До 1000 дни ще има робот на Луната

От НАСА изчислиха, че било много по-евтино, отколкото да пращат хора
Обновена: 3 ное 2010 17:56 | 3 ное 2010 15:40,
33
До 1000 дни ще има робот на Луната
Robonaut 2 ще бъде в помощ на екипажа на МКС. Снимка: NASA

Американски инженери обявиха амбициозен план за създаване и пускане в действие на хуманоиден робот, който да броди из естествения спътник на Земята и да събира информация.

Според учените проектът ще струва около 500 милиона долара. За сравнение човешка мисия до Луната би коствала 150 милиарда.

Липсата на особен ентусиазъм в ръководството на НАСА за завръщане на Луната и значителните бюджетни съкращения принудили екип от инженери ентусиасти да намерят по-евтин начин за мисия до спътника. Така се стига до Project M.

Първата стъпка ще бъде направена още сега, когато совалката „Дискавъри“ поема на мисия към Международната космическа станция. На борда й е Robonaut 2 – първият хуманоиден робот в Открития космос.

Неговата задача ще бъде да помага в домакинската работа, за да може астронавтите да се съсредоточат в другите си задължения.

Шефовете на НАСА обявиха, че ще следят изкъсо действията на Robonaut 2 и при добри резултати може да се стигне до допълнително финансиране за Project M.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: НАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Подскачаха, защото имаше много субективни фактори от двете страни на желязната завеса. Сега се пресетиха, понеже е по-евтино и по-ефективно да излиташ от луната без особени усилия. С други думи, ще я ползват за буфер, на кйто ако искат и голф игрище ще си построят, само за да може някой *** да си зададе въпрос от типа на: "нямаше ли и голф игрище да строят ?". Да ще има такова, но първо ще има запитване към глупаците - какво искат да има на луната построено.
30
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 13 години
Защо им е лунна база, спейс кафе, голф игрище и прочие глупости ?!?! Американците отидоха, взеха си стотици килограми проби, сложиха си знамето и едно огледало за измервания и си отидоха това им е достатъчно. Харчат пари за изследването на много по неизвестни и перспективни неща.
29
2
 
4
 
! Отговори
Аполо 11 преди 13 години
Потърсете в нета последните 40 години колко астронавти са кацали на луната! Отговорът е !!! 0 !!!. Колко вероятно е 1969-та някой да е кацнал на Луната? В тази история има нещо много, много гнило! И да е кацал някой ... за 40 години трябваше да са построили лунна база, спейс-кафе, голф-игрище... А то какво - как 40 години никой не се сети да си направи една разходка !?
28
1
 
1
 
! Отговори
КОМИЧНО :P преди 13 години
:D:D:D НЕ ВИ ЛИ НАПОМНЯ ЗА 800-ТЕ ДНИ НА ЦАРЯ....
27
4
 
9
 
! Отговори
PSP преди 13 години
"Липсата на особен ентусиазъм в ръководството на НАСА за завръщане на Луната..." :))) Ами веднъж като са те изгонили настойчиво от Луната, как да се върнеш? Още колко десетилетия ще се крие истинската причина за внезапното и твърде продължително затишие около пътуването до спътника? Липсата на пари е поредната удобна причина да не се говори много по темата.
26
3
 
8
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Те от години само приказват, нещо като бат Бойко.Чудно ми е само как през края на 60те и началото на 70те си късаха *** да ходят и да подскачат на луната кат зайци и да забиват знамена, а сега 2010 правят някви планове роботи да пращат. Още по-смешно е, че ми говорят за изпращане на човек на Марс и колонизация на червената планета. С това тяхното темпо, съдейки по периода от 69та до сега, ще пратят човек на Марс на кукуво време. То едно туткане и приказки, ние това, ние онова еди кога си.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
в тези 1000 дни влизат ли почивните и празниците?
24
2
 
8
 
! Отговори
:) преди 13 години
Те, че ще изпратят робот ще изпратят. Както изпратиха и сонди на Марс работещи много над предвиденото време и снесли доста информация, докато Руснаците им се радваха от земята. Абе още ли има *** които не вярват в кацането на луната. Че са кацнали кацнали и Руснаците не смеят да го отрекат или дори оспорят. Тоест научната общност от Руснаците не разни пиянки спорещи на маса. Някой хора вместо да работят четат книжки написани от разни автори с богато и болно въображение
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Р2Д2 тръгва на разходка:)))).Колко ли още начини за пране на пари ще измислят янките?
22
1
 
15
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
а най-евтино е въобще да не се ходи на луната и да се живее в палатка от овча кожа.
21
8
 
8
 
! Отговори
Лунатик преди 13 години
Човечеството може би не иска да осъзнае, че е последната дупка на кавала във вселенската цивилизация. Защо трябва да се делим на земни и извънземни? Били сме произлезли от маймуни, пък те от други маймуни. Или сме сътворени от кал и пръст, и на това ще се превърнем. Кога ли експеримента, опита с нас ще влезе в графата неуспешен и ще ни източат водата от аквариума в който живеем? Има ли Ги, има ли Го? Какво правиш с една ***, като я видиш в дома си? Те какво ще направят с нас? О Боже, все въпроси без отговор.
20
1
 
0
 
! Отговори
stonerose преди 13 години
yahuuuu
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да вземат първо да си оправят совалките да могат да излитат и после да мислят за такива неща
18
2
 
8
 
! Отговори
Лунатик преди 13 години
О Боже, те са тук!
17
10
 
3
 
! Отговори
сито преди 13 години
не е измама кацането на ЛУната от хумманоиди. Още в древни времена цивилизация "Виманн" - човеци, които имат транскоссмически кораби. Но дали русснаците и американците летят, не зная? Има и други цивилизации които летят. Има и същества на Луната, затова си помислих че са се скарали и затова не саотишли? Нали откаченият Лунен Брамин създаде човека, като прототип? И добре е направил, защото сме чудесно изобретение, но не трябваше да дава свобода на някои хора да вършат гадни неща!
16
10
 
14
 
! Отговори
Holywood преди 13 години
Най-евтино е да се снима в Холивуд как американски роботи посещават Луната. Те колко астронавти изпратиха така.....
15
18
 
7
 
! Отговори
БИВА, ИМА АМА? преди 13 години
Радвам се , че все пак има хора, които знаят за голямата измамама на 20 век - кацането на луната с хора. Нито тогава са вогли и сега не могат за сторят това.Има десетки причини, но най-проблематичната е радиацията. Прочетете за -Радиационен пояс на Ван Алън - и ще се убедите. Гнусна лъжа на Американците. За сда накрат руснаците да си мълчат те сключват сделка с руснаците дори им дават и дарения.Също така им доказват, че Гагарин не е летял.Как си обяснявата нелепата му смърт?
14
1
 
25
 
! Отговори
готвач преди 13 години
Аз съм навит да им върша домакинската работа за 500 милиона.
13
2
 
5
 
! Отговори
Пиф преди 13 години
Да не са срещнали извънземните там, че да ги е страх?
12
1
 
4
 
! Отговори
Кукуригу преди 13 години
Neo е телевизор, бе. И хладилник.