Кървав спорт или красив балет на смъртта

Морални или политически са причините да се забранят коридите в Каталуния
31 юли 2010 18:18,
176
Кървав спорт или красив балет на смъртта
Снимка: БГНЕС

„Има само три вида спорт – рали, корида и алпинизъм.
Останалите са просто игри”.

Ърнест Хемингуей

 

Някои го наричат варварство, ритуално клане. За други е вековна традиция, красив балет на смъртта в изпълнение на човека и звяра.

За Каталуния вече е минало. Автономната испанска област забрани бикоборството след мощна кампания на природозащитници (петиция със 180 000 подписа) и емоционален вот в регионалния парламент.

68 депутати казаха „Стига!”, 55 искаха всеки да има право сам да решава дали да присъства на корида. Така от януари 2012 година каталунците няма да практикуват и да гледат бикоборство на територията на своята автономия.

Въпреки всички благородни изявления за недопустимата жестокост срещу животните, се появиха съмнения, че гласуването е продиктувано от чисто политически подбуди.

Решението на депутати малко или много прилича на навременно отмъщение за решението на мадридски съд да не позволи на каталунците да се наричат нация. Сега бикоборството, което националистите в провинцията заклеймяват като чисто испанска „фиеста”, беше забранено.

Да не говорим, че по принцип в Барселона има само една действаща арена и на нея се провеждат 15 кориди годишно. В Мадрид цифрата е 8 пъти по-голяма.

Природозащитниците обаче са категорични, че политиката не ги интересува. Те искат да спрат „зверското избиване на бикове, което няма място в XXI век”. За целта са готови да разширят кампанията си в цялата страна.

Тази задача обаче изглежда доста трудна, при положение че мадридските власти вписаха коридите като защитена част от културното наследство на столицата.

Как убиването на животни може да е част от културата, е друг въпрос. Но фактите говорят, че за испанците бикоборството наистина е част от битието.

На Иберийския полуостров се знае, че влаковете и автобусите може и да закъсняват, но бойният звук на тромпетите, отбелязващ началото на коридата, прозвучава винаги точно в пет часа следобед.

Всъщност „дуелирането” с бикове не е нещо специфично само за този регион. Фрески, датиращи отпреди 4 хиляди години, по стените в двореца в Кносос на остров Крит показват мъже и жени, изправящи се срещу разярените животни.

За Римската империя пък задължителен елемент от забавлението на публиката е боят на гладиатори срещу животни.

Биковете обаче играели важна роля в религиозните церемонии на иберийските племена, населявали Испания в древните времена. Според изследователи храмовете, където са се състояли тези церемонии, са предшественици на днешните plaza de toros, или арените на коридите. Когато в началото на VIII век маврите завладяват Испания, те решават да наложат свой стил на борбата с биковете и премахват свирепата директна конфронтация, предпочитана от вестготите. Така се стига до коридите, в които тореадорът се бие с бика, яздейки кон.

Векове наред бикоборството се запазва в този вид, и то като спорт, достъпен само за аристокрацията. Дори биковете трябвало да бъдат от специалната чистокръвна порода toro bravo.

Едва в XVIII век традицията преживява нова промяна, когато обикновеното население налага бикоборството във вид, доближаващ се до днешния. Матадорите (в превод от латински – убийци) стават централните фигури на арената. Те използват ярките си пелерини, за да примамят биковете към удобни за удар позиции за ездачите.

Всичко придобива съвременния си вид около 1726 година, когато Франсиско Ромеро от град Ронда съставя правилата на новия спорт. Той въвежда меча (estoques) и малкото наметало (muleta), които се използват в заключителната част на битката.

С изготвянето на правилата и назначаването на Педро Ромеро (най-добрия матадор по това време) за ръководител на първия в страната колеж за бикоборци коридата е легитимирана напълно.

Оттогава насам промените в ритуала са несъществени. Облечени в своите traje de luces, или костюми на светлините, матадорите излизат на арената, придружени от помощниците си. Според традицията никой никога не носи жълто – било на нещастие.

