Венера може да е активна като Земята, а не мъртва като Марс

Учените открили на планетата поток от лава, която е още топла отвътре
Обновена: 4 ное 2010 13:29 | 27 окт 2010 16:39,
6
Венера може да е активна като Земята, а не мъртва като Марс
Снимка: SSV, MIPL, Magellan Team, NASA

Нови данни показват, че скритата от плътни облаци Венера може да е геологически активна като Земята, а не отдавна мъртва като Марс, съобщи ЮПИ.

На повърхността на Венера са известни над 1000 вулкана, но специалистите отдавна търсят категорични доказателства, че планетата още е активна. Сега планетарни геолози обявиха, че са открили поток от лава, която може да е само на няколко десетки години.

"Лавата, която изследвахме, изглежда много млада – тя още е топла отвътре" - каза Наталия Бондаренко от университета на Калифорния в Санта Крус.

Нейният екип анализира микровълнови данни, събрани от мисията на НАСА "Магелан" през 90-те години на миналия век. Тази сонда можеше да измерва идващата от планетата топлина, каквато се изпуска и от поток лава, който се охлажда.

В Северното полукълбо на Венера екипът откри поток от лава, който е с 85 градуса Целзий по-топъл от очакваното. Ако потокът е на повече от век, той би се охладил достатъчно, за да не може сондата "Магелан" да измери допълнителна топлина.

Учените планират да разширят изследването си, за да търсят и други по-пресни потоци лава на Венера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Марс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази снимка май е правена с Фотошоп :DDDDD
4
3
 
3
 
! Отговори
Балкански преди 13 години
Вие сте от журналистите, дето влизат и излизат с тройки, нали? Баси откритието, Венера била активна... бате, откъде ти хрумна?! Шокиращи новини
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Журналистите са ***
2
7
 
4
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Лава наистина...има и облаци от вулканична пепел има;какво да ви рзказвам,тотакъв...пепелак там,че не може да се...диша.Мислех да се поразходя малко на планетата на ...любовта,след дълъг преход от съзвездието LZ1KRA69NIK,където бях по ...лична работа.А Венера е много....хубава,но само в любовната поезия;иначе си е чиста...проза и затова веднага....стартирам,към Земята.
1
0
 
7
 
! Отговори
marsiqnec преди 13 години
aide sega vsi4ki kam Venera :D