Бил Гейтс с нов проект – суперхрана

Основа за новото растение е соргото (метлата)
9 авг 2010 17:00, Елка Василева
127
Бил Гейтс с нов проект – суперхрана
Снимка: БГНЕС

Основателят на компанията "Майкрософт" – Бил Гейтс, се зае с нов проект: въвеждане на нови видове растения, съдържащи всички необходими за човека витамини и минерали,  съобщава британският „Сънди таймс“.

Като основа за това растение, вече получило в световната наука названието „суперхрана“, е избрано соргото (соргото, наричано още у нас метла, е култура с разностранно използване – за зърно и за зелен фураж, за силаж, за захарен сироп, за метли и други).

В момента няколко групи учени работят върху това с помощта на генното инженерство да получат нов вид сорго, което ще може да замени всички други хранителни продукти.

Тяхната цел е да създадат уникален хранителен продукт, който ще съдържа всичко необходимо за нормалното развитие на човека.

Изборът на соргото се обяснява с невероятната му биологична устойчивост и способността му да оцелява в най-тежки климатични условия. Друга негова особеност е, че за отглеждането му е нужна много малко вода в сравнение с другите култури, включително житните.

Засега обаче соргото съдържа малко полезни вещества и се усвоява лошо.

Човечеството наистина се нуждае от разработването на подобен продукт, разсъждава британското издание. Сега три четвърти от запасите питейна вода в света се използват за поливане на растенията, от които се добива храна.

С глобалното затопляне сушата ще се засилва и стотици милиони ще бъдат застрашени от гладна смърт, а милиарди – от недостиг на питейна вода.

Затова фондацията на Бил Гейтс е инвестирала вече 20 милиона долара в работата по създаването на новото поколение житни култури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: Бил Гейтс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
12
 
! Отговори
Феликс преди 13 години
А бе то мен ме е страх да инсталирам на компютъра нещо направено от Бил Гейтс, недай си боже да ям "експериментална" храна от майкрософт.Хляб - алфа версия 0.0001Като ти стане лошо ще изпращат патчове за да ти мине, ама само ако се регистрираш.
116
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наивник, мамин сладък. Бил си ядял доматите от градината, затова били чисти, а не ГМО :)) А семената от къде ги взе. Купи ли ги? Ако си ги купил, честито, а то няма как иначе. Колкото и да си пазиш от старите семена, все идва момента, когато се изчерпва семката и трябват нови. Проблемът е точно тук, че всички зеленчуци вече са променени и няма значение че си гледаш сам.
115
3
 
2
 
! Отговори
Sabret00th преди 13 години
Били Президент!
114
2
 
3
 
! Отговори
archi преди 13 години
Да не е като боза, ама на изхода? Не е ли по добре да си гледаме нашите домати, крави монтафонки и грозде болгар и да си ядем от него!
113
2
 
3
 
! Отговори
антропофил преди 13 години
a, кой ще сади и продава продукцията и семената на метлата??? Науката ще разработи алтернативни храни и без помощтта на този дарвинист, евгенист и неонацист. Овен това дарението със сигурност е користно, защото за да се храниш с каквото и да били са ти нужни пари - а парите (и дълговете) се контролират от неговите приятелчета - "филантропските" банкерски фамилии.
112
1
 
2
 
! Отговори
енергизатор преди 13 години
След известнва обработка се получава суха смес за нещо като нес-боза. Вкусно, практично, разхладително в жегите.
111
2
 
3
 
! Отговори
от 108 преди 13 години
Ядеш ги ти. Аз си ги гледам в градината. Освен това, логиката ми не е сбъркана. Почети малко, информирай се и тогава ела да спориш с батковците.
110
2
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Я че ядем метла, само ако я продават със салата от лопата !
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
samo da ne sa bagavi kato windows 4e 4e tiq kogito go qdat nqma da uspeqt da dojiveqtupdeitite ili v nai dobriq slu4ai teska dsenteriq
108
1
 
1
 
! Отговори
да съм на купона преди 13 години
Време е в коментарите да се появи вината на тройната коалиция и Чърчил.
107
2
 
5
 
! Отговори
VeNiX преди 13 години
Ако съдя по "операционните системи" на майкрософт, тя храната ще е една... *** човек от нея! :D
106
2
 
5
 
! Отговори
He4oBeK преди 13 години
"Пази Боже сляпо да прогледа" Не е на Вазов,а е на Алеко Константинов ;)
105
3
 
2
 
! Отговори
До 108 преди 13 години
Ами оправи си логиката бе,умнико.Хем не било по-евтино, хем плачели сега от монсанто-плачат заради лакомията да произвеждат и изнасят това лесно жито индийците.Ти не искаш да ядеш ГМО?Ами *** в Куба или в Пхенян.Тук можеш само да се залъгваш,че не го ядеш-пак заради лакомията човешка-този път нашенската си.Поне 90% от пазара на плодове и зеленчуци е с отдавна "пипнати" гени.
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
о, ще ги ядеш, ако не директно, то чрез кравата или прасето по веригата.
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След "формулата" за редуциране на човешката популация чрез ваксини, дойде следващата "велика" идеа на БГ (Бил Гейтс, има нещо БГ в него).Според него, понеже сме пренаселени и като дишаме изпускаме прекалено много CO2...Господ да слезе на земята и Бил Гейтс да върви след него грабнал всички метли на земята, пак няма да му ям "храните".
102
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То затуй индийците сега реват, че скочиха на *** на Монсанто. Нито са по евтини ГМО-тата, нито дават по голяма реколта. *** като теб ако искаш да се хранят с мутанти между растения и животно, то аз не искам.
101
3
 
3
 
! Отговори
питам преди 13 години
Защо на снимката Бил Гейтс изглежда като средно стратегически българин....зъбите,костюм,прическа....
100
3
 
4
 
! Отговори
ръца-пръца преди 13 години
Ми ще ядем генно-модифицирани метли. Кво толкова...
99
5
 
4
 
! Отговори
до Росен№83 преди 13 години
Момче,малко четеш, много говориш.ГЕННО-МОДИФИЦИРАНО ЖИТО вече е спасило от ГЛАДНА СМЪРТ над 100 милиона индийци и превърна Индия в житен износител точно и само за 20 години. И къде ли не другаде по света стана същото.Самоне почвай да ми плачеш сега за Индия,че тя до пет години ще надмине Китай по население,сама си прави атомни бомби и спътници.
98
3
 
4
 
! Отговори
АААААААААААА преди 13 години
За всичките червеночели:Варно ли е, че Абрамович продал една от яхтите си и купил пожарникарски самолет?