Ще позволят ли афганистанците да живеят в мир

Ключът към решаването на конфликта е в племенните вождове
21 юни 2010 12:05,
36
Ще позволят ли афганистанците да живеят в мир
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Талибаните не са хора, които се оставят да бъдат победени. Когато убиеш 10 от тях, си създаваш 100 нови врагове.

Тези думи може и да звучат пресилено, но изречени от един от доскорошните лидери на талибанското движение Абдул Салаам Заееф, звучат стряскащо.

Стряскащо е също, че от началото на войната преди 9 години са убити десетки хиляди талибански бойци, а съпротивата става по-силна, по-яростна и по-жестока.

Седемгодишно момче беше публично обесено, защото „шпионирало” за американците.

От другата страна натовските сили продължават с „техническите грешки” – бомбардировки на цивилно население и множество „косвени” жертви. С което в лицето на местното население в никакъв случай не са по-малко лоши от талибаните.

И така всички акции, операции и т.н. от страна на Коалицията на практика си остават тъпчене на място. Просто защото НАТО няма подкрепата на афганистанците, а без нея няма как да стане.

Все по-ясно става, че мирът ще бъде възможен само ако самите афганистанци пожелаят това. И работят за това.

Не случайно дори главнокомандващият натовските сили в Афганистан ген. Стенли Маккристъл призна, че елиминирането на талибанските бастиони в южната част на страната до голяма степен зависи от подкрепата на местните племенни вождове.

Засега такава няма. И много трудно ще има, защото талибаните са потомци на въпросните племена.

В наскоро проведения национален съвет за мир (джирга) президентът Хамид Карзай успя да събере 1600 племенни лидери и дори беше постигнат консенсус за бъдещата политика към талибаните. Ще има преговори, ще има срещи за помирение, ще има амнистии и назначаване на „умерени” талибански представители на отговорни постове в правителството.

Според вождовете само така ще бъде спряно насилието. Талибаните обаче не искат разговори, докато в страната има чуждестранни войски. Съединените щати и съюзниците им пък не вярват, че мир е възможен, ако талибанското движение не бъде разбито.

И така волята на вождовете е сочена за ключа към благополучния край.

Като представители на древния народ на пущуните и по силата на своите вековни традиции водачите на отделните племена се ползват с нужното страхопочитание, за да налагат волята си върху народа.

Пущуните са странен народ, с неизясен и днес произход. За тях се счита, че са източноиранска лингвистична група, която населява предимно териториите на днешен Афганистан и Пакистан. Може да се каже, че пущуните са основателите на афганистанската държава (в последните 300 години всеки владетел е пущун, включително Хамид Карзай) и доминиращо мнозинство в страната. Присъствието им в региона още преди новата ера говори достатъчно за силата и издръжливостта им.

Това мюсюлманско общество се състои от множество племена и тази уредба се е запазила и до днес. Пущуните са обособени в 60 основни племена и повече от 400 подклана. Общият им брой е около 42 милиона, от които 28 млн. са в Пакистан, а 12 млн. – в Афганистан.

Живеейки на границата между Близкия изток и Южна Азия, пущуните са жертва на стотици инвазии през цялата си история, и то от велики империи с огромни армии. И никога не се стигало до пълното им завладяване.

В тази връзка идва и появата на талибанското движение, което светът забелязва при боевете със съветската армия през 80-те.

Талибаните са пущуни. Или както отбелязва германският анализатор Улрих Ладурнер: „Разбира се, не всички пущуни са талибани, но всички талибани са пащуни”. Сега в бунтовническото движение има и множество доброволци от други етноси и държави, но е факт, че „пущунската” основа е налице.

Така погледнато, може би наистина може да се говори за успешни преговори, защото в крайна сметка етническите и религиозни различия не съществуват.

Западът обаче не смее да рискува повтаряне на сценария от средата на 90-те, когато талибаните дойдоха на власт със сила и установиха изключително строг ислямистки режим, който включваше публични екзекуции, ампутации на крайници на крадци, задължително пускане на брада за мъжете и цялостно покриване с бурки на жените, забрана на телевизия, музика и кино, както и недопускането на момичета над 10-годишна възраст в училищата.

