Неудобни информации за войната в Афганистан се появиха в интернет

92 000 секретни документа са качени в Wikileaks
26 юли 2010 07:13,
52
Неудобни информации за войната в Афганистан се появиха в интернет
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Десетки хиляди секретни документи за това как се води войната в Афганистан се появиха в Wikileaks.

От мателиалите става ясно, че Пакистан, който е съюзник на САЩ, поддържа директна връзка с талибаните, написа New York Times - една от трите медии, разгледали въпросните 92 хил. документа преди те да бъдат публикувани в неделя.

Представители на пакистанските разузнавателни служби организирали дори мрежи от екстремистки групи, които се сражават срещу международните сили за сигурност.

От публикуваното в Wikileaks се вижда също, че силите на НАТО са убили стотици цивилни в неотразени от медиите инциденти в Афганистан, пише Daily Telegraph.

Белият дом осъди изтичането на секретните материали, защото те можели да изложат на риск американците и техните партньори в Афганистан.

Пакистанският посланик в САЩ настоя, че страната му е напълно ангажирана с борбата с ислямските екстремисти, предаде АФП.

Посланик Хюсеин Хакани нарече „безотговорно” публикуването на материалите и уточни, че те са съставени от необработени оперативни доклади.

„Документите, разпространени от Wikileaks не отразяват реалността,” се казва в изявление на пакистанския дипломат.

„САЩ, Афганистан и Пакистан са стратегически партньори и съвместно полагат усилия за победа над Ал Кайда и талибаните.”

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
7
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Принципът на моркова и тоягата, трябва стриктно да се прилага към тази раса,докато се постигне пълно излекуване и изчезване на характерните симптоми, като шизофрения и т,н,
51
4
 
7
 
! Отговори
Mango преди 13 години
До 28:"Талибаните са убили стотици хиляди мирни жители - жени и деца. САЩ са спасителите на Афганистан". Имаш донякъде право брат,но това не е достатъчно.Необходими са координирани масивни спасителни,усмирителни , възпитателни и възродителни действия спрямо тази раса, заразена от тумора на шейтана.Колко далновиден е бил навремето бог да го прости тато,(великия Тодор Живков),който още на времето съзря, опасноста от радикалния ислям,за съжаление не можа да си завърши тази благородна мисия.Но и сега не е късно, със задружни усилия Нато,Америка,Израел,Русия и всички прогресивни и цивилизовани страни в света, да отстраним този тумор.
50
3
 
11
 
! Отговори
война преди 13 години
Бетонен въпрос, направо без думи останах. Щом смяташ, че е редно от твоя и моя джоб да се събират по 100 милиона лева на година за вътрешна охрана на страна от Третия свят с която нямаме нищо общо, хубаво.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Запознат ли си какво е това Федерален резерв и какво му е влиянието по света и у нас
48
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Туца, голяма си буца...
47
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
...Ама искаш еврофондове а?...
46
1
 
2
 
! Отговори
Туца преди 13 години
УРИНА! Техническа грешка.
45
3
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Недей да немееш и да се чудиш - в тоя сайт свестните вземат за луди...
44
5
 
26
 
! Отговори
война преди 13 години
Аз не желая в Афганистан да има български войници. А вие ?
43
4
 
10
 
! Отговори
Туца преди 13 години
То това се знае отдавна. Евреите и хамериканците го умеят много добре. Убийството на невинни е добра цена за това, което печелят от тези войни.
42
3
 
18
 
! Отговори
смотаняци преди 13 години
Как била изтекла информацията?! Явно нямате достатъчно мозък, за да се сетите.Авторите на същия сайт публикуваха видеото с американския хеликоптер, който изби журналистите на Ройтерс. Да не би и това да е изфабрикувано!?
41
3
 
8
 
! Отговори
без коментар преди 13 години
"... че силите на НАТО са убили стотици цивилни в неотразени от медиите..."
40
4
 
9
 
! Отговори
Туци преди 13 години
Мнооо си ***!!!
39
5
 
5
 
! Отговори
ivo преди 13 години
ne vjarvam na arabin
38
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ - империя на злото - Мордор Б. Обама - Саурон - НАТО войските - *** и гоблини окото вижда всичко от върха на пирамидата (вижте 1 долар)
37
2
 
8
 
! Отговори
common sens преди 13 години
afganistan e prosto poligon za amerikanskata armia,i vazmojnost s rusnacite da si premerjt p.i6kite;goljmo krjkane v tozi forum.za kakvo.dori za bg e izgodno da ima talibani i al kaida.6to konservi fasul sme prodali na us army.laite si vie,us army kervana si varvi.maanete gi hamerikancite,mi da zapretnem rakavi da si opravim na6te si bakii,4e ako prodaljavame taka,6te se izneseme site u stranstvo i 6te ostane edna diva gipslandia.
36
1
 
8
 
! Отговори
zzd преди 13 години
OTMA6TENIETO NA PENSIONIRANIA GENERAL!!!!
35
2
 
7
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Да те от Пентагона е така са оставили 92 000 секретни документа да се изнесат под носа им :D То ясно, че САЩ си гонят свои интереси там, ама тия тука се оляха малко... Със сигурност не отиват да избиват цивилни - ако ще да си махнат насочващите системи от бомбите и да мятат на око пак талибаните избиват повече народ като се взривяват на най-населеното място, та да направят сензацията.
34
2
 
28
 
! Отговори
Sabrax преди 13 години
Пакистан организирал талибаните! А СТИГА БЕ! СЕНЗАНИЯ! Да не мисли сериозно, че една група ***, криеща се по пещери и села може да се сражава успешно срещу US of A и останалите кратунковци! Тия войни струват два безброя пари, които пълнят джобчета. Никой не иска да се приключат, освен горките хорица, които биват застрелвани и взривявани естествено. А за да се продължават, трябва някой да попълва с подкрепления "The insurgents"
33
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най - големите тероряги на света и в Историята изобщо това са САЩ световният империалистически агресор, който си вре носа навсякъде от края на ПСВ, когато окончателно колонизираха Дивия запад и каубоите трябваше да си пренесат агресията другаде