Хилари Клинтън – под носа на севернокорейците

САЩ обмислят да налагат нови санкции срещу КНДР
21 юли 2010 14:00, Елка Василева
51
Хилари Клинтън – под носа на севернокорейците
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американският държавен секретар Хилари Клинтън и министърът на отбраната Робърт Гейтс посетиха демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея, предаде ВВС.

Гейтс каза, че по този начин искат да демонстрират солидарността си със съюзниците си в Сеул.

САЩ налагат нови санкции срещу Северна Корея в отговор на политиката на Пхенян, заяви Хилари Клинтън след срещата си с южнокорейските министри на външните работи и на отбраната.

По думите й санкциите на САЩ ще засегнат операциите на КНДР за продажба и покупка на оръжие, предвидено е и замразяване на банковите сметки на отделни лица.

"Тези мерки не са насочени срещу народа на Северна Корея", подчерта държавният секретар.

Появата на двамата високопоставени представители на американската администрация в демилитаризираната зона е впечатлило силно севернокорейските постови, намиращи се на метри от тях.

"Макар че това е само една тънка линия, тези две места се намират на разстояние няколко свята един от друг", каза Хилари Клинтън, имайки предвид небивалия напредък на Юга след края на Корейската война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
gunner преди 13 години
songun ti kude iska6 da jivee6 v kapitalisti4eski USA ili v socialisti4eska North Korea?
47
0
 
2
 
! Отговори
songun преди 13 години
В Китай преди социализма е имало най-много гладуващи в света, гражданска война, чужда окупация и 40 години продължителност на живота - по-ниска от Индия. Сега в Китай няма гладуващи, няма война и продължителността на живота е с около 10 години повече от Индия. Индия е най-населената демокрация с пазарна икономика в света и затова има най-много гладуващи в света и непрекъсната гражданска война, а и води няколко войни с Пакистан.
46
1
 
1
 
! Отговори
songun преди 13 години
Принципът е още по ***:1. Там където има капитализъм от глад, липса на лекарства и вода умират около 50 милиона, но ежегодно, а гладуват над един милиард също ежегодно и си продават децата.2. Там където има капитализъм има непрекъснато малки, по-големи и световни войни със десетки милиони жертви, лагери на смъртта, атомни бомбардировки и т.н.3. Социализма спасява хората от капитализма - дава храна на гладните и спира войните. Това са фактите
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Тези мерки не са насочени срещу народа на Северна Корея", подчерта държавният секретар. Безочлив цинизъм.Там където стъпят УСА, трева не никне. Пример - България, Сърбия(Косово), Ирак, Авганистан, Украйна, Грузия и др.
44
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 13 години
Tezi nacisti gledat kum Rusia,kojato e na nekolkostotin kilometra ot tam.
43
2
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
Kato sa samo na metri,togava zashto hazarkata gleda s binokul?
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Принципът е *** - има ли някъде социализъм, има и масови убийства. Винаги. Сто и пет милиона са жертвите на социализма до този момент, без да се смятат ранните жертви на Мао, понеже за тях няма данни. През миналия век, колкото пъти се случи хора да ядат хора, по една случайност винаги социализмът е на власт. А в Северна Корея имаме не какъв да е социализъм, а сталински такъв. Някои ще кажат "да ама Китай..." без да знаят че в Китай минималната възраст за изпълнение на смъртна присъда е 9 г.
41
2
 
4
 
! Отговори
songun преди 13 години
Аз не мразя американците нито който и да е друг народ по света. Но, ако трябва да съм честен, поне 90 % от приказките на соцфункционерите се оказаха верни. Що се отнася феновете на капитализма не бих казал, че са като развален грамофон, напротив те са като мощна уредба която се опитва да ти спука тъпанчетата денонощно и няма как да я спреш. Немските лагери и Гулаг са друга огромна тема, а що се отнася до Корея там има само един холокост и той е дело на САЩ.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички големи държави, свръхсили, бивши империи и т.н. имат ужасяващи грехове. Геноцид са провеждали както САЩ, така и Англия, Португалия, Испания, Холандия, Франция, Русия, Турция и още много, много други включително католическата църква... През хилядолетията на насилие и омраза адът е слизал на земята много пъти. Сега той е в Северна Корея. Няма защо аз да ти обяснявам, не съм учител. Зарови се в книгите и нета... отвори сърцето си... то ще ти покаже истината...
39
4
 