Въпреки че е предимно мъжки спорт, бикоборството привлича и жени като матадори, макар броят им да е много малък.

Не са редки случаите, в които дори и най-добрите бикоборци загиват в битката с животните. Най-прочутият матадор за всички времена Манолете е пронизан смъртоносно по време на корида през 1947 година.

За да се избегнат подобни случаи, биковете доста често са поставени в абсолютно неравностойно положение спрямо своя съперник. На животните се дават силни успокоителни и разхлабителни, преди да излязат на арената. Сериозното пребиване преди самия сблъсък също е тенденция.

Очите им се мажат с вазелиново масло, за да е замъглено зрението им по време на коридата, а освен това се държат на тъмно в часовете преди битката.

Въобще въпросът за морала на бикоборството стои като сянка над коридите и сериозно застрашава тяхното бъдеще.

Но, както казва Ърнест Хемингуей в публицистичния си разказ за бикоборството „Смърт следобед”: „Аз знам само, че морално е това, след което се чувстваш добре, а неморално е това, след което се чувстваш зле”.

Така че испанците трябва да решат как се чувстват след кървавото поваляне на бика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
0
 
! Отговори
Plamen преди 13 години
leka na vsi4ki neka imame jivot kato na bikovete da jiveem v razskosh i da umrem s 4est. Ostanaloto e jivot v kletka!
164
1
 
0
 
! Отговори
Plamen преди 13 години
4ak pak twoito mom4e... az sum ot tezi deto si plashtat za koridi ili fiesti moje da me dobavish ot po dolnia link v fb. Shte mi e priatno moje bi sa neshta koito nikoga ne sam vijdal ili 4uval. Btw na onia anonnimnia shte kaja samo edno, Teb kura vle4e li te? 618294658 telefon s kod ot Bg 0034 zvanni mi i shte ty napravia zhivota vesel!!!!!!!!
163
1
 
1
 
! Отговори
Plamen преди 13 години
Ia si dai jsma be 4e moje i niakoi lev da izvadia!
162
2
 
4
 
! Отговори
Тарасконски преди 13 години
това е пълна идиотия - трениран човек срещу безащитно животно.И ловджиите също са ***. това е убиване на животни без да има необходимост.
161
1
 
4
 
! Отговори
Lehr преди 13 години
То по време на Римската империя най-голямото зрелище са били гладиаторските борби - но кой ли изверг би ги гледал днес? Бикоборството ще отпадне само - просто няма да има достатъчно публика. Не че светът се е очовечил - но съвсем малко, може би...
160
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В скоро време ще се забрани коленето на прасето по Коледа. Не е хуманно.Прасета ще се застрежват от лицензирани охранителни групи (срещу малка такса).
159
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
коридата не била хуманна?А да мятате бомби по света е ......? Това е политическо коректно!
158
2
 
9
 
! Отговори
Родео преди 13 години
Наричате родеото "по-хуманно", защото не убиват накрая бика. А знаете ли защо всъщност той скача така безумно по арената? Погледнете следващия път - т.шаците на бика са пристегнати с въже. Мъжете ще разберат какво значи това - "хуманност", едва ли. За да се забавляваме сме готови на всичко. Хуманоиди сме, не хора.
157
7
 
5
 
! Отговори
коки преди 13 години
А месото от бикове после се раздава на бедните, животните не отиват напразно. Ние правим същото с прасета и агнета.
156
12
 
5
 
! Отговори
Любител преди 13 години
Браво на испанците, че са съхранили този интересен обичай. Много ми харесва корида. Дано да си я запазят, и да не се поддадат на политическо лицемерие.Коридата е много вълнуващо изживяване, включително и за публиката. Укрепва духа на човека. Още по-интересно е, че е от векове съхранена.Много бих искал да разбера, какво против имат природозащитниците? Ако тях лично ги е страх, да не гледат. Коридата е право, не задължение. Макар да не съм тореадор, я харесвам.
155
4
 
