Китай показа най-бързия компютър в света

Азиатците отмъкнаха короната от американския XT5 Jaguar
Обновена: 29 окт 2010 22:08 | 29 окт 2010 19:30,
53
Китай показа най-бързия компютър в света
Снимка: БГНЕС

Тианхе-1А е наименованието, с което вече се свързва титлата „най-бърз суперкомпютър” в света. Китайската машина е способна да извърши 2,5 хиляди трилиона калкулации в секунда.

За да постигне тази скорост, суперкомпютърът е снабден с над 7 000 графични карти и 14 000 процесора.

Тианхе-1А (в превод Млечен път-1А) е разположен в град Тиендзин в повече от 100 помещения с размер на хладилник и тежи над 155 тона.

Машината вече е в работен режим и се използва от местната метеорологична служба и националната петролна корпорация.

Очаква се съвсем скоро китайският суперкомпютър да бъде официално признат за №1.

Досегашният лидер – американският XT5 Jaguar, намиращ се в Тенеси, ще трябва да се задоволи с второто място, тъй като работи с 47% по-бавно от своя китайски събрат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
as преди 13 години
затва само 7% атомна енергия произвеждат и другото горят въглища .... дори обикновенни реактори немогат да направят без "братушките" камоли термоядрени ....
51
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 13 години
затова направиха и компютъра-да ограничат раждаемостта ;)
50
3
 
3
 
! Отговори
Браво!! преди 13 години
Не съм бил още в Китай, но познавам мнозина, които са били там. Някои - много пъти. Най-новите споделени впечатления - потрес. Сравняват днешен Китай с този преди шест години - невероятен възход. На улиците - ведри, усмихнати хора. Сигурно в провинцията все още е доста бедничко. Но китайците успяха да осъществят управляем термоядрен синтез и са с много години пред консорциума, който работи по тази задача (САЩ, ЕС, Русия, Япония) и изгражда ТОКАМАК във Франция. 50, историята на Англия каква е?
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Китай има история от няколко хилядолетия.Огромен, с невероятен човешки потенциал. Направили са някои от най-великите открития на човечеството.---------------------------------------------------------------- Историята на Китай е история на дива азиатска жестокост, деспотизъм и кланета.Отстрани се вижда само барута и коприната, но ако сте поданици на Китай, ще ви се разкаже играта. Още повече, че не сте с дръпнати очи и ще ви рендосват по най-сериозната тарифа, така че не се изхвърляйте толкова
48
2
 
3
 
! Отговори
Ходил по света преди 13 години
Май никога не си ходил в Китай, *** мен :) Наистина не са за подценяване, но засега са много далеч от технологиите на САЩ и Западна Европа.
47
0
 
1
 
! Отговори
BatRamboZPM преди 13 години
Значи според 41 като си построиш къща, тя е направена от този дето ти е изработил тухлите. Но и това май не е много вярно. Все пак за да се направят тухлите, някой трябва да е изкопал глината. Нали така?
46
0
 
5
 
! Отговори
Предов в ефир :) преди 13 години
"...в повече от 100 помещения с размер на хладилник и тежи над 155 тона.""помещения" :) С гугъл ли си превеждате статиите :) :) :)
45
1
 
2
 
! Отговори
BatRamboZPM преди 13 години
Да, един от американските гении на 11 години започнал сега в Малък-мек се казва Мохамед Ваел. Не малка част от тях са с дръпнати очи. А всъщност истинските американци живеят предимно в резервати. И май са си много добре.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то отдавна АЙБИЕМ се премести в КИТАЙ щото го купиха ---СКОРО СЕ УЧЕТЕ НА МАНДАРИН И САЩ ЩЕ ГО ЗАДУХАТ.............................. IBM продадоха една малка част от нискотехнологичния си сектор на глупавите китайчета. Отиди на сайта на IBM да видиш дали са китайска фирма - просто ***, кой ще лъжеш бе?
43
0
 
0
 
! Отговори
анинимен преди 13 години
Браво,аз мисля същото за китайците
42
2
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 13 години
Китай има история от няколко хилядолетия.Огромен, с невероятен човешки потенциал. Направили са някои от най-великите открития на човечеството.Сега крадат, копират, купуват, но и създават технологии на световно ниво.Басня е това за евтината работна ръка, за това, че работят за купичка ориз.В китайските заводи работят роботи последно поколение.Развиха аеронавтика, самолетостроене,да не изброявам.Това, че нашите шмекерчета купуват долнопробни стоки, правени в час по трудово, не ви ли говори нещо?
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Китайски компютър направен с чипове на Интел.Пак американци са им направили компа.От първите 100 компютри 80 са американски.Така че няма с какво да уплашат САЩ.
40
3
 
4
 
! Отговори
друг преди 13 години
Американци, оставете ни на мира
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който си мисли че масовите компютрите се правят в Китай много греши и е много заблуден. Правят ги в Тайван. Заради евтината работна ръка и ниските данъци там има заводи на всички големи фирми за компютри или аксесоарите им. Но не и в Китай.
38
4
 
8
 
! Отговори
brigante преди 13 години
дали гледат порно на него,а? :)
37
0
 
6
 
! Отговори
drug преди 13 години
кой ще плати заема на САЩ, ами ние За това живеят добре
36
3
 
3
 
! Отговори
чочо до"drug&qu преди 13 години
Ами друже ,щом са най великите-стани партиен секретар и ще "осмислиш"живота си!?Но потренирай малко тук-докато има още червени бабички!Успех!
35
10
 
14
 
! Отговори
drug преди 13 години
Китай и Русия са най-великите сили в света
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво китай е 1
33
2
 
7
 
! Отговори
питане преди 13 години
Искаш да кажеш , че БГ последна от европейските страни си е купила суперкомпютър. :).Само искам да запитам всички , който с нетърпение очакват възхода на Китай, Индия, Занзибар и прочие, наистина ли си въобразяват , че тогава светът ще бъде едно по-добро място за средния европеец? Или това просто е безумието , с което нашите царе са гледали как турците завладяват Византия, без да мислят какво ги чака после?