Проповедникът на тероризма

Ключово дело срещу духовник, свързван с Ал Кайда
10 авг 2010 17:00,
17
Проповедникът на тероризма
Снимка: БГНЕС

„Подкрепям борбата на Осама бен Ладен, защото това е истинска борба в подкрепа на исляма, а не тероризъм – терористите са САЩ и Израел”. С тези думи индонезиецът Абу Бакар Башир си спечели световна популярност. Все пак той е един от най-влиятелните и радикални проповедници в най-голямата ислямска държава в света. И думата му определено тежи.

Всъщност 71-годишният Башир в никакъв случай не се вписва в представата за кръвожаден терорист. Той е слаб, омаломощен старец с оредяла бяла брада. Ореолът му на един от най-старите и доверени пазители на строгите ислямски традиции обаче го издига на пиедестал в очите на всеки кандидат-екстремист.

В тази връзка проповедникът попада в полезрението на полицията всеки път, когато бъде извършен или разкрит в подготвителния стадий терористичен удар в островната държава. След бомбените атаки в туристическия център остров Бали през 2002 година (над 200 жертви) Абу Бакар Башир беше сред основните заподозрени.

Обвиненията бяха, че той е духовният водач, идеологът на тясно свързаната с Ал Кайда групировка Джемаа Исламия, която извърши нападението. Появиха се съмнения, че Башир дори е участвал директно в подготовката на атентатите. Самият той отрече всичко и дори определи атаките като „брутален акт”.

В крайна сметка след дълъг процес и два ареста проповедникът получи присъда – 30 месеца затвор. Излежа 26 от тях и беше пуснат на свобода, като съдът дори изчисти името му от всички обвинения.

Роден през 1938 година, Абу Бакар Башир прекарва почти целия си живот в проповеди и речи за крайната необходимост от установяване на строго религиозния ислямски закон – шериат. Проповедникът е един от най-видните борци срещу военната диктатура на генерал Сухарто.

През 1972 година основава религиозното училище Ал-Мукмин в Централна Ява. Впоследствие то става люпилня на екстремисти, а през годините много от завършилите го ученици са пряко замесени в атентати.

В края на 70-те за подривна дейност срещу режима Башир влиза в затвора. След това бяга в изгнание в Малайзия, където остава до падането на Сухарто от власт през 1998 година.

Две години по-късно Абу Бакар Башир оглавява Съвета на муджахидините, обединяващ хората, които искат превръщането на Индонезия в ислямистка държава.

Сега Башир отново попадна по ударите на закона. Поредният му арест (трети) пак е свързан с тероризъм. Обвиненията са доста сериозни – в организиране и спонсориране на терористична група.

Според полицията Башир стои зад организацията Джемаа Аншарут Таухид, която беше разкрита през февруари и за която се предполага, че е планирала покушение срещу индонезийския президент Сусило Бамбанг Юдхойоно.

Задържаният отново отхвърли подозренията и за пореден път обяви, че това е „зла кампания” срещу него.

Ако и този път прокуратурата не успее да убеди съда във вината на Башир, практически ще го превърне в жертвено агне. На удобна за правителството жертва, а това ще спечели симпатиите на обществото към религиозния старец, „тормозен без причина от властите”.

Тази симпатия ще даде нужния импулс на всички крайнорелигиозни индонезийци да потърсят „справедливост” за несправедливото отношение към тяхната вяра, а това обикновено води до болезнено познатия „кървав” ефект. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Всички (ВСИЧКИ) религии трябва да бъдат забранени !!!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...........
13
1
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Ne moje da se kaje,4e samata religiq propovqdva teror.Prosto imahora,koito izopa4avat napisanoto v knigite.Taka e i v hristiqnstvoto-vseki si talkuva ne6to kakto si 6te i ne samo tova,ama izvajda opredelen pasaj ot konteksta i misli,4e moje da izpolzva vqrata,za da opravdae svoqta proqva na nasilie.Klaneta zaradi vqrata e imalo mnogo.Da ne zabravqme,4e katolici sa se izbivali s protestanti,kakto i s pravoslavni,tai,4e obiknovenite musulmani nqmat vina zaradi izkrivenite idei na nqkoi fanatici.
12
0
 
0
 
! Отговори
EH преди 13 години
E-e-e-h, # 3, kolko mnogo, ama mnogo si tochen i prav, no koi li shte te chue??!!
11
3
 
8
 
! Отговори
читател преди 13 години
Ислямът е най-опасната идеология. Това не е религия. В него религията е само малка част. По-опасен и от комунизма. Единственият изход е - да се изкоренява повсеместно.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЦРУ създаде Ал Кайда.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ne e bil v istinskia zatvor ta da go opravjat
8
2
 
16
 
! Отговори
Marks преди 13 години
Религията е опиум за народите разберете го накрая.
7
3
 
16
 
! Отговори
Петко Стаев преди 13 години
БСП регистрира етническата партия ДПС с цел да разедини СДС.БСП е най-престъпната партиа в Ц Я Л А Т А история на България!!!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Елементарно Ватсон!Кой колкото може :))
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до #2Волене, ти ли си, бре?
4
7
 
11
 
! Отговори
Бат` Бойко преди 13 години
Моето правителство подкрепя Индозения за членството и в ЕС. Моите министри подкрепят разпространението на шириата в България!
3
5
 
24
 
! Отговори
Джугашвили преди 13 години
Французите ги гонят, германците затварят джамии, американците им ровят в гъзовете по летищата, а тук си имаме етническа партия с претенции да е гарант за етническия мир...
2
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТЕ ТАКИВА СА ИМ ВСИЧКИТЕ ИЗМИСЛЕНИ "ВРАГОВЕ" НА САЩ. БЕДНИ СТАРИ ХОРА - ТЕРОРИСТИ ЗАПЛАЩВАЩИ СВЕТА! *** ГОЛЕМИ СА ТИКИВИ САЩ НАСЕЛЕНИЕТО, ЧЕ ИМ ВЕРВА! ЦЕЛАТА РАБОТА Е ДА ИМА ВОЙНА И ЗАВОДИ КОИТО ДА БЪЛВАТ НОВИ ОРЪЖИЯ - ТОВА СА МИЛИАРДИ ЗА ***! АМА Е ТОЛКОВА ЛЕСНО ЗА ПРОУМЯВАНЕ.....
1
10
 
26
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
ИСЛЯМЪТ - РЕЛИГИЯ НА ТЕРОРА!