Медийната битка за Афганистан

Изтичането на тайни документи заплашва сигурността на САЩ
26 юли 2010 22:15, Елка Василева
12
Медийната битка за Афганистан
Снимка: БГНЕС

„Безотговорното“ изтичане в медиите на хиляди файлове със секретна военна информация може да представлява заплаха за сигурността на САЩ, заявиха от американската администрация.

В изявление на съветника на президента на САЩ по националната сигурност генерал Джеймс Джоунс се посочва, че станалите обществено достояние секретни данни за войната в Афганистан „могат да застрашат живота на американците и на нашите партньори“.

Става дума за документи, публикувани на сайта Wikileaks, които бяха препечатани от водещи световни издания – британския вестник „Гардиън“, американския „Ню Йорк таймс“ и германското списание „Шпигел“. В тях се съдържа информация за смъртта на мирни жители на Афганистан.

Освен това от документите става ясно, че НАТО подозира Иран и Пакистан - разузнавателните служби на двете страни тайно подкрепяли афганистанските талибани.

Като цяло документите, до които са получили достъп журналистите, откриват следната картина: силите на коалицията губят войната в Афганистан, военните убиват стотици мирни жители и информацията за това не става обществено достояние, броят на нападенията на талибаните нараства, а командващите силите на НАТО се опасяват, че Пакистан и Иран поддържат нестабилността в региона.

Исламабад вече официално опроверга тази информация. Посланикът на Пакистан във Вашингтон заяви, че „необработените“ доклади „не отразяват реалната текуща ситуация“.

„Мисля, че американското ръководство знае какво прави Пакистан. За последните две години ние платихме с пари и кръв. Много пакистанци загинаха от ръцете на терористите, включително наши военни и офицери от разузнавателните служби“, каза той в интервю за ВВС.

По думите на кореспондента на ВВС в Кабул Дейвид Лойн Белият дом е „изпаднал в ярост“ от изтичането на информация - това може да причини сериозни щети на репутацията на американската администрация. 

„Тези документи показват, че предоставената помощ не е сработила, политическите мотиви /на кампанията/ са били по принцип наивни, а освен това те показват колко сложен противник е движението на талибаните. Повечето американци не разбираха това до момента“, смята Лойн.

Още по темата

Администрацията на Барак Обама остро разкритикува собствениците на сайта за решението им да публикуват секретните документи. Те от своя страна не съобщават кой им е предал материалите.

В официално изявление на Белия дом се казва, че картината на хаос, обрисувана от публикуваните секретни документи, е съществувала преди началото на реализацията на новата афганистанска стратегия на Барак Обама. „Важно е да се обърне внимание, че документите са от периода между 2004 г. и 2009 г.“, се посочва в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Афганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
wki преди 13 години
Ето хора нагледно как шепа хора могат да разклатя "великите" ... видяха им се насраните *** ... и сега "необработени", "безотговорно" ... можем само да благодарим на тези които са си жертвали сигурноста за да стигне до обществото тази информация!
10
0
 
11
 
! Отговори
Гага преди 13 години
Прегледах повечето от логовето, които се появиха в интернет, наистина на много места са избивали "цивилни" - преди време имаше в интернет и клип с подобни случаи. За съжаление, с подобна информация и клипове ескалират омразата у мюсулманите и си играят с търпението им. Нещата наистина вървят на зле. Изтяклата информация поражда следващия въпрос - а какво има още което не е изтякло, какво се крие и какво не знаем?
9
1
 
17
 
! Отговори
Волов преди 13 години
И кой има интерес от изтичането на подобна информация? Кой сега биван коментиран и обсъждан - Ираб и Пакистан? Дядо Кастро какво ни предупреди 2ри път, май Америка наистина започва да насочва мерника към Иран. Тия *** за първи път в човешката история използваха ядрено оръжие, няма съмнение че пак ще посегнат. Боже опази!
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не на американчовския терор срещу човечеството!
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тези дни Обамата малко насилствено пенсионира щатски генерал ,който започна да говори много колко нормално било да се убиват цивилни -естествено жени,деца и старци от войските на НАТО там ,в частност от американците. Даже им доставяло удоволствие.
6
3
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
Ne mojesh da razberesh kakvo sekretno ima v informacija za smurtta na mirni jiteli(stotici,hiljadj,stotici hiljadi)?Buzikash li se ili si seriozen?
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом се набляга и на Иран едва ли информацията е изтекла без благословията на Обама
4
3
 
26
 
! Отговори
bg преди 13 години
V USA nema svoboda na slovoto.Nema i mnogopartiina sistema.
3
2
 
29
 
! Отговори
987 преди 13 години
Не можах да разбера какво секретно има в информация за смъртта на мирни жители в Афганистан.САЩ да спрат да се намесват навсякъде,където имат икономически или дрруги интереси.
2
1
 
29
 
! Отговори
Tялото преди 13 години
Да живеят wikileaks!!!!Такива хора ми дават надежда за бъдещето.
1
0
 
38
 
! Отговори
Тервел преди 13 години
Безотговорното изтичане в медиите на хиляди файлове със секретна военна информация - намирисва на контролирано изтичане на информация.