Две сонди вместо Земята ще изследват Луната

От НАСА обявиха, че новата мисия се нарича АРТЕМИС
Обновена: 4 ное 2010 13:27 | 2 ное 2010 07:41,
7
Две сонди вместо Земята ще изследват Луната
Изображение: НАСА

Две космически сонди на НАСА бяха препрограмирани, за да прехвърлят фокуса си от Земята към Луната, съобщи Сайънс дейли.

Двете сонди от програмата ТЕМИС вече изследват как слънчевият вятър наелектризира, променя и ерозира лунната повърхност. Първоначално мисията, в която те участваха с още три апарата, изучаваше взаимодействието между земното магнитно поле и слънчевия вятър.

Петте сонди от мисията ТЕМИС бяха изстреляни през 2007 г. Те изпълниха първоначалната си програма през 2008 г. и екипът, работещ с тях, предложи двата най-крайни апарата да бъдат пренасочени на лунна орбита, като се използва останалото им гориво.

Новата мисия се нарича АРТЕМИС. Тя е първата с едновременно участие на два спътника около Луната. Така специалистите ще получат уникален двупосочен поглед за средата там.

Сондите сега са на орбита в точките на Лагранж. След шест месеца те ще бъдат преместени по-близо до Луната – на 100 км над нея, а след това и по-близо.

Точките на Лагранж са места, където гравитацията на Земята и на Луната се балансират. Те са точно извън земната магнитосфера и там има отлични условия за изучаване на слънчевия вятър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: слънчев вятър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
прав си, но забравяш мащабите и времето. Корекциите нужни за това са малки и не е нужна тотална прецизност, а времето за което предприетите мерки ще бъдат "полезни" ще бъде голямо. С други думи не философствай. Инженерната ти мисъл е пълна с дупки.
6
0
 
0
 
! Отговори
TheDumb преди 13 години
не е толкова просто, ако са с много голяма скорост ще напуснат гравитационния кладенец на луната поради същата тази скорост, ако е много малка няма да могат да устояват на центростремителната сила на луната и ще паднат.... въобще постоянна пасивна орбита е почти невъзможна. Всички обекти в орбита или я коригират със собствени двигатели, или рано или късно биват изхвърлени в космоса или привлечени и паднали на обекта който орбитират
5
0
 
0
 
! Отговори
луд преди 13 години
И сигурно ще спуснат някой лунен модул и да кажат после,че са стъпвали пак на Луната.
4
0
 
1
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
3 - не ми се ходи до луната, предпочитам да си седя в лудницата
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бай Петко, давай да ходиме и ние там :D
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако имат достатъчно скорост и на 2 метра орбита могат да седят ;) Там няма атмосфера да ги спре.
1
0
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Първо на 100 км над луната, а след това по-близо и по близо докато накрая се изтърсят на нея