6 сеп 2010 17:12,
55
Сонда на НАСА ще "докосне" Слънцето
Изображение: JHU/APL

Специалисти на НАСА започнаха подготовката на нова междупланетна станция – Solar Probe Plus, която ще се приближи до Слънцето на безпрецедентно близко разстояние – само 6,4 млн. км, което е около десет пъти по-близо, отколкото е орбитата на най-близката до звездата планета – Меркурий, съобщава пресслужбата на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

„Уредите, избрани за монтиране на Solar Probe Plus, са конструирани така, че да помогнат да се осветят два ключови въпроса за физиката на Слънцето – защо външната слънчева атмосфера е значително по-гореща от неговата видима повърхност и какво задвижва слънчевия вятър, който влияе на Земята и на цялата Слънчева система”, казва Дик Фишер, директор на отдела по физика на Слънцето към НАСА.

„Стараем се да отговорим на тези въпроси вече десетилетия и тази мисия трябва най-накрая да им даде отговори”, добавя той.

Планира се сондата да се отправи към Слънцето не по-късно от 2018 г. От свръхвисоките температури, достигащи до 1400 градуса по Целзий, и мощната радиация апаратът ще се защитава със специален щит от въглеродно-композитен материал.

През 2009 г. НАСА се обърна към учените да предложат свои проекти за изследвания и експерименти в рамките на мисията. След приключване на конкурса са избрани пет научни уреда, които ще бъдат установени на апарата.

Сред тях е установка за пряко изследване на електроните, протоните и хелиевите йони в слънчевия вятър, широкоъгълен телескоп, който ще прави триизмерни снимки на слънчевата корона, уреди за измерване на магнитните и електрическите полета и радиоизлъчването.

Освен това на апарата ще бъдат монтирани и два инструмента, които ще съставят каталог на всички химични елементи и йони, които се намират около Слънцето.

Сондата Solar Probe Plus е част от програмата на НАСА „Живот със звездата”, призвана да изследва всички аспекти от въздействието на Слънцето върху Земята, които потенциално могат да влияят на живота и човешкото общество, заключава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: НАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Па не е толкова зле юнака, вживява се като слънчасъл индианец, говорещ български език
48
0
 
3
 
! Отговори
мъдурко преди 13 години
Явно от скоро си имаме нов колега 50, дето го пере съчмата не по малко от нас Казах
47
4
 
0
 
! Отговори
казах преди 13 години
Тези от НАСА и всички тем подобни да не предизвикват природата с разни тъпотии Достатъчно поразии направиха като разбиха горе совалки и кораби и не знам си какво още Казах
46
3
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
ste otidat na mai...a si
45
2
 
3
 
! Отговори
хихи преди 13 години
а, бе... верно ли, всички тия постове са от отвъдното?!на луната за кютюци и аз съм ходил, но на слънцето! картошки без бира хммм...
44
1
 
2
 
! Отговори
<b>haha</b& преди 13 години
До 44: разби ме човек ахахахаахахах
43
10
 
1
 
! Отговори
Венци преди 13 години
Господа учени ,не разбрахте ли до сега,че Слънцето е едно голямо НЛО. Слънцето е направено и се поддържа изкуствено, то е голяма машина, както и земята и всички планети. А всяка сложна и голяма машина, се управлява от изкуствен интелект поставен от някого да следи и да регулира равновесието , за да не изгорим тук ,и равновесието да се поддържа. А пирамидите са датчици ,чрез ,които системата следи параметрите и земята къде се намира в момента за да не се заблуди от курса.
42
0
 
5
 
! Отговори
az преди 13 години
Добре че не пращат германците, щяха да му спрат на слънцето ядрената енергия и да го набучат вятърни перки :-)
41
1
 
22
 
! Отговори
наса преди 13 години
По-добре да отидат на Слънцето през нощта, защото много ще им пече.
40
2
 
2
 
! Отговори
Шемет до SZS преди 13 години
"Най-големите *** са тези, дето обясняват как Слънцето било звезда и няма почва, защото не могат да загреят, че хората просто се Е6АВАТ."...........и ти ли се върза,наивник?
39
1
 
2
 
! Отговори
Шемет до Механджия преди 13 години
"Най-големите *** са тези, дето обясняват как Слънцето било звезда и няма почва, защото не могат да загреят, че хората просто се Е6АВАТ"..............Жалко,че ти трябваше толкова време да разбереш истината...***!Един добър съвет: друг път,преди да се изумиш,че разговаряш със зверски *** ***...брой до 10...Полезно е!
38
3
 
1
 
! Отговори
онлайна преди 13 години
Аз викам да пращаме *** на марс.То всеки като издиша последния си въздух и ето ти я атмосферата.Изпаткваме няколко дървета за пречистване и постепенно ще си правим гори.Е,то пак *** ще правят горите ама... и накрая ще изчезнат като динозаврите и ние се заселваме. :) Голяма пиеса стана.
37
0
 
8
 
! Отговори
воевода преди 13 години
има една свястна новина и вий я осрахте
36
3
 
12
 
! Отговори
чобан преди 13 години
костов нищо не е сторил на слънцето-стига глупости! бойко му разказа играта,като си пресвои евро средства и направи магистрала до там,а доган взе 50 милиона като главен съветник по строежа. а маршрутките които ходят там са на краус естественно.маджаров отвори мандра на слунцето и товари тирове с кашкавал от там. за винетките отговаря цветелина бориславова-все пак са 150 милиона км до там....
35
4
 
3
 
! Отговори
Patil преди 13 години
Dogramata na styklata e nemska.......i az imam takava, naistina pazi ot tolpoto liatoto
34
5
 
3
 
! Отговори
Механджията... преди 13 години
Вервай на члена си , там има почва дефектни сперматозоиди , от какъвто си произлизаш и ти.
33
3
 
10
 
! Отговори
чобан преди 13 години
ние от царацово вече пратихме сонда на слънцето,къде ссе слагат тия от наса?? в бившето ткзс направихме свръхмодерна лаборатория за коскически иследвания. резултатите от сондата показват-тая звезда е плоска като тепсия и не е кръгла,съставена е от разтопен кашкавал"маджаров" в състояние на плазма и не отговара на стандарта"стара планина'
32
2
 
5
 
! Отговори
xaxa преди 13 години
kude e gosho tupoto ili sega se pishe samo gosho da komentira novinata
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Haide ludite pak se sybraha da komentirat...
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Костов е виновен за слънчевия вятър!

Спонсорирани публикации