Под закрилата на този режим узря и терористичната мрежа на Осама бен Ладен.

Ясно е, че рискът да се преговаря с талибаните е изключително голям. Но алтернативата е партизанска война без край. С много жертви от всички страни.

НАТО твърди, че успехът е неминуем. Успехът в смисъла на победа над талибанската съпротива и укрепване на афгаганистанското самоуправление. И американският военен министър Робърт Гейтс, и генералният секретар на Пакта Андерс Фог Расмусен ни убеждават, че прогресът към постигането на целта макар и бавен, е явен и постоянен.

Расмусен дори подчерта, че до началото на идната година е възможно оттеглянето на международните сили от прякото управление на Афганистан, при положение че местните сили за сигурност са в състояние да гарантират мира в страната.

В същото време обаче командирът на натовските сили ген. Стенли Маккристъл предупреди, че настъплението към Кандахар, сочен за бастион на талибаните, трябва да се извърши значително по-бавно от предвиденото. Официалната позиция на Маккристъл е, че първо трябва да се подсигури подкрепата на местните жители и едва тогава да се стигне до настъпление. „По-важно е на го направим правилно, отколкото бързо”, заяви генералът. Логично.

От друга страна, неизбежното забавяне издава и несигурността в коалиционните структури, които въпреки мощната офанзива в съседната провинция Хелманд (операция „Мощарак”) не постигнаха желаните резултати. 15 хил. войници трябваше да изчистят региона от владеещите го талибански бойци, но това в пълния смисъл на думата така и не се случи, макар от НАТО да убеждават в пълния успех.

Сега идва ред на най-твърдия камък в южната крепост на талибаните и изходът от бъдещата операция е абсолютно неясен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
ТТТ преди 13 години
Няма нищо по лошо от това, да обвиняваш някого за това,че защитава Земята си от окупатори-при това зомбита-янки. На арабски ас-сахуа ал исламииа значи ВЪЗРАЖДАНЕ-та дори и на базата на шериата.Слънцето е едно за всички и земята е свещена за всички.Това е-всичко останало е игра с публиката.
34
0
 
1
 
! Отговори
Аn преди 13 години
Незабравяйте, че талибаните в този им вид ги създадаха американците, те ги финансираха, въоръжаваха и обучаваха, за противодействие на руснаците. Завоевателите са в чуждите територи не за да носят благоденствие на местните, а за да се облагодентстват те самите от геополитическо присъствие, влияние, работна ръка, материални и природни богатства - нефт, газ, злато и т.н.). До преди окопирането на Афганистан от американците производството на наркотици беше спряно, а сега има свръх производство.
33
0
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
е, трябва да е 7 годишно българче за да е анаогично. но на въпроса отговора е вече даден - левски не е обесен за революционна дейност (за това не се налага смърт по османските закони), а за убийство на някакво ратайче по горните съображения.
32
0
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
абе употребата на сила не е проста работа, иска си чалъма. американците не го умеят това, имат огромна сила, но вместо да им носи авторитет им носи вреда. навремето като ходех из *** страни, един от българите там каза "не ги разбирам тия хора, слизат от планината терористите, изколват цяло село, а оцелелите вместо да ги мразят се записват и те при тях". ето това е - терористите умеят да прилагат насилие, американците не умеят.
31
1
 
5
 
! Отговори
Пентиум 5 преди 13 години
Две грешки!: Първо: Християните са кротки и не ходят да колят и бесят. Конквистадорите са хора, но лъжехристияни - те са алчни завоеватели. Второ: Ние не нападнахме тия хора, но нас никой не ни е питал какви войски къде да ходят. И да има рота българи в Афганистан, това не сме ние, а някои хора. Но и Френският легион са наемници - нали по техен модел ни зомбрат? Лично не мразя афганите, стига да не идват да се заселват тука и да тормозят невинни славяни. А повечето хора, даже никой не ги пита.
30
0
 
5
 
! Отговори
jar преди 13 години
браво за статията!
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми представи си бг и туркия във война..и някакво 7-годишно турче/*** донася информация за разположението на нашите и какво ще му дадем пастичка ли?
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
''.........Седемгодишно момче беше публично обесено, защото шпионирало за американците. ....'''аз си мислех че по зле от комунистите няма.........
27
4
 
