Благотворителност – лицемерие или кауза

38 US-милиардери обещаха да дарят половината от парите си
9 авг 2010 08:42,
48
Благотворителност – лицемерие или кауза
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Да обединиш за една кауза един на всеки 10 американски милиардери и всички те (общо 38) да обещаят, че ще дарят безвъзмездно поне половината от богатството си е нещо наистина впечатляващо и дори шокиращо.

Става дума за много, много пари, които да бъдат използвани в различни сфери като здравеопазване, образование, екология. Богаташите, поведени от Бил Гейтс и Уорън Бъфет, дадоха „обещание” в емоционални писма, публикувани на сайта на инициативата The Giving Pledge.

Още на пръв поглед обаче се появяват съмненията, че всичко е добре премерен маркетингов и PR-ход. Появи се дори термин - филантропокапитализъм, който по-скоро премахва симптомите и последствията на бедността и бедствията, вместо причините за тях. Като че ли богаташите се опитват да легитимират милиардите си пред бедните, да тушират социалното напрежение от космическата разлика в разпределението на благата.

Да се твърди, че това е водещо при всички милиардери, включили се в инициативата, в никакъв случай не е точно. За някои съвсем спокойно може да се каже, че обещанията се превръщат в действия, които спасяват милиони човешки животи.

Бил Гейтс, който заедно със съпругата си Мелинда, наля 28 милиарда долара във фондация за  борба с туберкулозата, маларията и СПИН. Организацията разработва програми срещу диарията и пневмонията, повдигна въпроси за необходимостта от чиста вода, за лошите жилищни условия, за земеделската производителност.

В същото време обаче компанията на Гейтс – Майкрософт, продължава да е пълен монополист по отношение на операционните системи. Тоест продължава да поглъща милиарди без да допуска конкуренция. Освен това едва ли Бил се отказва от всички данъчни облекчения, с които по силата на американското законодателство, се полагат за всеки дарен долар.

Оказва се, че Гейтс дарява ли дарява, а сметката му набъбва прогресивно. Към момента се счита за втория по богатство човек в света, а състоянието му се оценява на 53 милиарда долара.

Заради срива на финансовите пазари инвестиционният гуру Уорън Бъфет остана зад своя приятел по богатство със „скромните” 47 милиарда долара. Великодушно Бъфет обеща 99% от тях за благотворителност след смъртта си, а за наследниците си предвижда едва половин милиард. Похвално!

Още по темата

Обществена тайна в САЩ обаче е, че огромна част от американските корпорации и техните собственици правят всичко възможно, за да избегнат плащането на данъци. Ползват най-различни схеми и вратички, а в крайна сметка резултатът е, че американската хазна губи по над 60 милиарда долара всяка година.

Както предполага логиката тези загуби се компенсират от обикновения данъкоплатец, който не е просветен в изкуството да „финтираш” системата. По-големи или допълнителни налози е директният удар, но към пасивите спада и липсата на финансиране за различни държавни социално проекти. Под ножа минават здравни и образователни програми, инфраструктурни планове, енергоспестяващи, но скъпоструващи инвестиции и т.н.

И изведнъж се оказва, че парите, дарени от богатите, не могат да покрият дори и малка част от „щетите”, нанесени (волно или неволно) от самите тях.

Обещаните милиарди определено ще са в помощ за нуждаещите се по света. Но колко повече милиарди ще има за всички, ако богатите си плащат всички данъци, дават по-големи заплати и харчат повече за запазване на работните места и подобряване на условията на труд. Или пък не се свенят да отделят средства за опазване на околната среда от задушаващата хватка на индустриалния прогрес.       

Какъв е смисълът от тези дарени пари, ако, за да бъдат спечелени първоначално са погубени човешки съдби или са изсечени вековни гори?

