Американски съд спря изследванията със стволови клетки

Оспорва се възможността за работа с тъкани от ембриони
24 авг 2010 11:40, Елка Василева
16
Американски съд спря изследванията със стволови клетки
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Федерален съдия от окръжен съд в САЩ наложи временна забрана върху въведените по-рано от американското правителство правила, които разширяват възможностите за учените в изследванията със стволови клетки.

Администрацията на Барак Обама свали ограниченията върху изследванията в тази област, което позволи на учените да използват в работата си тъкани от ембриони.

Предполага се, че изследванията със стволови клетки могат да помогнат за лечението на болестта на Алцхаймер и на Паркинсон.

Американският апелативен съд реши, че двамата ищци – лекари, занимаващи се с изследвания със стволови клетки на възрастен човек, имат право да оспорват в съда новите правила, въведени от правителството.

Джеймс Шърли от Биомедицинския изследователски институт в Бостън и Тереза Дайшер от компанията AVM Biotechnology твърдят, че новите правила ще увеличават конкуренцията за федерално финансиране и ще им попречат да претендират за пари от Националния здравен институт, предоставяни за изследвания със стволови клетки.

Ответник по делото е националният здравен институт на САЩ. Дайшер и Шърли и техните привърженици, сред които християнски групи, изхождат от това, че новите изследвания са свързани с унищожаването на човешки ембриони.

"Изучаването на ембрионални стволови клетки със сигурност е изследване, което означава унищожаване на ембриони", постанови съдията Ройс Ламбърт, цитиран от ВВС.

Федералният закон на САЩ забранява използването на пари на данъкоплатците за унищожаване на човешки ембриони, а извличането на стволови клетки води до точно такъв резултат.

При това след еднократното извличане стволовите клетки могат безкрайно много пъти да бъдат възпроизвеждани в лабораторни условия, създавайки така наречената линия на стволови клетки.

Преди промените, извършени от администрацията на Обама, учените бяха принудени да използват само линии стволови клетки от ембриони, получени до 2001 г.

Администрацията на Обама разреши извличане на клетки, провеждано с частни пари, което позволи на учените да се занимават с работа след това с нови линии вече за сметка на федерални средства.

Точно срещу такива изследвания с федерални средства се обявяват в съда Джеймс Шърли и Тереза Дайшер.

Националният здравен институт гарантира, че семействата, дарили свой ембрион за изследвания, са направили това доброволно и са знаели за останалите възможности, включително зародишът да бъде даден на бездетна двойка.

Като мотив за решението съдията Ламберт посочи, че временното блокиране на изследванията няма да причини сериозни вреди на ембрионалните изследвания като цяло, тъй като не засяга възможността учените да продължат да работят с частни средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам в библията да се споменават ембриони :)
15
0
 
1
 
! Отговори
bez преди 13 години
Ama embrionite imat li razvita nervna sistema kato na choveka. Ne mojesh da sravniavash Mengele sus tova.
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Зависи какво за тебе значи "фундаменталист".За такива като теб, тези дето са умирали в Батак защото не са искали да станат мохамедани, са фундаменталисти.Християнин съм. Да, според православното християнство ембриона (независимо на каква възраст) е човешко същество с душа.И ако всичко се развива нормално ще се роди здраво бебе.
13
0
 
4
 
! Отговори
Томов преди 13 години
До номер 1, по тази логика всеки път като се почешеш извършваш геноцид. Разбирането ти за това, какво е живота е на ниво на християнски фундаменталист.Познах ли?
12
1
 
7
 
! Отговори
Ствол преди 13 години
Доста си му е рано даже. Ембрион - това е до третия месец. Нулева нервно-когнитивна активност - не се води човек.Иначе какво - и всички аборти ли да ги водим убийства? Вярно, разните фанатици точно това правят, ама от какъв зор да им се водим по акъла?
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е защо не правят изследвания със стволови клетки от пъпната връв на новородени, ами трепат зародиши ???
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ембриона е... аме малко му е рано да се нарече човек :)
9
1
 
1
 
! Отговори
чуденка преди 13 години
Стволови клетки могат да се извлекат и от пъпната връв по време на раждане, какъв им е проблемът.... О_о
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ne iskam da si pomislia kakvo o6te praviat i kakvi individi hodiat po zemiata.
7
2
 
3
 
! Отговори
линейка до 6 преди 13 години
Убийството си е убийство, независимо в чие име се прави!По твоята логика трябва да издигаме паметници на Д-р Менгеле, защото пручванията му, садистични и извратени по природа, са дали тласък на съвременната медицина.
6
5
 
5
 
! Отговори
do 1 преди 13 години
A kogato ubiesh 10 embriona, za da spasih 10 000 choveka pak li se vodi ubiistvo?
5
1
 
2
 
! Отговори
bez преди 13 години
Da be, sega farmacevtichnite kompanii shte finansirat izsledvaniata sus stvolovi kletki, za da mogat da izlekuvat poveche pacienti i po tozi nachin da gi zagubiat kato klienti. Miji da te lajem MAITAP.
4
0
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 13 години
"Изучаването на ембрионални стволови клетки със сигурност е изследване, което означава унищожаване на ембриони", постанови съдията Ройс Ламбърт, цитиран от ВВС.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кой говори за убийство ан ембрино бре. И идея си нямаш за какво става въпрос.
2
10
 
0
 
! Отговори
КАРНОБАТ преди 13 години
КАК СА МЕ ДУЯЛИ ЗА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Убиването на ембрион е убийство на човек.Надявам се хората да разбират това.