Еколози: До 40 години рибите в океана ще изчезнат

Обемът на улова превишава с 50-60% допустимите норми
18 май 2010 22:15,
33
Еколози: До 40 години рибите в океана ще изчезнат
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Към 2050 г. светът може да се сблъска с пълното унищожаване на рибата с промишлено значение, ако не бъдат предприети съществени реформи в системата на рибната промишленост.

Тази мрачна прогноза е на еколози, представена в тазгодишния доклад на Програмата за околна среда на ООН (UNEP).

В документа, изготвен от Програмата за околна среда и независими експерти, се разглеждат различни аспекти на влиянието на търсенето върху основните природни ресурси, като енергоносителите, питейната вода и др. на състоянието на околната среда.

Неговите автори посочват, че в резултат на дейността на постоянно развиващия се сектор на риболовството за търговски цели, запасите от риба на планетата са спаднали с 30 на сто.

Еколозите смятат, че сега обемът на улова на риба превишава с 50-60 на сто допустимите норми. В доклада се отбелязва, че рибната промишленост пряко или косвено осигурява около 170 милиона работни места, а непосредствено в риболовството са заети над 35 милиона души.

Авторите на доклада предупреждават, че ако не бъде незабавно преразгледана политиката по отношение на риболовната индустрия, увеличаването на запасите на риба, развитието на рибни развъдници и опазването на околната среда, то през следващите 40 години рибата с промишлено значение ще изчезне.

Експертите подчертават, че става въпрос за екологична и икономическа заплаха, тъй като за над два милиарда жители на Земята, от които основната част живеят в бедни страни, рибата е основен хранителен продукт и основен източник на животински белтъчини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
рибаря преди 13 години
Да, обаче се оказва, че за всеки килограм прираст на отглежданите във фермите риби, трябва да се набавят четири килограма друга (по-дребна, но също изчезваща) уловена риба! Т.е. като свърши, другата риба и тези отглеждани във ферми също ще заминат (повечето ядат само риба!). Проблема както винаги идва от свръхпечалбарството на няколко частни компании и държави и от несметните финанси (и население) на страни като Япония и Китай.
28
0
 
0
 
! Отговори
Коментар преди 13 години
За тази цел хората са направили изкуствени ферми за отглеждане на риби.
27
0
 
0
 
! Отговори
Пустиняк преди 13 години
Онбашия, ти от своя страна си ярък пример как тъпотията е не само устойчива, но и бързо развиваща се.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
след 40г бай Тошо отново ще е министър председател
25
24
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
за рибата не знам, обаче еколозите много вероятно да са изчезнали - толкова *** същества не могат да съществуват дълго.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
6te svar6at ribite,6te svar6at gorite 6te svar6i kisloroda i 6te nastapi ne kraq na zemqta a kraq na 4oveka i 4ak kato si vastanovi otnovo ptrirodnite si resursi sled nqkolko milioni godini moje da si pomisli dali da sazdade pak nqkoe dvukrako kato nas al4no i gadno gleda6to da q unijtoji.
23
3
 
2
 
! Отговори
УФТСЪ преди 13 години
АСДФ Убичъм тъ! Туй се казва мъжка приказка! От мен фритУрника и шарлана - от теб Уфсътъ, ша са намуаме та пушиек шъ съ вдига. А после ако ще и да се мре!!! Мерси за поканата!!! Лека нощ ;-)
22
1
 
3
 
! Отговори
! преди 13 години
Е, старата теория за месото и рибата къде отиде?Ако намалее рибата ще стане скъпа и няма да се търси.Отделно, голямата вина за това е на големите гъзари, дето вместо да изядат една риба слагат в чинията 5 и ги изхвърлят.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз съм вегетарианец ;)
20
0
 
2
 
! Отговори
dd преди 13 години
dnes.bg, по-добре не пускайте сериозни новини след 22 часа вечерта, защото всички вече са кокал и се пишат само глупости. Аз тая вечер пропускам и затова съм толкова сериозен, ама утре мисля да се наказвам и може да мина през форума ви хихихихи
19
8
 
5
 
! Отговори
? преди 13 години
Ми супер - като свърши рибата, рибарите ще умрат от глад, ще фалират и ще свърши и риболова, а природата сама ще се възстанови от пораженията. Не подценявайте защитните механизми на планетата. Все още знаем твърде малко за това как функционира планетата, природата и живота.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В 2110 год. ББ и ЦЦ и все още управляващата Герб ша проведат операция Октопод и ще пуснат рибите обратно в морето ,тъй 4е няма страшно.Е само едрите де.
17
0
 
10
 
! Отговори
Parcuc преди 13 години
Kато изчезнат рибите и нас да ни няма :)
16
0
 
11
 
! Отговори
бг натюр преди 13 години
Какво ни плащите нас българите. Ние вече спряхме да раждаме - намалява прираста. Ние не отиваме към бъдещето, където няма да има амазонски джунгли, риба, полюсни ледени шапки....Взели сме мерки....
15
0
 
5
 
! Отговори
tulski преди 13 години
То не само рибата ще изчезне. Ще изчезне всичко освен човека. А сещайте се после, какво следва ? Ама трябва да си напънете мозъците !
14
4
 
2
 
! Отговори
РАЗБИРАТЕЛ преди 13 години
ДАЙ БОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ ЕКОЛОЗИТЕ, А НЕ РИБАТА
13
0
 
3
 
! Отговори
УФТСЪ преди 13 години
шЪ мЪ пУканиш ли? КатУ ги почнИме УФТСеТе? ПържИни, сФарени и пЙечени ги Убичам, на чИФерме същУ нИ откаСФам.... самУ да е на аФанта... Пък съм ЙеФтин гост - ни пия ни пуша... оПаче ям та пушИек сЪ вдигЪ... Особено Зее с кокаЯци, кат туриш и Юти чушки...
12
0
 
3
 
! Отговори
вкусно преди 13 години
Тази вечер пропуснах... А не разбираш по множество причини... Нямам време да ти обяснявам... Концепцията за ирония и сарказъм примесени със сладко-горчиви спомени от скъпото на всички ни време преди да падне "желязната завеса". А бе с други думи не можеш да вкараш квадратен *** (знанието) в кръгла дупка (твоя мозък)....
11
2
 
4
 
! Отговори
кeyti преди 13 години
Тези умни журналисти,които разбрали-недоразбрали даден проблем,веднага оповестяват и украсявят разглеждания проблем по възможно най-страшния начин.Още със създаването на света,когато всичко е било само вода,е имало риби.Риби ще има и след края на света.Но къде отива хомосапиенса?Хомосапиенса ще изчезне от лицето на земята,защото новите генномодифицирани организми с присадени гени от риби ще замърсят почвата и няма да расте дори трева,която може да се използва от животните и от хората за храна
10
0
 
5
 
! Отговори
Save the nature преди 13 години
сериозен проблем,който трябва да се реши...човечеството все повече затъва и то в собствените си деяния!