Парите не купуват човечност и не дават опрощение. Ако някой си мисли обратното, да дари някой и друг милиард, може пък да се почувства по-добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
uSa преди 13 години
Всъщност - да ви светна. В хАмерика данък наследство достига до 70%. тия богати мошеници са наясно, че парите им ще идат (включително и това, което са скрили) в държавата и сега търсят начин да се отърват от парите преди това.А благотворителността е много удобна за такава цел. Познайте, обаче, къде ще отидат парите.
45
1
 
1
 
! Отговори
чичико-паричко преди 13 години
И аз тъй казавам - не давайте!!! Не стига че ще ви вземат даренията, ами и ще ви наплюят яко. Щото има хора, дето си мислят, че все някой им е виновен и трябва да им се дава. Няма ненаказано добро, нито безплатен обяд. А колкото до човечността - това е качество, което се култивира при възпитанието.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да мальчик, отдавна ни е ясно, че обичаш да ядеш екскременти и да те поливат с ла*на!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На една сватба случайно попаднал и ***, седнал ял, пил и слуша: свекъра дава къща, тъста дава ниви, като всеки *** пита, к-во става обясняват му, че такъв е ритуала. Ама това дето го обещават сега ли го дават, не бе сега само обещават. Става *** и на всеослушание обещава - Давам два вола с каруцата.Както всички знаем безплатен обяд няма, та те ако дадат половината си пари значи смятат, да си ги получат отнякъде/но както казват руснаците, ще поживеем ще видим/
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и все пак
41
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
...тия червени кхмери да не бяха от Зимбвабве или от Куала Лампур?...
40
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Каква ирония, каква пародия - виновни били, че движат човешкия прогрес, виновни били, че правят свръх производство, виновни били, че нямали конкуренция - абе каква пародия - направо параноя...до КОМИТАТА: А ти правиш ли разлика между тях и сегашните наематели на кремъл?...
39
2
 
2
 
! Отговори
finchy преди 13 години
Абе нали само Уорън Бъфет и Бил Гейтс пряко или косвено са зад компании, даващи работни места на стотици хиляди хора? Виновни били.Виновни са, че са успели ли? Те били причинили бедността и не знам си какво? А хората, които работят за тях? Нали хора като тях са тези, заради които Америка и Западна Европа са това, което са.Колкото до лицемерието - ясно е, че го има и например лекуването на симптомите, а не на причините за проблемите е точен аргумент. Трябват им презервативи и училища,не храна.
38
2
 
3
 
! Отговори
гпх преди 13 години
Каква е тая лишена от всякакъв смисъл журналистическа чкия?
37
2
 
2
 
! Отговори
hmn преди 13 години
Каква е тая лишена от всякакъв смисъл журналистическа ***?
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДАВАТ ****ЕЦ ПРЕЗ СОБСТВЕНИТЕ СИ ФОНДАЦИИКИ СИ ПЕРАТ ПАРИТЕ
35
1
 
2
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
6tom tezi miliarderi sa re6ili da zadelqt polovinata ot parite si za blagotvoritelnost,bezsporno zaslujavat pohvala.Tuk v na6ata darjavica nqkoi da e dal polovinata si bogatstvo za bednite?!Organizirat se vse nqkakvi blagotvoritelni kampanii sas sms-i i nai-mnogo davat obiknovenite grajdani.Vsqko tqhno lev4e se ravnqva na hilqdi ot strana na bogatite.V Amerika bogatite pone davat,a tuk narodat go obirat dokrai s danaci i posle zablujdavat kolko dobre se jivee tuk.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПЪЛНО ЛИЦЕМЕРИЕ
33
1
 
1
 
! Отговори
КОМИТАТА преди 13 години
За твое сведение, тогава информацията беше скрита от червените кхмери, а не от руснаците.
32
1
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
А ти на коя информация повярва, когато "изтече" радиация в Чернобил?...
31
0
 
1
 
! Отговори
КОМИТАТА преди 13 години
А ти откъде знаеш къде съм бил? Или само си търсиш слушатели?
30
3
 
1
 
! Отговори
КОМИТАТА преди 13 години
Само че и информацията да изтичане на радиоактивни мат:рияли в Русия - е американска. Така, че изобщо не си в час - ама това ти е вродено...
29
2
 
0
 
! Отговори
SJ преди 13 години
Ти кога беше там,че и весниците им си чел?Или си говориш наизуст,за да си намираш работа?
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кога парите стигат? Щом тези хора продължават да работят, значи са увредени и единствено работата им носи удоволствие. Следователно тези дарения са част от работата им, от някоя стратегия да направят още повече пари или поредното общество от Господари на света. Аз лично бих приел едни скромни 10 милиона, при условие, че са от сърце и ще се отдам на безметежно харчене до амина!
27
3
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
...Но това е информация на руското външно министерство, а кой освен теб вярва на "НЕправда" и на "ЗАвисимая газета"?...