7
 
! Отговори
Любомирчо преди 13 години
Вие всички които се изказвате против Афганистанците. На какво основание го правите. Христианството което католическата църква се е опитвала с огън и меч да налага е избило много повече милиони отколкото исляма. Кой създаде талибаните и с каква цел? Кои сме ние че ще определяме как ще живеят хорат в другите държави. Напълно подкрепям народа на Афганистан срещу окупаторите за съжаления ние сме част от тези окупатори.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Афганистан е станала най-зловещата дестинация за войските на НАТО. Това не е цивилизована държава с която можеш да водиш война от въздуха ( там е силата на НАТО ). това е нищото от, което винаги излизат нови и нови бойци фанатици готови на всичко.
25
4
 
14
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Докато САЩ имат иконимически интереси в този регион никакви проблеми там няма да бъдет решени.Поддържането на конфликти на етническа основа са изгодни само и единствено за господарите на света - капитализмът е система, която се храни от конифликтите. Без тях тя не може да диша. Това е истината.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Afganistan e nomer 1 proizvoditel na opium. Ne vijdam kak moje da ima mir :)
23
1
 
2
 
! Отговори
Жул преди 13 години
до Историк:Явно не сте чели правилната литература.
22
5
 
7
 
! Отговори
Историк преди 13 години
От самото начало на статията бих взела само първата част на изречението, за да обобщя какви са талибаните- "Талибаните не са хора". Повярвайте ми много съм чела и ровила из книгите на изследователи и историци и това е скромното ми професионално заключение. С тях никой няма да се справи, защото нито местните го искат, нито Нато...
21
1
 
9
 
! Отговори
МИНА преди 13 години
Може ли няйкой да ми обисни кой направи талибаните агресивни.В България е имало през турско-хайдути, по време на фашизма-партизани или шумкари- помислете защо.Можиби тук ще намерим и отговора. А в Авганистан и като нея държави няма да ги оставят намира заради чужди интереси.
20
6
 
9
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
"Ключът към решаването на конфликта е в племенните вождове."Savsem ne!Klu4at e v izteglqneto na amerikanskite okupatori i tehnite sauznici.Dokato te sa tam nqma da ima mir.
19
1
 
5
 
! Отговори
кузман преди 13 години
абе какво толкова му мислите, *** се ражда *** и умира ***! той се ражда с единствената цел да краде! за него думата РАБОТА не означава нищо.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
98 посрещахме групи от не голям сибирски град, една от тях трябваше да е от войници пострадали в Афганистан/наградени с почивка в България/, не бяха много около 20,,,,,,,,,,,,,,деца/нямаха и 20 години/, гледката беше потресаваща, без ръце и крака, на инвалидни колички, с отнесени части от лицата им, а предното лято посрещахме ветерани от втората световна на около 80г. в прекрасно здраве и външен вид, и,,,,,,,,,,,,,,,,,,,с всички медали на гърди.Едните не говореха, а другите не си затваряха устата,,,,,,,,,,,,,,,едните живееха с привилегии, а другите с мизерни пенсии,,,,,,,,,,,,,и без медали.
17
0
 
8
 
! Отговори
Петро преди 13 години
Прав си, донякъде. Макар, че в Азия има кротки ислямисти. Не са луди фанатици като някои други и си живеят спокойно, работят. даже и минарета не си правят, защото знаят, че е суета. за съжаление "конквистадорите и панислямистите са едно и също. А, докато се дерат в алчнос ти фанатизъм, ние страдаме невинни от техните апетити и варварщина. дето казват: като се хапят две кучета, страда оня, дето е по-средата, най-много.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
цялата работа опира до откритите но неразработени залежи не желязо и на редица редки и ценни метали и други природни богатства които заради режима на талибаните не са били ползвани а сега някой иска да се нагуши и то здраво.същоа така да не забравяме и полетата със сънотворен(опиумен) мак които се контролират от САЩ и др велики сили дефакто те са най големите наркобарони