Силен трус от 7,1 разлюля Нова Зеландия

Няма жертви. В гр. Кристчърч е въведено извънредно положение
4 сеп 2010 08:12,
26

Снимка: БГНЕС

Земетресение с магнитуд 7,1 разтърси втория по големина град в Нова Зеландия – Кристчърч.

Трусът причини материални щети, но няма жертви.

Единствените пострадали са двама мъже над 50-те, които са били ранени от паднал комин и строшени стъкла. Според Гражданската защита състоянието им е тежко.

Епицентърът на земетресението е на 55 километра северозападно от Кристчърч, на дълбочина 12 километра.

В 350-хилядния град има рухнали сгради, някои улици са буквално сцепени, а електричеството е прекъснато.

Улици в центъра на Кристчърч са затворени, защото са засипани с отломки от рухнали стени.

Има опасност от нови разрушения заради продължаващите вторични трусове.

В града е обявено извънредно положение, за да бъде улеснена евентуална евакуация на хората. Полицията съобщи, че е имало няколко случая на мародерство след труса, но те бързо са пресечени.

Земетресението е сред 10-те най-силни, регистрирани в Нова Зеландия.

В страната годишно се регистрират около 14 000 труса, около 20% от които надвишават магнитуд 5, пише BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: нова зеландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
То и в София стават земетресения, всеки ден, но по 1,1 до макс 1,5-6 по скалата на рихтер, така че.... аз като съм бил в нас на лаптопа в хола на масата съм чувствал вибрации. Така че... нищо чудно всекидневно хората да чувстват земетръси всекидневно по 2-пъти повече от нас в България, то тука като стане земетресение от 2,6 всички медии гръмват, голямото чудо, то в Нова Зеландия се чувстват всекидневно такива.Какво повече има да се говори.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Такива земетресения стават всеки ден - вземи следи малко сайтовете и ще видиш как стават по 10-ина и в Гърция... Стига апокалиптични прогнози - несериозно е ;)
20
1
 
9
 
! Отговори
webadmin преди 13 години
Семеен приятел, скоро ни беше на гости.Живял е 15 години в Нова Зеландия. Та съм се смял със сълзи - питам го `Има ли престъпност`. Просто съм чувал, че е супер спокойно място. А той - е, има малка престъпност. Преди 13 години обраха къщата на съседите, но ги хванаха веднага... Значи, там за 13 години станала една кражба и e толкова фрапиращо, че се помни десетилетия.В същото време, поне през интернет не виждам нищо от там. Някакви жестоки рестрикции има. Абе - комунизъм, ама не от онзи нашия
19
2
 
7
 
! Отговори
bibi преди 13 години
Най-интересното е,че днес са станали още 4 много силни земетресения в други точки на света! 5,3 до Япония, 5,6 в Индонезия, 4,9 в Перу и 6,1 в Тонга! Чудничко нали!!!!
18
0
 
6
 
! Отговори
Вуте преди 13 години
Алекс,няма лъжа,няма измама.На 5 етаж в панелния блок в 21:21 на 4 март 1977 г. ни затресе и панелите скърцаха. Но нищо друго не се случи. Моят преподавател по стоманобетонови конструкции във ВИАС по онова време доц.Игнатиев беше категоричен,че панелните сгради са най-сигурното в масовото строителство у нас. Защитата на заварките е уязвимото им място и ако на старите панелни сгради фугите са с надеждна изолация може да спиш спокойно.
17
0
 
1
 
! Отговори
реститут преди 13 години
добрин митев не беше ли в нова зенландия......дано от трусовете заработи на 4 цилиндъра
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Естествено, че се казва Крайстчърч (преведено "Христова църква").А дебелината на асфалта (пътната настилка) е направо трепач!Добре, че е минало без жертви. Мечтая си да ида в тази красива страна.
15
3
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Да бе, точно така. Панелките от светлия социализъм ще ни надживеят.. Ама не точно. Наш близък е работил дълги години в завода за панели до Кремиковци и човекът каза "Като знам, какво слагахме като материал в панелите, ако стане едно силно земетресение, ни остава смо да се кръстим..." Така че, ако си мислиш, че като тресне в София примерно 7 по Рихтер, Люлин и Младост само леко ще се заклатят, жестоко се лъжеш.
14
1
 
19
 
! Отговори
Вуте преди 13 години
Все едно там или тук.Сградите се оразмеряват съобразно сеизмичната степен за района.След земетресението на 4 март 1977 г. беше променено районирането на България за конструкциите на сградите и на много места беше завишено.Тези неща се спазваха докъм началото на 1990-те год. Тогава настъпи бума на строителството и всичко отиде на кино.Съвет: Купувайте си жилище в сграда,строена преди 1990 г. Или се уповавайте на Бог.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бъди жива и здрава на това далечно място и да не ви се случва никога друг път/ където и да е по света/
12
0
 
17
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Вижте на снимките дебелината на настилката на пътищата!Те така се правят обикновени пътища по белия свят!А не като тук-"магистралите" тънки като тапет.
11
2
 
25
 
! Отговори
Zanka преди 13 години
Ne e tolkova stera6no az sam edna ot prejivelite tova ujasno zemetresenia .Naistina be6e mnogo stera6no no tova koeto e v bg niama ni6to ob6to ot tova v Noza Zelandia.Parvi tuk vsi4ki reagiraha mnogo adekvatno i barzi.Vtori ka6tite tuk sa stra6no izdrajlivi na takiva trusovo.Za tova 4e ima takav goliam broi zemetresenia s visok magnetut e napulno viarno.Molia se nikoga da ne se slu4va v Bulgaria tova koeto prejiviahme sno6ti tuk!!!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази информация за броя на ежедневните земетресения над 5 та степен да не е като Абу Даби шейховете. Уважаеми редактори проверете все пак достоверността на източника си.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не трябва ли да е Крайстчърч, не Кристчърч? Христос е Крайст, не Крист.
8
2
 
16
 
! Отговори
Оня преди 13 години
"В страната годишно се регистрират около 14 000 труса, около 20% от които надвишават магнитуд 5, пише BBC."Това означава 2800 земетресения годишно с магнитут над 5, това означава между 7 и 8 такива земетресения на ден. Въпреки, че страната се намира във вулканично и сеизмично активен район, малко ме съмнява цифрите да са точно такива.
7
0
 
16
 
! Отговори
Жо преди 13 години
У НАС през 1986-та в Стражица е последното голямо земетресение с човешки жертви. Земетресението с магнитуд 5,7 по Рихтер разрушава 15 000 сгради. От тази статия излиза, че в Нова Зеландия това се случва по 8 пъти всеки ден!
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отидоха им 2та концерта на Металика в Кристчърч...
5
7
 
17
 
! Отговори
Жо преди 13 години
ЦИТАТ "Годишно се регистрират около 14 000 труса, около 20% от които надвишават магнитуд 5". Това ще рече, всяка година по 2800 труса с магнитуд над 5 по Рихтер! Средно по 8 всеки ден! Ако е вярно, то там трябва да живеят в палатки. Нещо, тази статистика ми изглежда неистинска.
4
0
 
39
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Как строят тия хора, евала!
3
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aко това беше Анадола пак щеше да има хиляди жертви с калпавато Турско строителство!