В почти всяка епархия в Белгия имало педофили

Църквата сега протяга ръка за помощ на жертвите
13 сеп 2010 19:51, Елка Василева
37
В почти всяка епархия в Белгия имало педофили
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Свещениците, които са насилвали деца, трябва да го признаят на по-висшите духовници. Това поискаха лидерите на Католическата църква в Белгия, която е разтърсена от тежък педофилски скандал.

„В интерес на всички е насилниците да кажат този факт на по-висшестоящите духовници или на новия център за разследване“, заяви в понеделник епископът на Антверп Йоан Бони.

Новият център ще се фокусира върху жертвите и тяхното „изцеление и помирение“.

В петък Белгия се оказа поредната държава, разтресена от шокиращи разкрития за сексуално насилие над деца в католически училища и пансиони.

Независима комисия, на която църквата беше възложила да разследва обвиненията за сексуални издевателства над деца, отправени срещу свещеници в Белгия, съобщи, че е открила педофили „в почти всяка белгийска епархия“.

Архиепископ Андре-Жозеф Леонар заяви, че църквата е обхваната от „чувство на гняв и безсилие“ във връзка с установените данни.

Той каза, че църквата ще помогне на жертвите и ще се опита да възстанови тяхното доверие в нея.

„Длъжни сме да изслушаме техните въпроси, за да им помогнем отново да придобият чувство за собствено достойнство и да намалим страданието им, което им е било причинено“, каза белгийският прелат.

„Искаме да си извлечем поуки от грешките от миналото“, допълни той.

Мащабите на нарушенията са били такива, че са поразили дори членовете на разследващата комисия, предаде кореспондентът на ВВС в Брюксел.

Комисията не е установила никакви данни, които да сочат, че католическата църква е знаела за случаите на педофилия.

Белгийските медии твърдяха, че църквата многократно се е опитала да укрие скандалите.

Две трети от пострадалите са момчета, повечето от които в момента на издевателството не са имали 15 години. Сред жертвите са и 100 момичета.

Ръководителят на комисията Петер Андриансенс заяви, че 13 от предполагаемите жертви на издевателствата са се самоубили.

По данни на разследването най-лоша е била ситуацията през 60-те години, когато педофилията е била толкова разпространена, че случаи на издевателства е имало практически във всички епархии и във всички католически училища-пансиони.

По правило злоупотребите с момчетата са приключвали, когато те са навършвали 15 години, но момичетата са били подлагани на развратни действия до настъпването на пълнолетие.

По данни на комисията през 80-те години мащабите на злоупотребите са започнали да намаляват.

Причина за това вероятно е било намаляването броя на свещениците, както и намаляването ролята на църквата в образователната система.

Половината от свещениците, заподозрени в злоупотреби, вече са починали, се казва в заключенията на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: католическа църква
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Сеньор Монсеньор преди 13 години
Всеки знае, че католическата църква е инкобатор за педофили...така си е от край време
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И това се предполага да са божиите намесници. Ако религията и сляпата вяра водят до такива неща - моля задръжте си ги.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
33 Долен,мръсен,***.
30
6
 
1
 
! Отговори
Ура преди 13 години
Е какво толкова им е станало на децата - предполагам че на много от тях им е харесало
29
0
 
2
 
! Отговори
rra преди 13 години
Много лошо.
28
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 13 години
katoli4eskata cerkva trjbva da se zabrani s zakon .tj vinagi e bila svartali6te na farisei i pedofili.kade si isuse,da razgoni6 tezi pseta potanali v razko6 i razvrat.!!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
осъзнайте се преди 13 години
А тука колко храна мога да ви сипя на Господа. Боже, какво правят твоите хора на земята? Тури му *** на детето, после му протегни ръка. Добре че ***... не си му протегнал..
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Католеската = католическататова е грешка от бързо писане на телефончето ми
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Католеската църква забранява секса и браковете, какво друго може да излезне освен извращения - рано или късно ?Абе църквата е лост за контролиране на масите от както е създадена. На долните нива извращенията са долни, колкото по-нагоре, толко по извратени стават и нещата в нея. Кой спи в златни чаршафи, докато проповядва нематериалния свят, кой изнасилва деца, докато анатемосва брака..Ако си вярващ - вярвай, църква не ти трябва за това.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Horab koito se vazbujdat ot sashtiq polb se narichat homoseksualisti.Homoseksualistite nezavisimo ot vazrasta napadat momchenca.Pedofiliqta e plod na na nezadovolenata pederastiq.E tova chka dacetani ,badete tolerantni i s otvoreni razbiraniq.Mnogo pedeofili i pederasi poneje ne mogat da si namerqt jertva i otivat v Carkvata,zashtoto spored gradskata legenda tam ima majko........ama ne etaka.Carkvata mnogo barzo gi goni izvratenite
23
1
 
7
 
! Отговори
g. преди 13 години
религиозните = психически болни хора
22
1
 
2
 
! Отговори
KKK преди 13 години
А добър ден :)))
21
3
 
0
 
! Отговори
Водния преди 13 години
Ван-Дам и той е педофил !!!
20
2
 
8
 
! Отговори
Папата преди 13 години
Ела чадо мое и ми седни в скута,такава е волята Божия
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и за това и нашите калимявки искат задължително дечицата да учат религия в у-ще. та и те да се облажват.да не си правят труд да търсят по централна гара. ОТВРАТЯГИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГОСПОД ГЛЕДА.........
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аха...щото нашия клир е христова вода ненапита....*** са до един и душа дават за млади семинаристчета
16
1
 
8
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
4. А Иисус им отговори и рече: пазете се да ви не прелъсти някой;5. защото мнозина ще дойдат в Мое име, говорейки: аз съм Христос; и ще прелъстят мнозина.24. защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните.25. Ето, казах ви отнапред.26. И тъй, ако ви кажат: ето, в пустинята е Той, не излизайте; ето, в скришните стаи е, не вярвайте;(Матея-гл.24:4-5,25-26)
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нашите богослужители могат да се бракуват преди да постъпят на служба. Това им осигурява сексуален отдушник и да, педофилията в Православните църкви е много по-малко разпространена.
14
3
 
8
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
4. А Иисус им отговори и рече: пазете се да ви не прелъсти някой;5. защото мнозина ще дойдат в Мое име, говорейки: аз съм Христос; и ще прелъстят мнозина.26. И тъй, ако ви кажат: ето, в пустинята е Той, не излизайте; ето, в скришните стаи е, не вярвайте;27. защото, както светкавицата излиза от изток и се вижда дори до запад, тъй ще бъде пришествието на Сина Човечески;(Матея-гл.24:4-5;26-27)