1
 
! Отговори
songun преди 13 години
По принцип не обръщам внимание на толкова примитивна пропаганда на ужасите. Но ако тия християни наистина се интересуват от реалния холокост на Корейския полуостров той беше извършен от САЩ през периода 1950-53 година. За щастие днес, благодарение на помощта на бога, северокорейците разработиха ядрено оръжие и затова холокоста на Корейския полуостров няма как а се повтори. И това изпълва всяко християнски сърца с радост и надежда.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хилари Клинтън под носа на севернокорейците....ami da vnimava, ce to nosa na severniacite e dosta dulug...kato nisto ste ia vsmurknat durtata...;))
37
1
 
0
 
! Отговори
bo преди 13 години
Kvo ste se zakaharili dali imat pari ili ne Amerikantcite, za tazi voina, nali Yujna Koreja 6te plati raznoskite...Kak be6e s Germanija...?
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе тия американци май не разбраха, че със санкции не става. Вариант 1 е да нападнат С. Корея и да свалят режима. Това обаче няма как да стане, защото С. Корея не е Ирак или Иран, а в момента нямат пари за война от такъв мащаб. Вариант 2 е да вдигнат ръце и да ги оставят да правят каквото си искат. Северна Корея никога няма да нападне когото и да било...нито има ресурсите да води продължителна война, нито ядреният й "арсенал" е някаква заплаха.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Но когато режимът в Северна Корея падне и ако случайно се окаже че тези неща са истина, тогава ще намериш ли достатъчно доблест и самоуважение да признаеш че си сгрешил? Ще бъдеш ли достатъчно силен да се извиниш пред паметта на милионите жертви, която сега оскверняваш с недоверието си? Аз мисля че не. Сърбите имат една поговорка:"Не мой се спори с човек кой е као квадрат"
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбирам, когато няма какво да кажеш, всичко се превръща в американска пропаганда. По това ми приличаш на соц-функционерите от студената война - и за тях всичко беше пропаганда. Снимките и филмите от немските концентрационни лагери също са американска пропаганда нали? ГУЛАГ също е пропаганда ако не се лъжа? Аз също мразя американците, но това не променя факта че в Северна Корея хората умират от глад. Всички фенове на Сталин сте еднакви - приличате на развален грамофон и повтаряте едно и също.
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе хилари по добре виж клинтънчо с коя ти слага рога пак ,не се занимавай с несвойствени неща гъско заспала!
32
8
 
