Голотии в детската стая - на един клик разстояние

Расте "поколение порно", интернет предлага всичко
19 юли 2010 22:00,
8
Голотии в детската стая - на един клик разстояние
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В ерата на интернет порнографията е на един клик разстояние – включително за децата. Вреди ли им това, е въпросът, по който се дискутира от години. Едно блестящо изследване за порнографията сред децата предлага отговор, предаде DW.

Все повече подрастващи придобиват първия си сексуален опит от интернет. Около 80 процента от 14- до 17-годишните разглеждат порнографски материали в интернет, въпреки че по закон не би трябвало.

За разлика от своите родители, днешните младежи, които растат с електронните медии, изглежда, смятат порното за нещо съвсем нормално.

Загрубяване на сексуалните нрави?

Порнографията се е превърнала в неотменна съставна част от тяхното медийно обкръжение. Все повече разтревожени учени и педагози дискутират по въпроса дали порнографията може да има отрицателно отражение върху сексуалното поведение на младежта.

В книгата си "Поколение порно" журналистът Йоханес Гернерт описва подробно всевъзможни порнографски практики и жаргон. Той разказва за първия контакт на подрастващите с порнографията, за това как те използват изображенията и видеофилмите.

Авторът обяснява: "С понятието "поколение порно" е свързана определена тревога, а именно, че младите хора, които се просвещават с порнография, не свързват сексуалността с любовта. Явно сме свидетели на загрубяване на сексуалните нрави".

Впрочем не всичко е така тревожно, както изглежда. Книгата на Гернерт е продукт на неговите многобройни разговори с педагози и учени, политици и порноизпълнители и продуценти, родители и младежи. Така се е получила една богата и много диференцирана картина на проблема за сексуалната идентичност на децата в дигиталната порно-поп-епоха.

Надцененото порно

Важно достойнство на книгата е, че нейният автор избягва всякакви драматични обобщения. Той напомня например, че "погледът върху порнографията винаги е въпрос на гледна точка". Освен това е много трудно да се докаже дали порното наистина оказва отрицателно въздействие върху подрастващите. Не на последно място, защото това въздействие зависи от много фактори.

Каква представа за секса и любовта дават родителите на децата си? Доколко едно дете може да обсъжда темата за секса с родителите и приятелите си?

От книгата на Гернерт научаваме, че тези въпроси са от решаващо значение за отношението на подрастващите към порнографията, а също и това, че често децата са много по-компетентни потребители на интернет от родителите си.

Авторът говори за "дигиталната пропаст" между поколенията, която затруднявала родителите да реагират адекватно на търсенията на децата в интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 13 години
Когато се отвори един порно сайт - има предупреждение,така че никой насила не кара тинейджърите да разглеждат тези сайтове.Мисля,че е по-добре да се учат да правят секс /разбира се без насилие/,отколкото да санат *** гледайки разни филми за убийства,филми на ужасите и т.н.
5
1
 
3
 
! Отговори
lokster преди 13 години
Драги журналисти, "Интернет" се пише с главна буква.
4
0
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 13 години
Mandigo rules......
3
2
 
2
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Това нещастно поколение не се прелъстява, а се наслаждава че посяга на нещо забранено, поне минаващо за забранено. То е в много по лошо състояние от откровенния развратник, затова и презира родителите си. Няма никой който да му го каже, нито пък то би могло да чуе. Тово е краят - той не е страшен, а за ощетените приятен.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много поздрави от МАНДИНГО !!!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"порнография, не свързват сексуалността с любовта"Разбира се, бащите ни като са били тинейджъри и след това, когато компютри са виждали само на снимки, като са гледали красиви жени са си мислили как да ги преврърнат в най-щастливите жени на света.Едва ли са си мислили как да "клатят душманската" (Краси Радков)....сега просто отдавнащни неща изплуват наяве.Нищо друго.