Смъртността в Москва нараснала два пъти от пожарите

Едва в средата на седмицата синоптиците очакват дъжд
9 авг 2010 11:26, Елка Василева
14
Смъртността в Москва нараснала два пъти от пожарите
Снимка: БГНЕС

В условията на продължаващите с дни горещини и смог смъртността в Москва е нараснала два пъти, призна ръководителят на департамента по здравеопазване в града Андрей Селцовски.

Ако преди в Москва за ден са умирали 360-380 души, сега смъртните случаи са около 700, каза чиновникът.

В моргите в Москва са заети 1300 от 1500 места, цитира посочените от него данни Интерфакс.

По неофициални данни смъртността е още по-голяма – два и половина или дори три пъти по-висока.

NEWSru пише, че миналата седмица Селцовски опроверга съобщенията за рязък ръст на смъртността, макар че тогава се говореше за увеличение 8-10 пъти и призова да не се всяка паника.

Според лекарите най-много са смъртните случаи сред хора със сърдечно-съдови проблеми. Сред починалите са не само възрастни хора, но и мъже и жени на възраст от 38 до 45 години.

Бърза помощ в Москва регистрира рекорден брой повиквания. Миналия петък те са били 10 000, което е почти 2 пъти повече от миналата година.

Пред „Новая газета“ лекар от Бърза помощ разказа, че на медицинския персонал е строго забранено да приемат в болница други освен най-крайните случаи. В болниците не приемат възрастни, дори със съмнения за апандисит. 

В болниците пък условията са също непоносими – тъй като няма климатици, вътре е много горещо, в операционните температурите стигат до 30 градуса.

Още по темата

В понеделник московчани ги очаква поредният горещ ден с температури до 37-39 градуса.

Над града, както и през уикенда, виси плътна димна завеса.

Жителите на руската столица са принудени да променят начина си на живот и сега повечето прекарват свободното си време там, където има климатик: в големите търговски центрове, офисите или дори в автомобилите.

Синоптиците очакват, че в понеделник ще бъде подобрен поредният – седми за този месец температурен рекорд.

Димът от пожарите усложнява екологичната обстановка не само в Москва. През уикенда смогът налегна Санкт Петербург и Екатеринбург.

В наричания северната столица на Русия град обаче сутринта в понеделник димът се разнесе.

Но в Москва в понеделник продължава да духа югоизточен вятър, който разнася из града дима от подмосковските пожари, съобщи телевизия „Росия 24“.

По данни на метеорологичното бюро на Москва това ще влоши екологичната ситуация в града, ще доведе до намаляване на видимостта на места до 100 метра.

Въпреки усложнената екологична обстановка московските власти няма да обявяват извънредна ситуация в града, предаде ИТАР-ТАСС.

Според прогнозите димът ще виси над руската столица минимум още няколко дни. Във всеки случай вятърът няма да се промени до сряда.

В средата на седмицата синоптиците прогнозират силни дъждове, които може да подобрят екологичната ситуация в града. Очаква се температурите да спаднат с 3-4 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Москва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Русия има лична отговорност за бруталното погубването на Българската държавност. Всяка лоша новина от тези географски ширини може само да ме радва.
12
2
 
1
 
! Отговори
дмт преди 13 години
дано когато ПОРАСНЕШ, да го научиш тоя език
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
пише се нарасТнала , не ,,нараснала,,
10
1
 
3
 
! Отговори
11 преди 13 години
Спаси, сохрани и помилуй!
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това са глупости които един анонимен руски лекар наговори пред една от жълтите телевизии
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук се говори за смърт! За човешки животи и трагедии! Престани с политизирането си и всеки път щом чуеш нещо за Русия да подскачаш като ощипана девойка. Поне малко уважение към загиналите! Явно си доста зле възпиран, щом дори и пред смъртта не се сещаш да млъкнеш и от уважение да спестиш някой тъпизъм. Представям си и родителите ти колко посредствени диви *** са, за да възпитат такова дете! Явно Русия силно те е комплексирала и затова тази дива омраза у теб.
7
5
 
8
 
! Отговори
капиталист преди 13 години
Ако темата беше за САЩ, досега темата да се е напълнила с радостното цвилене на *** ***.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това с горещините ще продължи до края на август,но никой не казва как ще е септември-ако наистина всичко е резултат на климатична машина от космоса,тука може да стане и екватора....
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
normalno e Rusia e rjadko naselena darjava i s mnogo gori moje bi na 1-vo masto v sveta v prenaseleni darjavi kato Kitai i india njama tolkova pojari zashoto gorite sa malko.
4
3
 
5
 
! Отговори
РОЗИ преди 13 години
Дано в България не стане като в Русия - тогава жална ни майка. Ние и сега сме си в окаяно положение, а пък при такава ситуация не ми се мисли какво ще става.
3
10
 
4
 
! Отговори
Минавам преди 13 години
Дано руснаците осъзнаят най-сетне кои управляват държавата им и да се събудят.
2
15
 
5
 
! Отговори
US преди 13 години
В болниците не приемали възрастни, нямало климатици.....Хубава работа, ама руска. Абе да закриват държавата.
1
8
 
6
 
! Отговори
мами преди 13 години
Говарят за смъртноста в Русия след един месец ще говорят и за смъртноста и в България след въвеждането на делегираните бюджети.Това е незапомнено в тази криза при тази беднотия хората да си плащат лечението. Министърката толкова убедително говори че ситурно само тя си вярва казаха и реформа итя с извенение за думата се ***.Това се казва геноцид не съм очаквала че може да се стигне до тук да се заиграва със здравето на хората.