Ехо, има ли някой в книгата?

На мода вече е електронната книга
Обновена: 15 ное 2010 07:02 | 15 ное 2010 07:02,
67
Ехо, има ли някой в книгата?
Снимка: В. Атанасова

Четеното на книги беше до вчера. Излиза модата на електронната книга. Хората се подават на очарованието им, защото са заредени с музика, видео и линкове, което превръща четенето в своего рода... компютърна игра.

Отначало е пълен мрак. После се чува драсване на кибритена клечка и става светло. Виждаме джобен часовник и следните редове от книга: "Запалих кибритена клечка и погледнах часовника си." Става дума за "Дракула", страховития роман на Брам Стоукър, публикуван в края на 19 век, съобщава радио Дойче Веле. Канадската фирма "ПедУоркс" си е направила труда да го пригоди за iPad специално за Хелоуин, в рекламата тя обещава над 600 илюстрации, страхотни игри и супер саундтрек.

Дигитално обогатени книги

Дигитализирането на книги е възможно отдавна, но в Германия монофункционалните електронни четци се продават трудно. Хит затова пък стават enhanced eBooks, сиреч обогатените дигитални издания за смартфон и таблетни компютри. Добрата новина е, че технически е възможно почти всичко. Лошата, че техническото чудо струва ужасно много пари. Затова е важно да се проучат евентуалните потребности на клиентелата. Браншът експериментира понастоящем в най-различни посоки.

Например берлинската фирма Textunes, основана преди две години от двама млади мъже; в нея се планира и реализира всичко, което излиза в Германия във вид на enhanced eBook. Да речем, някоя класическа книга за деца - с картинки и под тях бутон, чрез който се извиква текста; освен това, с клик върху някоя от фигурките картинките се раздвижват, с клик върху съответната иконка се включва звук и книгата започва да ни чете, така да се каже, самата себе си на глас.

Този род обогатяване берлинската фирма е заимствала от Америка, на тамошния пазар вече са излезли много подобни детски книги. Някои, като успешната "Alice for the iPad", донякъде напомнят старите попъп книги. В други издания буквално всеки детайл е анимация - като в компютърните игри. Техниката е приложима и за специализирани издания от рода на учебници, пътеводители и наръчници. Дигитално обогатените издания обещават оптическо и акустично разнообразие, казват специалистите.

Стратегията функционира най-добре тогава, когато не става дума за по-концентрирани четива и линеарни повествователни структури. Трите специализирани издания, които издателство "Роволт" представи дигитално обогатени на Франкфуртския панаир на книгата, демонстрират игровия потенциал на подобни издания. Книгата на Торстен Хавенер "Знам какво мислиш" е обогатена с видеоинструкции по темата четенето на чужди мисли. Биографията на Айнщайн, написана от Йоханес Викерт, залага пък на ефекта на автентичното: книгата е осеяна с оригинални аудио-файлове от живота на Айнщайн.

Романи с акустично разнообразие

По-трудно стоят нещата с дигиталното обогатяване на белетристични издания. Според браншовите експерти при романите са възможни подсилващи настроението ефекти, но издателствата и авторите все още са много въздържани към подобни експерименти. Единствено издателство "Любе" дръзна наскоро да разшири последния роман на Кен Фолет "Крахът на тираните". Опитът е по-скоро делови. И като дигитално обогатено издание, грандиозната историческа сага е лишена от ефекти от рода на поскърцващ асансьор или трещящи гръмотевици. Интегрирани в изданието са по-скоро пояснителни бележки за исторически лица и местности, както и географски карти, родословни дървета и линкове към Уикипедия. В началото на прясно дигитализираното издание авторът приветства читателите си, а в края им обяснява всичко още веднъж. Феновете очевидно си падат по книгата - от седмици обогатеният Фолет е сред десетте най-продавани електронни издания.

За историческата "тухла" по този начин може би вече е изнамерена съвършена рецепта. Но какво да се прави с останалата част от белетристиката? Американската фирма "Айдио" е направила свои проучвания и под заглавие: "Бъдещето на книгата" представя във видеоплатформата vimeo три концепции за електронни книги. Дискусията за тях се води във Фейсбук.

Реакциите са многобройни. "Трябва ми преводаческа помощ за английски книги" , пише някакъв студент. "Искам книги, чийто език и дължина автоматично да се нагаждат към възрастта на читателя", споделя друг. Някаква фракция настоява за право на глас в търговското разпространение, друга пък споделя, че членовете й искали да могат да разговарят с любимите си герои. Идеалната дигитално обогатена книга ще да е книгата с хиляда възможни начини на прочит. Как предпочитате да ви поднесем сюжета днес: искейпистки, идентификационно, деконструктивистки, постструктуралистично или в чист вид?

Интерактивна комуникация

Редица коментатори настояват за още повече интерактивност. Берлинската фирма вече целенасочено поощрява тази микротенденция. Всички дигитални книги, които продава в собствения си електронен магазин, могат да се цитират в Туитър и по електронната поща. Ползата е очевидна: въодушевеният читател се превръща във въодушевен рекламен посредник. А заинтригуваният клиент може само с няколко клика да стигне до безплатния откъс от текста - или тутакси да си поръча книгата. Обвързването на книжния пазар и социалните мрежи започва от най-дребното. Ако се окаже на всичкото отгоре също тъй доходоносно и масово приемливо, със сигурност ще се задълбочи.

