САЩ изстреляха нов шпионски спътник

КН-11 ще прави снимки във видимия и инфрачервения диапазон
Обновена: 21 яну 2011 11:28 | 21 яну 2011 11:00,
27
САЩ изстреляха нов шпионски спътник
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изстреляният рано сутринта в петък в Космоса от авиобазата Ванденберг (щата Калифорния) шпионски спътник ще се контролира от Националното разузнавателно управление (НРУ) на САЩ. Това признава в отговор на журналистически въпроси Рик Обърн, официален представител на НРУ – едно от най-засекретените разузнавателни служби на страната. Той обаче не съобщава какво е предназначението на апарата, съобщава ИТАР-ТАСС.

Все пак Обърн отбелязва, че спътникът е третият от шест разузнавателни апарата, които трябва да бъдат пуснати за период от осем месеца. Следващото пускане е предвидено за 5 февруари.

"Бихме искали нашите противници да продължават да тънат в догадки за нашите възможности", отбелязва той. Завесата от секретност беше повдигната от американски независими експерти, които смятат, че НРУ е извело в орбита модернизиран спътник за фоторазузнаване КН-11.

Стойността на апарата е около 1 млрд. долара и е способен да прави снимки с пространствена резолюция 10 см във видимия и инфрачервения диапазон.

"Той ще бъде използван за получаване на прецизно изображение на военни обекти, както и на такива, които принадлежат на терористи, по цялата планета", отбелязва аналитикът от вашингтонската изследователска организация "Архив на националната сигурност" Джефри Ричелсън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 13 години
Драги истината, фактологичната истина е, че Русия през 1972-ра не кацнаха на луната, не го направиха и през 1992-ра няма и да го направят и през 2022-ра, а последните им сателити за навигационната система просто паднаха в морето по погрешка. Много жалко защото с нея можеше по лесно да намеря МКС, вместо да звънят в наса да питат за точното и местоположение. За Русия спокойно можем да си говорим като започнем с думите "имало едно време ...."
25
3
 
1
 
! Отговори
Бамбуча преди 13 години
до 24 Който няма какво да каже си трае :)на руснаците им трябваха 30 години за да си пуснат сателитната навигационна система и да не ползват американската ... и то с пари от ИндияВсъщност защо ли говорим за Русия ... миличките, нека мечтаят :)
24
2
 
4
 
! Отговори
Истината преди 13 години
До 21:Те докато ги качат, Русия вече ще им пусни същите че и по коварните вакумни бомби отгоре. Русия си трае, тиха е. А нали знаеш драги ми Но.21, че тихите води са нах-дълбоки
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
NSA = No such agency
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я се замислете малко. Ако наистина бяха за това дали щяха да го кажат?
21
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хайде стига само шпионски спътници. качете и малко атомни бомби и ги треснете на путин на голото кубе, че много си е въобразил нещо напоследък
20
0
 
4
 
! Отговори
До kaligula преди 13 години
Калигулчи, потресаващо тъпо и злобно парче си! Каквото и да напишеш, все ти личи! А отде си взе ника? От един много положителен герой? На повечето езици на белите хора името се изписва с "С", ***!
19
0
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 13 години
Видяхте ли къде е ключът от палатката!"...обекти, както и на такива, които принадлежат на терористи, по цялата планета...". Всичко е в борбата с тероризма. А вие си мислехте за разни други работи - Русия, Китай, вилите до язовир "Ивайловград". Може би и за тези, дето ви разбиха мазето. Хип-хип-ура! Да се скапе по-скоро!
18
0
 
2
 
! Отговори
7777 преди 13 години
а,видяхте ли откъде се правят СРС-та,от стария спътник.абе тия да не би да виждат как таковам жената.олелееееееее.
17
0
 
5
 
! Отговори
Изобретател преди 13 години
Аз предлагам за България да бъде изработен инфрачервен спътник, който да измерва скоростта на автомобилите и да пуска от Космоса актове. Гарантирам намаляване на убитите годишно до 10 човека!
16
1
 
1
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Тъй като американците са много иновативни и се поучават от грешките си (и на другите), както и черпят чужд опит, са въвели следната допълнителна технология:при нужда спътника може да визуализира изображение на жена с приятен глас (подобно на Анна Чалпман), която може дори *** да направи. Технологията е много нова и все още неизвестна на "враговете на Америка". Вече има няколко стотици обаждания на 911 с цел да тестват технологията...
15
0
 
1
 
! Отговори
aehh преди 13 години
idk
14
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 13 години
щото си глупав, прочети какво си написал и може и да се усетиш
13
2
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Стига си плямпала глупости.
12
3
 
21
 
! Отговори
баба Хакерка преди 13 години
Тия американци напълно са психясали... Напълно съм съгласна с 3 и 4. На България не и трябва да я шпионират от спътници. Нашите "демократи" сами разхождаха американските шпиони из военните ни заводи и в резултат - нямаме вече такива, а пазарите ни ги заеха американците..., а и сме си един разграден двор без граници, заграждения, граничари... само вишките стърчат безлюдни и почти разрушени или ограбени от *** за старо желязо...
11
5
 
12
 
! Отговори
Защо?! преди 13 години
Защо са нацъкани минуси на постинг 5.? Да не би и престъпници да следят коментарите в този сайт? Има ли някой,който не би искал да се разкриват най-тежките престъпления с помощта на подобни спътникови наблюдения?Знам,че онези, които имат такива спътници,не дават подобни сведения. Но нали затова натискът отстрана на общественото мнение е един от основните инструменти, с които действа гражданското общество?Плащат се милиарди,за да се "наднича" у комшиите,а се премълчават сведения за престъпници!
10
2
 
30
 
! Отговори
Асандж преди 13 години
Тоз сателит толкоз е бил модерен, че имал жива връзка с wikileaks :D
9
25
 
9
 
! Отговори
kaligula преди 13 години
НЕКА ТРЕПЕРЯТ КОМУНИСТИ-ТЕРОРИСТИ И ВСИЧКИ КОИТО МРАЗЯТ ЗАПАДА
8
3
 
19
 
! Отговори
Бо преди 13 години
Аха, па после се чешат по главите как държавният дълг на САЩ прехвърли 14 трлн.! А яжте снимки сега!
7
3
 
31
 
! Отговори
venci преди 13 години
Това ние го плащаме с мизерията си

Спонсорирани публикации