10
 
! Отговори
zoisa преди 13 години
Пламене , чуй мойто момче , сега аз да ти го кажа. Понеже много знаеш.Понеже съм работила около година именно там , това е вярно за вазелина , за разхлабителните и успокоителните. И не няколко часа ... а 24 часа седят на тъмно. На собствениците , които са именно компании , за това се плащат тези големи суми . Ако помислиш малко , този бик е отгледан именно за това , да бъде отгледан , изпратен на арената и ....... да бъде убит.Ай със здраве
154
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е ти от колко часа ходиш на плаж,сега пък и на църква.....ама все си тук.За идеята ти с маслинките,пробвай го с приятелката си,то повече от това едва ли можеш,а иначе по-скоро аз бих ти ги наврял,отколкото ти на мен,калмул,един да ти мушна в зъбите,ще се одрискаш.Айде,казах ти,ходи маструбирай
153
9
 
3
 
! Отговори
Plamen преди 13 години
Ne obrushtai vnimanie na Pisanoto! Kvi razhlabitelni ?!? Nishto podobno ne se slu4va predi koridata sobstvenika na bika niama da go pozvoli Bika triabva da e Silen ina4e niama da vzimat pove4e ot negovite bikove ( shte triabva da gi pravi na salam)
152
5
 
1
 
! Отговори
Plamen преди 13 години
BTW sega se setih pri nas niama maslini te sa na Iug! Are 4ao
151
3
 
10
 
! Отговори
Справедлив преди 13 години
На животните се дават силни успокоителни и разхлабителни, преди да излязат на арената. Сериозното пребиване преди самия сблъсък също е тенденция.Очите им се мажат с вазелиново масло, за да е замъглено зрението им по време на коридата, а освен това се държат на тъмно в часовете преди битката-----------------------------------------------------------------Каква "равна" схватка."Човек"-Това звучи гордо.*** подмокрени.Що за традиции средновековни.
150
6
 
2
 
! Отговори
Plamen преди 13 години
Maslini shte ty butam v dupeto ako te vidia, haide sus zdrawe tragvam na tzurkva i posle na plaj! Na Aleksandur Nevski samo 4e v Frantzia. 4akam da me dobavish v FB 4e da te vidia ot koe selo si! Dove4era hem shte vidish i snimki na priatelkata mi, 4e da udarish edna nojka!
149
5
 
8
 
! Отговори
Xristiqna18 преди 13 години
Що за простотия е този обичай да си убиват животните с тия шишове? Къде са организациите за защита на животните в тоя момент? ***.
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде успокой се бе клошар,ходи си бери маслинките и не занимавай хората кой си и какъв си,а че си ***,то се вижда,пък ти си мисли че си някой.***
147
5
 
4
 
! Отговори
Plamen преди 13 години
Samia bik ima po dobur jivot ot po4ti vsi4ki jivotni gledani ot 4ovek. Ako niama koridata niama da ima i tozi vid bikove! Za u4astieto na Raton ( kazvat nai opasnia bik tuk ) sobstvenika mu vzima po 20000 evro! Osven tova ima reditza slu4ai kogato bika e spasiavan ot publikata zaradi dobro predstaviane i zapazvane za razsplod! Osven tova Bikovete za korida jiveiat po dulgo ot vsi4ki kravi deto ste iali! Kolkoto za 15 4oveka az i sas 100 niama da izliaza sreshtu bika za vas neznam!
146
9
 
4
 
! Отговори
Plamen преди 13 години
Mene ima koi da me 4aka, ty ne me misliselianduur li? potarsi Plamen Gyulmezov v FB . sled 30 min zaminavam na razshodka i na plaj v Biarritz France , neshto kato sl briag ama sled 250 godini! Ty nabi li jenata ili dnes samo obijdash po forumite? Are hubav den kato svarshish v forumite da idesh dolu da piesh edna kasa bira i posle pak! A i ne me 4akai tazi godina kazah! Semeistvoto mi shte idva na po4ivka! 4e mi e pisnalo ot kompleksirani selianduri kato tebe!