Пекин ревизира смъртното наказание

Обмисля се намаляване на броя на престъпленията, наказвани с екзекуция
23 юли 2010 11:35,
22
Пекин ревизира смъртното наказание
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Китай обмисля намаляване на престъпленията, които по местното законодателство се наказват със смърт.

Най-висшият законодателен орган в страната ще обсъжда следващия месец предложение за изменение на Наказателния кодекс, съобщава ВВС, позовавайки се на публикация в местен либерален вестник.

В момента в Китай със смърт се наказват 68 престъпления.

Според професор по право в Пекинския университет, цитиран от изданието, толкова голям брой не е необходим и само вреди на имиджа на Китай.

Вестникът, който излиза в южния град Гуанджоу, пише, че предложението за изменение на Наказателния кодекс ще бъде гледано от Постоянния комитет на Националния народен конгрес.

Пекин не публикува официалния брой на изпълнените смъртни присъди в страната, но по изчисления на Amnesty International през 2009 година в Китай са екзекутирани „няколко хиляди“ души.

Китайските власти твърдят, че броят на екзекуциите е намалял от 2007 година, когато беше направена промяна в закона, предвиждаща всяка смъртна присъда да се преглежда от върховния съд.

В миналото имаше съобщения за съдебни грешки при произнасянето на смъртни присъди на по-ниска инстанция. Правото нискоинстанционни съдилища да потвърждават смъртна присъда беше дадено през 80-те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 13 години
1
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Китай обмисля намаляване на престъпленията, които по местното законодателство се наказват със смърт" Китайци, за ваше добро не го правете. В Китай всеки уличен в корупция и кражба в размер над 10 000 $ го грози смъртна присъда. Де и у нас да бе така.
20
2
 
4
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
А унас, където няма смъртно наказание, 11 годишните раждат, и продават бебетата си после, или ги дават да ги отглежда държавата, проститутките са вечер през 50 метра по улиците, дилърите не се крият пред училищата, политиците ни не се страхуват да демонстрират богатство и непукизъм,да предават националните интереси на всеки, предложил по-изгодна за тях лично оферта.Местната власт е съставена от най-достойните хора, да не говорим, че съдийте ни са толкова бедни, че чак са крайно нуждаещи се....
19
2
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
айде и тия се подхлъзнаха по пътя на толерастията
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам само да добавя още едно нещо - в Китай минималната възраст за прилагане на смъртно наказание е 9 години.
17
1
 
3
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Триизмерния,на колко си години? Аз гоня вече 50-така и много добре помня какъв беше народа и сега какъв е.Ако комунистите в едно с "дисидентите" не се бяха договорили, не бяха изиграли театъра с хиперинфлацията, не бяха обрали средствата на народа ,трупани поколения наред от баби, дядовци,бащи и деца, мислиш ли, че сега щяхме да сме просяци пред вратата на Брюксел?Щяхме да бъдем наистина държава със силна и независима средна класа, която пък от своя страна е кошмарът за външни и вътрешни политиц
16
0
 
5
 
! Отговори
ор преди 13 години
..."В момента в Китай със смърт се наказват 68 престъпления."... А в България 68% от хората са осъдени на бавна гладна смърт, без право на обжалване!
15
0
 
2
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Не, не точно него визирам.Въпросното изказване направи преди години един син депутат, когато се говореше още за референдум за Нато, за присъездиняване към ЕС, за затваряне на АЕЦ и за повагане на войната срещу комшийте.Не мога да си спомня името му, но помня, че чисто физически беше дебел и мазен кадър на сдс.
14
0
 
4
 
! Отговори
3d преди 13 години
А има ли съмнение, че народът е ***? Според теб защо България е в състоянието, в което се намира? Да не е виновен някой друг народ...?
13
1
 
3
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Да, може и да имат политзатворници, но смъртното наказание масово се прилага срещу наркомани и пласьори.Даже хванат само с една доза в джоба си наркоман знае, че не му мърда смъртната присъда.Срещу проституцията и разпространителите на порнография-също.Много нехуманни са тия Китайци, не мислиш ли?Вместо да ги оставят да ходят по улиците и да тровят децата им, или да разнасят спин и сифилис-разстрел на стадиона публично.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигурно визираш Б.Борисов, когато каза, че човешкия материал в България е лош?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Лошото в Китай е не, че има смъртно наказание. А че се прилага понякога не срещу когото трябва - ком. държава. Т.е. има полит. затворници.
10
0
 
14
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
8-ми, човече, за нашите "политици" думата референдум е даже по-омразна от думите" Оставка" и "Предсрочни избори".Те много добре знаят, че народа въобще не мисли като тях.Даже преди години, един мазен депутат си позволи да каже в едно интервю, че народа е ***, не осъзнава какво иска, и за това депутатите ,които са "върха на социалната и интелектуална пирамида",трябва да мислят вместо него и да не позволяват народа да взема решения с референдум.Чувал съм това със собствените си уши!!!
9
6
 
3
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Ще направят груба грешка, и след 20 години горчиво ще съжаляват.Този филм вече сме го гледали.
8
3
 
6
 
! Отговори
до аноним 2 преди 13 години
Не Бойко и ЦЦ, НАРОДА иска да се върне в БГ смъртното наказание!!!! Да се направи РЕФЕРЕНДУМ!!!!
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не слушаш Веско Маринов- смъртна присъда!Нямаш портрет на ББ над спалнята- смъртна присъда!Това е действителността свиквайте!
6
0
 
1
 
! Отговори
zeru преди 13 години
Жалко...
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малко е сложно с нашата безпристрастна Темида.
4
6
 
13
 
! Отговори
До #3 преди 13 години
А ан теб ти пожелавам, някой да изнасили жена/мъжа ти и да я/го заколи 27 пъти , и накрая да осъдят *** на 15 години с право на замяна.Тогава ще те питам не си ли искал да има смъртна присъда в България.
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на тебе да го приложат, шматка