Откриха евтин метод за получаване на уран от морска вода

Технологията намалявала разходите за добив с 40%
Обновена: 29 ное 2010 10:37 | 29 ное 2010 10:35,
10
Откриха евтин метод за получаване на уран от морска вода
Снимка: БГНЕС

Изследователи от Токийския институт за електроиндустрия разработиха евтина технология за добиване на уран от морска вода.

Според новия метод уранът се извлича от морската вода с помощта на специална тъкан, която е обработена по традиционен японски метод с ферментирал сок на хурма. В нея се съдържа веществото танин, което свърза съдържащия се във водата уран.

Концентрацията на уран в морската вода е малка и доскоро всички методи за извличането му от нея се смятаха за прекалено скъпи. Японските учени твърдят, че тяхната технология намалява разходите с 40%.

„Нашият метод позволява да се извличат и други вещества от водата, например някои редки минерали“, отбелязва ръководителят на учените Нобуюки Танака, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
TOSHKOFF преди 13 години
Ако дадете и линк цена няма да имате.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
монополистите при нас няма да го позволят. Е, японците затова са най развитата нация, щото правят от нищо нещо.
8
0
 
1
 
! Отговори
Плюшкин преди 13 години
Сега ме разбираш, за какво подкрепям построяването ни на втори АЕЦ? След обработката на урановите отпадъци, познай къде ще идат повторно извлечените съставки? Не е идеално безотпадъчен цикъл, но ако се използува отпадъка след извличането на радиоактивните съставки, може да се използува като киселинна среда при оксидиране, промишленно промиване на метали, руди и какво ли не? важното е да се работи, а не само да се чудим, дали нулите са най-рентабилното?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1986 в Бургас марската градина, научна сътрудничка разказва за проекта си комплексно използване на черно море - добиване на летливи въглеводороди, ел.енергия и редки елементи с едно съоръжение - ние въодущевени ученици на ЗИП....минало, не трябва да се помни!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако се пробват в Бургаското езеро, ще могат да извличат всички елементи от Менделеевата таблица само с помпа и елементарен филтър.
5
0
 
8
 
! Отговори
Гошко Убавеца преди 13 години
Евала на откривателя Нахуйо Ташака! Голям гений щеда е, а не като нашия Бай Иван от *** дето може да завива само Камчийка във вестник!
4
0
 
5
 
! Отговори
Biser преди 13 години
da se svyrjat s dqnkov i cvetanov da mu pomognat s izvli4aneto na danacite ot bogata6ite
3
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей,признавам ги отвсякъде!Ама ако извлекат и свински пържоли от люцерна,още повече ще ги призная!
2
0
 
21
 
! Отговори
BatRamboZPM преди 13 години
Брей, браво бе! Май и японските учени са били добре обработени по същия традиционен японски метод.Шегичка.Браво на момчетата. Това може да е добър подход за пречистване на водите от ядрените електроцентрали и други замърсени с радиоактивни елементи води.
1
0
 
17
 
! Отговори
Gaming преди 13 години
Алхимици!