Времената на евтиния петрол свършиха

Барак Обама обяви, че САЩ трябва да се обърнат към чистата енергия
16 юни 2010 11:56,
52
Времената на евтиния петрол свършиха
Снимка: БГНЕС

Нова енергийна политика обяви американският президент Барак Обава в реч от Овалния кабинет.

Екокатастрофата в Мексиканския залив е най-болезненото и най-категоричното напомняне досега, че е дошло времето да се използва чиста енергия, каза Обама. Днешното поколение имало задачата „да освободи иновативната сила на Америка и да поеме контрола над съдбата си“.

От седмици обвиняват Обама, че първо е подценил нефтения разлив в Мексиканския залив, а след това не е подходил към проблема достатъчно решително.

С първото си обръщение от Овалния кабинет президентът даде да се разбере, че не става въпрос само за няколко рибари от крайбрежието, а проблемът е от значение за цялата нация.

Предшествениците на Обама са се обръщали към американците от Овалния кабинет само когато бъдещето на страната е било на карта. От този стол Джон Кенеди прави изявление по време на Карибската криза. Джордж Буш от това място говори след атентатите на 11 септември. Затова Обама още в началото даде да се разбере защо е избрал да говори точно там.

„Това е най-тежката екологична катастрофа, с която Америка се е сблъсквала. Ще се борим с нея с всички необходими средства и толкова дълго, колкото е необходимо“.

Сметката за това Обама ще даде на ВР и ще се погрижи компанията да плати за щетите, които е причинила. На среща с шефовете на компанията в сряда президентът ще поиска създаването на фонд, от който ще бъдат покривани претенциите към ВР.

Още по темата

Освен работещите по отстраняването на последствията от изливането на нефт, пари трябва да получат рибарите и собствениците на ресторанти, които търпят загуби заради нефтения разлив. Контролът върху фонда според Обама не трябва да е на ВР, а на „независима трета страна“.

Обама се опита да убеди сънародниците си да видят в катастрофата знак, че е необходима промяна.

„Времената на евтиния и лесно достъпен петрол свършиха“, каза Обама.

Америка консумира 20 процента от произвеждания в света нефт, а разполага с 2 на сто от световните резерви. Това правело воденето на нова политика неизбежно.

Законите на Обама за опазване на климата и за насърчаване на производството на възобновяема енергия в момента са в безтегловно състояние, защото се отхвърлят както от политическите му противници, така и от индустрията.

„Естествено, такова пренастройване е свързано с разходи. Някои казват, че сега не можем да си ги позволим. Аз казвам, че не можем да си позволим досегашния начин на производство и използване на енергия“.

Затова нямало да приеме да не се прави нищо, но не обясни какво по-конкретно ще се прави.  

„Дори когато не сме сигурни как изглежда бъдещето на Америка и не знаем точно как ще го постигнем, ясно е, че ще го направим“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
aivanov66 преди 13 години
Здравейте всички които желаете да пестите разходи за гориво, просто вижте следния линк:aivanov66.blog.bg/biznes/2010/06/26/hydroxmobile.567967
47
1
 
3
 
! Отговори
глоба преди 13 години
Преди малко по CNN казаха, че ВР плаща на Америка 20 милиарда, заради нанесените щети, както и 100 млиона директни обезщетения за прострадалите от региона.А иначе Америка е една енергийна яма. Огромно и супернефективно потребление на енергия от почти цялата индустрия.
46
0
 
1
 
! Отговори
proroka преди 13 години
Обама се опита да убеди сънародниците си да видят в катастрофата знак, че е необходима промяна..... spored men ,mislja 4e go e reknal mnogo jastno ,i kategori4no!!! stava vypros za edna edinstvena pri4ina ...Petrolyt se iz4erpva,i spred men njama kak da podnesyt na 4ove4estvoto prijatnata novina 4e *** na djavola kakto my kazvat njakyde ,demek NEFTA e svyr6il !!! to e vse edno da sleze6 do magazina za xljab , i da ti kajat 4e e svyr6il ,no ytre 6te zaredjat pak ........ ,NO YTRE NJAMA! KRAI.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вовеха сто войни за нефт и накрая се удавиха в нефт......
44
4
 
6
 
! Отговори
chudo преди 13 години
KAK NE GO PREPISATE NA BIN LADEN ZA DA NAPADNETE NYKOY NEVINA DARJAVA SHTA MAMA AMERIKANSKA PO TOCHNO EVREISKA
43
3
 
4
 
! Отговори
chudo преди 13 години
KAK NE GO PREPISATE NA BIN LADEN ZA DA NAPADNETE NYKOY NEVINA DARJAVA SHTA MAMA AMERIKANSKA PO TOCHNO EVREISKA
42
2
 