1
 
! Отговори
сонгун преди 13 години
*** няма значение дали е квадратен или кръгъл все си е ***. А и какво да напише избягал северокореец, или българин за да го публикуват и да вземе някой лев в американския свят? А за южнокорейската стена как пък никой не се сети да ти напише пътепис или да я снима та да я видиш в тубата, а тя си стои вън и независимо от твоето съзнание и субективни усещания по-дебела и по-висока от Берлинската.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Северна Корея, народът и неговия "бог" Преди година беше публикуван разказа на очевидка, бивша затворничка, за измъчвания и убийства на затворници в места, които са превърнати в съвременни концентрационни лагери. Сега изплуват и нови доказателства. Газови камери Британската организацията за защита на човешките права "Християнска солидарност по света" е интервюирала 50 северно-корейци, избягали от затвори в страната си и намерили убежище в четири различни държави. Разказите описват как в Северна Корея се въвеждат прототипи на газовите камери, използвани от нацистите за избиване на евреите през Втората световна война. Политическите затворници са изпращани на смърт в газови камери, което е част от програма за усъвършенстване на биологически и химически оръжия. Върху затворниците се извършват медицински експерименти и то без обезболявщи средства, а от телата на мъртвите се извличат мазнини, за да бъдат използвани в козметиката. Един от свидетелите описва *** на седем политически затворници, въведени последователно в две различни газови камери. Всред жертвите е било и семейство с двете си деца на 10 и 7 години. Газът в първата камера предизвикал страшна агония. Затворниците били изведени от там и веднага натикани в следващата камера, за да умрат. Очевидецът описва, че когато са ги блъскали към втората камера майката отчаяно е стискала малкото си дете. Никой от тях не е излязъл жив. Бившият затворник Ким Йънг е попаднал в затвора и е бил измъчван заради подозрения, че е "син на шпионин". В лагер 14, казва той: "имаше специална операция за строеж на подземия, предназначени за изпитване на биологически оръжия". Адът Бившият затворнически надзирател Мюнг Чол Айн успял да избяга в Южна Корея и по-късно станал християнин. Той казва, че затворниците са били заставяни да почистват вътрешността на камери, използвани за изпитване на газове и биологически средства. "Има специална част към затворите, наричана третото бюро", казва Мюнг. "Всеки се страхува от това ужасяващо място. То е точно като адът на Данте. Там изтеглят човешки мазнини за нуждите на козметиката. Почти към всеки затворнически лагер има и трето бюро." Мюнг казва, че млади доктори се упражняват на хирургически умения върху политически затворници. Завързвали затворниците и извършвали ненужни операции без упойка. Ако затворникът имал счупен пръст, лагерният доктор е можел да му ампутира ръката. Много затворници били осакатени от подобни операции. Затова, когато затворник имал нараняване, се опитвал да го прикрива. Бившият надзирател потвърди и това, че политическите затворници често са изпълнявали ролята на тренировъчен манекен в тренировките на охраната. "Срам ме е да призная, че и аз съм го вършил. По заповед." В изявление за световната преса, Мервин Томас, изпълнителен директор на "Християнска солидарност по света" заяви: "Организацията ни работи навред по света и считам, че третирането на затворниците в Северна Корея е сред най-ужасните нарушения на човешките права, които някога сме документирали". От 1987г. до 1994г. Мюнг Чол Айн е работил в четири различни затворнически лагери, които той убедено нарича "концентрационни лагери". Когато за първи път видях затворниците, разказва той, изглеждаха като подивели животни, но от начина, по-който работеха, се разбираше, че са човешки същества. Всички имаха някакви деформации: накуцване, свлечени рамене, силно хлътнали очи... Бяха кожа и кости, като скелети. Според Мюнг, във всички концентрационни лагери в Северна Корея има християни. Да бъдеш християнин се счита за сериозно престъпление, защото от гражданите се изисква поклонение пред лидера Ким Сунг. Мнозина, които открито отказват да вършат това, са екзекутирани. Мюнг Чол Айн си спомня, че в един от лагерите 32 християни са били изолирани с ограждения на отделно място. "Всеки считаше, че те са луди хора. Те бяха отлъчени дори от другите затворници и им се даваше най-тежката работа." Разделени семейства Северно-корейските власти повтарят непрекъснато, че "реакционерите трябва да бъдат елиминирани до трето поколение". В това число са включени и християните. Бившият затворник Ким Йънг казва, че е имало 20 християни в неговия концентрационен лагер. "Когато довеждаха семейство, първото нещо беше, да ги разделят. Една от причините беше, да се прекрати възпитаването на реакционери. Детето можеше да живее с майка си само до 12 годишна възраст. След това повече не я виждаше. Никога!" Християните в лагера на Ким са били подигравани от охраната и християнските им събирания са били невъзможни, защото е било забранено събирането на повече от трима души заедно. През изминалото столетие много северно-корейски християни бягаха, за да избегнат мъчения, днес много други се опитват да избягат от репресии и глад. Извън това тайно общество някои чуват Евангелието за първи път и стават вярващи. Някои дори се връщат за да занесат Евангелието на сънародниците си, рискувайки да срещнат вероятните мъчения и смърт. "Християнска солидарност по света" призовава за молитвени мероприятия, с подкрепата на лидерите на някои от най-големите църкви в света. Южно-корейският пастор Пол Йонги Чо казва: "Ние се молим ревностно за Северна Корея от десетилетия и особено за мирното обединение на двете Кореи. Ние имаме много млади пастори, които се подготвят за служение в Северна Корея, когато се отвори тази врата. Дълбоко ще оценим присъединяването ви към нашите молитви за Северна Корея. Бог не желае да погиват хора, които все още не са Го познали." Мервин Томас добавя: "В нашите молитви за Северна Корея нека да се държим здраво за Божието обещание от Еремия 39:17: "Но тебе ще избавя в оня ден, казва Господ, та не ще бъдеш предаден в ръката на човеците, от чието лице се боиш
30
4
 
2
 
! Отговори
сонгун преди 13 години
Ако тия американци се бяха появили на метри от севрокорейските постове сега Държавния департамент щеше да пише ноти за освобождаването им или, в по-лошия слуай, за връщането на тленните останки. А иначе с бинокъл от няколко километра може да погледат. Само през възпалените им мозъци да не мине мисълта, че могат да повторят подвизите си от Югославия, Ирак или Афганистан. Както беше казал някой "който живее в стъклена къща не трябва да хвърля камъни".
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич, ти си изкукуригал централно. Има една книга, казва се "Империя на ужаса" писана от избягал севернокореец, също така може да погледаш и малко филмчета в тубата снимани от туристи, или и това е американска пропаганда? Може да хвърлиш едно око и на пътеписа за Северна Корея, писан от българин, бил на екскурзия там. Не знам кой се е вързал на американската пропаганда, ама ти си се вързал на севернокорейската, а това те прави кръгъл ***. Нищо лично разбира се.