Все повече болни от малария в наводнените райони в Пакистан

България ще изпрати медицински консумативи
28 сеп 2010 10:16, Елка Василева
5
Все повече болни от малария в наводнените райони в Пакистан
Снимка: БГНЕС

Изминаха десет седмици от разрушителните наводненията в Пакистан, а размерът на общите загуби продължава да нараства. Според последните оценки близо 2000 души са починали, над 2 млн. къщи са разрушени, а засегнатото от катастрофата население надхвърля 20 млн. души.

Въпреки че в северната част на провинция Синд  вече се забелязва лек спад в нивото на водата, огромните площи със застояла вода остават, а пълното им отводняване ще отнеме месеци.

В отделни райони хората се завръщат по родните си места, но повечето остават разселени.

Министерството на земеделието и храните на Пакистан съобщава, че близо 2,4 млн. хектара засети площи са тотално унищожени, а това е около 30% от обработваемата земя на страната. По информация на Международната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO) са унищожени 500-600 млн. тона пшенични насаждения.

От министерство на животновъдството и млечното развитие на Пакистан съобщават, че 1,2 млн. животни и 6 млн. птици са умрели. Според предварителната оценка на щетите в 38 от 79-те засегнати райони 19 434 напоителни системи са извадени от строя поради затлачване, ерозия или разрушаване.

Респираторни заболявания, изострени стомашни и кожни заболявания са сред най-застрашителните за здравето на пострадалите от природната стихия в Пакистан. Особено тежко е положението с маларията, тъй като има голяма опасност от епидемия в южните райони на страната. През последните две седмици случаите на малария в Синд са се увеличили драстично, а за изминалите три месеца броят на заболелите от малария в Пакистан е достигнал 3 млн. души.

Рисковете за децата след наводненията са големи. Много от тях все още са изложени на опасност от отделяне от семейството, насилие, злоупотреба, експлоатация и дискриминация.

Още по темата

До момента само 6% от засегнатите домакинства са били снабдени с палатки, а още по-малко (3,1%) – с комплекти за първа помощ. Разпространяването на тези така нужни материали ще продължи в рамките на следващите няколко седмици.

Пакистанските власти са приели предложената от България помощ под формата на медицински консумативи. Очаква се те да бъдат транспортирани до Пакистан веднага след уреждането на административните предписания. Българската държава предоставя общо 126 кг лекарства, чиято доставка ще започне след 8 октомври.

Българският червен кръст и Министерството на външните работи на България започнаха акция за набиране на средства за пострадалите от наводненията в Пакистан. Dnes.bg е медиен партньор. Всеки може да дари с един SMS на кратък номер 1255.
 

Специална банкова сметка за набиране на помощите:
Уникредит Булбанк
BIC: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13
IBAN: UNCRBGSF
Български Червен кръст (за пострадалите в Пакистан)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: наводнениямалария
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
ттт преди 13 години
И тримата писали преди мен,мога с чиста съвест да ги нарека ***...как не ви е срам бе хора...егати злобарите и егоисти..дано не ви се наложи да изживеете подобно нещо...Хората страдат,гладуват а те...пуууу *** нация и това си е....
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тъкмо малко ще се позаредят
2
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 13 години
ayde nema nujda.izprtete im prezervativi,4e j gledai 6to sa ***.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи за нас няма медицинско обслужване, медикаменти и консумативи. Но за Пакистан ще намерим. Вместо да пестиме от здравеопазване, да изтеглиме струващитени стотици милиони контигенти, който не носят девиденти.