2
 
! Отговори
Hans Rus преди 13 години
Поредните глупости на на това недоразумение Обама...Света се движи от интереса и конкуренцията, а не от утопии като на Маркс, Енгелс и неговите... Какви други енергии ще използува като петрола е най-достъпното и евтиното?! Разработени са технологии за добива му струващи милиарди долари по цял свят. На слънчеви батерии ли ще крепи американската индустрия. Най-лошото от всичко обаче е че наистина си вярва този пишман президент...
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да освободи иновативната сила на Америка и да поеме контрола над съдбата си - единственото което може да освободи това "иновативно" поколение е от 350 паунда да изпуснат из отзад един голям миришещ облак.Както каза Джон Кери: "Отличниците ги пращаме в Принстън, а двойкаджиите ж Ирак/Авганистан".
40
0
 
1
 
! Отговори
Green преди 13 години
Ти колко си ограничен не е истина...
39
0
 
6
 
! Отговори
младен преди 13 години
25% do 30% от добива на петрол отива за транспортни и енергийни нужди, всичко отанало го гълтат химическите концерни. Само се огледайте, къде около вас не е замесен петрола. Дори и в доматите и краставиците го има, под формата на пестициди и други химикали с които ги пръскат. Транспорта ще е най-малката грижа ако петрола изчезне
38
0
 
3
 
! Отговори
bayco преди 13 години
дали петролните барони ще му дадат толкова лесно на Обама да загърби пертола и да погледне чистите енергии???
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ami da produljavat da karat koli po 5-6 hilqdi kubika.... : )
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега ще ви питам американци какво ще правите, като имате 800 000 000 двегателя, пригодени за бензин и дизел.
35
2
 
3
 
! Отговори
drill baby drill преди 13 години
e ako ne e obama koi shte se izkaje tolko populistichno. toia chovek produljava da misli che ostrov utopia sushtestvuva. istinata e edna sveta ne moje bez petrol. i dokato pliampa sreshtu dobiva, produljava da izpolzva samoletnata flotilia air force 1, koiato iade ne moga da si predstavia kolko. vsichki pliuem sreshtu bp, no i vsichki iskame da si karame kolite. tova e incident. ako iskame da jivem dobre shte platim opredelena cena. Drill, Baby, Drill! Drill now
34
2
 
4
 
! Отговори
ivan преди 13 години
chernilkata she izpolzwa tozi razliw za da prokara Cap and Trade bill-a, i nadue sledwastiq balon s kojto shte nagushi swoite dobri priqtelcheta ot wallstreet. skoro she plastame carbon tax i za cigarite momcheta...
33
1
 
7
 
! Отговори
point zero преди 13 години
ima edno film4e - mislq 4e se kazva6e .nadprevara za absolutnata nula(ili ne6to takowa..)Stava6e vapros,4e otdavna sa namerini izto4nici na energiq i to dosta efikasni ... ima6e edin pi4 deto be6e izobretil toplina pompa koqto proizwejda5e golqmo koli4estwo toplina,i s nekav drug pi4 izobretili paren motor zadvijvan ot tazi pompa ,sled koeto po4nali da reklamirat i gi vkararaki v zatvora-bez sad i delo ,poneje nemalo da wadqt lew amerikancite ..
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди две години пуснах бутилка с желание в Черно море. Есперимента включваше тестване на нов модел коркова тапа, събиране на емпирични данни за младите влюбени рибки и техните миграции. Последните резултати от сателита получих, когато бутилката беше в района на разлива. Отправих няколко възмутителни писма с настоявания за компенсации, но получавах всеки път един и същ отговор: Фък оф. Някой знае ли, какво е това? Днес ще напиша лично и до Обама едно прошение за около милиард.
31
0
 
2
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Пич прав си, то ако беше лесно от бая време петрола щеше да е бележка под линия в учебниците по химия. Но той е най-евтиния вариант и затова си стои. Ама като става все по-скъп или го има най-вече в страни като иран дето хич не щат да го дават пък имат голямо бум, та и с война става трудно щото не са сигурни дали няма да си изядат петролотърсачите дебелия... Ще стане в някой момент по-евтино да се мине на нещо друго. Екологията че не е фактор ясно, ама го споменах долу да допълня списака до 3 :)
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Туй тъмното момче кво се вълнува. У нас, в *** отдавна петрола е скъп.Свикнали сме. И те, Хамериканците, най-после да са учат от назе.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мани ти как ще го разградиш ,ами какще го запалиш?Гърми яко това....не е като пропана и метана.