Кюрдските сепаратисти с оферта към Турция

ПКК твърдят, че са готови да сложат оръжие
21 юли 2010 12:08,
169
Кюрдските сепаратисти с оферта към Турция
Турският премиер Реджеп Ердоган при военните на границата с Ирак. Снимка: БГНЕС

Лидерът на кюрдските сепаратисти, които водят партизанска война с Турция, е готов на разоръжаване в замяна на по-големи политически и културни права за кюрдите, съобщи ВВС.

Лидерът на ПКК Мурат Караилан е готов да заповяда на бойците си да сложат оръжие при надзор от ООН, ако Турция се съгласи на прекратяване на огъня и приеме определени условия.

Неговите искания са спиране на атаките срещу кюрдски цивилни и арестите на кюрдски политици в Източна Турция.

ПКК се бори и за повече езикови и културни свободи за кюрдите в Турция, които по някои оценки представляват една пета от населението на страната.

ПКК е определена за тетористична организация от Турция, ЕС и САЩ. Ако между сепаратистите и турските власти бъде постигнато споразумение, то би сложило край на 26-годишен конфликт.

Още по темата

Представители на турското правителство обаче коментират, че „не коментират изявления на терористи“.

Офертата на лидера на ПКК Мурат Караилан, който живее в планините на Иракски Кюрдистан, е недвусмислена, коментира ВВС.

„Ако кюрдският въпрос бъде решен по демократичен начин чрез диалог, ние ще свалим оръжието, да. Няма да носим автомати“, казва Караилан.

„Но ако турското правителство откаже да приеме това, ще трябва да обявим независимост.“

Истинско прекратяване на огъня би било огромен пробив в конфликта между Турция и ПКК, започнал през 1984 година и отнел живота на 40 000 души.

Но всяка едностранна декларация за независимост или автономия със сигурност ще се възприеме от турското правителство като агресия от група, смятана от повечето западни правителства за терористична организация.

Засега ПКК продължава с атаките в Турция от базите в Иракски Кюрдистан. През последните няколко месеца Турция отговори с бомбардировки и дори с нахлуване по земя в иракските територии.

И двете страни твърдят, че атакуват само военни цели. Всяка обвинява другата за убийства на цивилни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
6
 
! Отговори
Карамустафа преди 13 години
Ти гледай твоята Държавичка да не иде , че е на крак с системи едвам стоите.Да не стане обратното да се развеят други знамена че и армия нямате та то и да имате все едно, вече цялото оръжие ви взеха Руснаците тоя път бъди сигурен че никога няма да ви спасят братушките 2 пити ви спасиха от побство.Сега се огъзихте на Американците
142
12
 
2
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Да живее българокюрдската дружба! Те ни признават Тракия до Константинопол, ние им признаваме всичко - от Константинопол до Китай. Самият Константинопол остава за Русия, - Гърция да ходи по дяволите.
141
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото е по илсямистка и анти-израелска Турция.Толкова по-добре за нас.Защото при евентуален конфлик м/у България и Турция.Втората ще бъде притисната от ЕС и ООН.
140
7
 
3
 
! Отговори
Stalin111 преди 13 години
Супер,Турция в Африканския съюз там и е мястото.
139
1
 
7
 
! Отговори
Карамустафа преди 13 години
До господата от "Днес БГ" Та тази снимка е от поне пред 4 или 5 дена защо ли днес я показват на читателите?Май и те са атакаджии .
138
9
 
7
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Комшиите, трябва да изпълнят безропотно, поставения им ултиматум(оферта) от борците за свобода и независимост на ПКК,защото в противен случай косовския вариант,ще се приложи с пълна сила,колкото и да боли.Няма как,ще трябва да се посместят в тюркмения.
137
8
 
6
 
! Отговори
ferdi преди 13 години
кво да я отслабват финансово кюрдите ,достатъчно е гастербайтерите да спрат да пращат пари в TR и за една седмица тя загива
136
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нека да воюват кюрдите и по този начин да отслабват финансово турция това е добре за българия
135
4
 
10
 
! Отговори
Карамустафа преди 13 години
Вчера Джемил Чичек каза в Кипър (Турската част) С най висок глас каза че ако искате ние да избираме между Кипър или Европа ние винаги ще избираме Кипър. НЕ на Европа в ТУРЦИЯ.
134
7
 
3
 
! Отговори
kaligula преди 13 години
абе УЧУДЕН ти що не беше така учуден когато косовари избиваха сърби в Косовска Митровица ами се радваше и защо беше толкова учуден когато Израел избива палестински терористи та чак ревеше пък сега изведнъж стана Майка Тереза и ти е много жал за 6 окупатори
133
0
 
2
 
! Отговори
ATA преди 13 години
do 151shte mi kajesh li kvo oznacha ,,kaligula
132
3
 
2
 
! Отговори
kaligula преди 13 години
do TR-TURK; абе негре 118 коментар се отнася за теб.Прочети го и отивай на улицата да просиш
131
2
 
11
 
! Отговори
учуден преди 13 години
Маймуняк , ти прочети в сайта новината ,че Бг. закрива 20 посолства в чужбина.Нямате пари,просите,крадете,изчезвате като нация , а сте станали да се радвате ,че 6 турски войници били убити или в Индия загинали 20 ***. Ненормалници !!!!!!!!!!!!!!!!!!
130
8
 
7
 
! Отговори
Mango преди 13 години
До господин каракачан, *** между 8 годишна първа братовчедка и 40 годишен орангутан:Вашият край наближава.Всички емирати,султанати,шейтанати принадежат на бунището на историята!Страхопъзльовци!Като видят че става напечено, се крият в шалварите на Айшетата, или зад невръстни деца от детската градина.
129
11
 
5
 
! Отговори
Stalin111 преди 13 години
С тези проблеми Турция ще стане член на ЕС след 1000 години ,ако все още съществува такава държавица.
128
6
 
5
 
! Отговори
Каракачан преди 13 години
Че и Турския го знаеш ,машаллах ще видиш скоро време кой ще бега като тавшан
127
7
 
7
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Алооо,този вляво на снимката:Господин бабаит,кво става момчето?Защо така си се снижил?Вземи пример от генералите си!Нали на голям ербап и пехливан се правиш.Я малко дръж се по мъжки, че изглеждаш на един жалък гърмян заек(таушан),като посеркото Наакашвили!
126
1
 
6
 
! Отговори
Каракачан преди 13 години
Че либия е 50 години по напред от България бре както знаеш нали там преди пращахме медицински сестри че давали по добри пари от Българиа. А някой да знае България на кое място е в света?
125
3
 
1
 
! Отговори
======= преди 13 години
Tq i Libia e v G20......E i ?
124
1
 
2
 
! Отговори
Каракачан преди 13 години
Аз ако съм на твое място ще пратя веднага в източна Турция при кировците женаси или майка си там за да роди повече ***.