Мислимо е какво ли още не. Защо да не се въведе, да речем, отпечатък на палец с надпис: "Харесва ми", който да се поставя върху всяка сполучлива глава? Или пък, насред книгата, в самата нея, тъй да се рече, да се завърже дискусия? Впрочем, подобен опит вече има, но засега нещата протичат по-скоро безобидно. Въпросите са като тези на литературни четения: "Ама това наистина ли сте го измислили, каква ще е следващата ви книга?" Изглежда само един-едничък читател е осъзнал безпределните възможности на този тип дискурс. "Ехо, има ли в момента още някой в книгата?" - пита той. Не е получил нито един отговор. В света на четящите все още е тихо. Ала вероятно само засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Иванво преди 13 години
Почти всички книги, които съм прочел са били на компютър. Само чакам да поевтинеят и ще си купя ;) доста практично.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И какво следва - пренасяне на мисли от разстояние..
60
0
 
0
 
! Отговори
майка преди 13 години
едва ли...
59
1
 
5
 
! Отговори
8-мия ден преди 13 години
Каква е разликата? Защо за разлика питате - тя е ясна...Това е еволюцията на носителите на информация..
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако по времето на М. Горки е имало персонални компютри и Интернет, може би е щял да напише нещо друго!
57
1
 
6
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
Именно тази градация в усъвършенстване на книгата, е спомогнала за развитие на аналитичното и философско мислене при човека.
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първо е имало глинени плочки.После папирус.После пергамент.После са дошли ръчно-преписваните книги.След това печатаните.Сега са електронни.Каква е разликата?
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ехо, има ли някой във форума ???
54
0
 
4
 
! Отговори
казано другояче преди 13 години
Чета коментарите ви и се питам дали е имало подобен спор при първите приказки, записани на грамофони плочи, с които децата ни израстнаха - ние нямахме много време за да им четем, но и те не останаха без хубавата приказка, интерпретирана от добри актьори и озвучена подходящо....Спомнете си...
53
0
 
0
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Не съм си и помислил това, съвсем сериозно приех коментара Ви,благодаря, само уточних защо български...
52
0
 
3
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Имаме проблем, Боб, дали да твориш или да съзерцаваш - кое е по-градивно ?Дали да четеш или да ти четат - кое стимулира повече сивото вещество ?Радва ме, че тук няма обичайните "коментари" на полит или секс тематика...
51
0
 
6
 
! Отговори
дългоушко преди 13 години
Не отричаме ползата от високите технологии и в областта на книгата,но стандартната книга ни дава възможността за фантазия,за съпричастност с героите,за размисъл."Всичко,което имам дължа на книгите.Обичайте книгите - източник на знания" М.Горки
50
0
 
3
 
! Отговори
Bob преди 13 години
Разбира се че всичко може да обогати фантазията си. Но с платното имаш по голяма основа за размисъл. От друга страна с бялата стена имаш по голямо поле за действие. Факт е че картините обогатяват повече...
49
2
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 13 години
Колко електронни книги сте поръчал досега? Доста от тях са по-скъпи хартиените издания.
48
0
 
1
 
! Отговори
морал преди 13 години
до 8- ия ден - Държа да уточня, че не влагам ирония в коментара си - да не ме разберете грешно ----- Аз не съм чуждопоклонничка, ценя редимно българското, така че поздравленията ми са истински
47
0
 
3
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Предпочетох , не пресъздадох, а копирах български, защото превода от чужд език е вече нещо, пречупено през усещането и умението на преводача...които не са вички на нивото на Свинтила...предпочитам да чета в оригинал -е, с китайския няма да се справя...
46
0
 
3
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Вшж, Боб, и бялата стена може да обогати фантазията ми - ще си представям каква картина би и стояла най-добре, а картината - ще я разглеждам като вече нещо "дадено" и дали не би било по-добре ако не беше точно така нарисувана ...фантазия..
45
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Така става като пиша с половин око....Криста, ех да и аз така мислех. Но се оказа че и с ел. хартия е същото преживяване. Даже устройствата са по-удобни от книгата. Особено ако тя е стегната с меки корици, постоянно трябва да си държиш ръката за да не се затвори. Вярно, липсва ми романтичното усещане на белия лист, но не страдам от предразсъдъци. Не мога да игнорирам предимствата на ел. устойство с ел. хартия.
44
0
 
0
 
! Отговори
Боб преди 13 години
Въпреки романтиката в думите ти мисля че грешиш. Трябва да се обсъди (може би на друго място) какво е развива фантазиата. Като пример какво според теб ще обогати фантазията ти бяла стена или картината на някой художник?
43
0
 
2
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Криста, ех да и аз така мислех. Но се оказа че и с ел. хартия е същото преживяване. Даже устройствата са по-удобно от книгата. Особено ако е стегнат с меки корици, постоянно трябва да си държиш ръката за да не се затвори. Вярно, липсва ми романтичното усещане на белия лист, но не страдам от предразсъдъци. Не мога да игнорирам предимствата на ел. устойство с ел. хартия.

Спонсорирани публикации