Производителят на Барби Mattel обвинен в промишлен шпионаж

Основният му конкурент MGA твърди, че това продължило 15 г.
18 авг 2010 22:03, Елка Василева
0
Производителят на Барби Mattel обвинен в промишлен шпионаж
Снимка: БГНЕС

Компанията Mattel, която произвежда куклите Барби, беше обвинена в промишлен шпионаж и кражба на търговски тайни, съобщи АФП.

Искът е внесен във федералния съд в Лос Анджелис от основния конкурент на Mattel – компанията MGA, която произвежда куклите Bratz.

MGA заяви, че в продължение на 15 години служители на Mattel проучвали тайните на компанията, използвайки измислени имена в техните шоурумове на изложби. В павилионите „шпионите“ снимали играчките, проучвали дизайна, ценовата политика и маркетинговите стратегии на MGA, пише „Уолстрийт джърнал“.

Производителят на куклите Bratz настоява също така, че „шпионите“ нелегално са посещавали павилионите и на други компании. Както съобщава ABC News, Mattel са се опитвали да откраднат информация и от фирмите Lego, Sony и Hasbro.

Mattel категорично отхвърли всички обвинения, като ги нарече неоснователни.
 
Нещо повече – според компанията по този начин MGA се опитва „цинично“ да отвлече вниманието от собственото си мошеничество.
 
По-рано Mattel обвини своя конкурент, че е наел на работа осем бивши служители на фирмата, които, напускайки, отнесли секретни документи.
 
Делото между двете американски компании продължава повече от две години.

През юли 2008 г. съдът постанови, че идеята за създаване на куклите Bratz дошла на служителя на MGA Картър Брайънт, още докато е работел в Mattel, което автоматично е правело всички негови творчески идеи интелектуална собственост на компанията. От своя страна MGA настояваше, че Брайънт е създал куклите между два отделни периода, през които е работел в Mattel.

По-късно беше определено MGA да плати на Mattel 20 милиона долара за нарушаване на правото на производство на копия, макар че първоначално Mattel беше поискала 2 милиарда. През юли т.г. обаче американски апелативен съд отмени решението на предишната инстанция за признаването на Mattel за собственик на авторското право на произвежданите кукли Bratz. В резултат съдът разреши на MGA да не плаща постановените глоби, пише Lenta.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари