Скандалът след депортирането на ромите достигна върха на ЕС

Темата ще доминира срещата на лидерите в Брюксел
16 сеп 2010 14:33,
144
Скандалът след депортирането на ромите достигна върха на ЕС
Президентите на Франция и Румъния Никола Саркози и Траян Бъсеску на срещата на върха в Брюксел. Снимка: БГНЕС

Скандалът, последвал депортирането на български и румънски роми от Франция, изглежда, ще бъде водещата тема на срещата на високо равнище на лидерите на държавите от ЕС в Брюксел, пише ВВС.

Президентът Никола Саркози е бесен, след като представител на ЕК направи паралел между тези екстрадиции и депортирането на роми по време на Втората световна война.

По програма лидерите на държавите от съюза трябва да обсъдят мерки, които да гарантират, че няма да има нова финансова криза.

Не се предвиждаше срещата на високо равнище да се занимава с депортирането на ромите и последвалите скандали на високо политическо ниво в съюза. Никола Саркози обаче изглежда решен да влезе в битка в Брюксел, за да защити репутацията на Франция като дом на правата на човека.

Саркози бил скандализиран от критиките на еврокомисаря по правосъдието и подигравателно предположил, че ромите могат да отидат в нейната държава – Люксембург, пише ВВС.

След повишаването на напрежението до безпрецедентни нива председателят на ЕС Мануел Барозу се дистанцира от сравнението с депортациите през Втората световна война на Вивиан Рединг. Самата тя също изрази по-късно съжаление, че думите й са били интерпретирани така.

„Един или друг израз, използван в напрежението на момента, може би е довел до погрешно тълкуване“, заяви председателят на Еврокомисията.

„Заместник-председателят Рединг не е искала да се получи паралел между това което се е случило през Втората световна война, и това, което се случва сега“.

Изречението на Вивиан Рединг, което вбеси Франция е, че „това е ситуация, която смятах, че Европа няма да види отново след Втората световна война“.

Тя направи този коментар, след като обяви, че ще предложи на ЕК да започне наказателна процедура срещу Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
0
 
! Отговори
aitos преди 13 години
bravo gospodin sarkozi sega ti neobxodimo merxel da ti ydari edno ramo i da opravite tezi stapani mirizlivi itaka natataka
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ima ***,ima problem,nqma *** nqma problem.Kakvo mi se zanimava cql svqt s 6epa smyrdlivi ***,koito prez jivota si ne sa doprinesli s ni6to,za ni6to
134
2
 
5
 
! Отговори
ЛАМБО преди 13 години
Другари назначени от ДС "националисти" Сидеров, Каракачанов, РасатеДокога ще мълчите като -утки, по *** проблем ?!Докога бе мизерници ?
133
2
 
2
 
! Отговори
ЛАМБО преди 13 години
Чешкият премиер Петар Нечас подкрепи френския президент Никола Саркози по въпроса с експулсирането на роми от Франция за Румъния и България. Законите трябва да бъдат спазвани. Това е валидно за всеки, независимо от тяхното гражданство, цвят на кожата и етническа принадлежност, заяви Нечас пред чешката телевизия след срещата на върха в Брюклсел.
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kade e svobodata na slovoto??? zna4i te mogat kradat i lejat na 4yjd grab be3 da im se kaje ni6to?? ili da ne si ponasqt podsledsviqta li???
131
9
 
3
 
! Отговори
толерантен преди 13 години
Трябва да има СЪД и ЗАТВОР за драсканици против ромите и за расистки изказвания.
130
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
4yf,po skoro Evroto 6te sazdade skoro vreme,2 xitler za da se otarve ot romite,po EFTINO 6TE IM IZLE3NE
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** sa napast,golqma,kadeto idat i do kvoto se xvanat si4ko,gybi stoinost,mai e vreme da po4neme da se izselvame na MARS
128
3
 
3
 
! Отговори
до 114 преди 13 години
Мадам Рединг нищо лошо не е сказала за Франция.Някой извърта думите и.Има запис и показва какво е казала.Стига измислици.
127
0
 
0
 
! Отговори
poohy преди 13 години
До 124 - ще погледна в архивите на преброяването в България и ще видя с какво име са преброявани *** през последното столетие. Не съм гуру. Нека фактите да говорят.
126
0
 
1
 
! Отговори
poohy преди 13 години
до 108 - Във връзка с какво ми задаваш въпроса? А честта и достойнството са неразделни, не можеш да ги разграничаваш.
125
1
 
7
 
! Отговори
Провадийския преди 13 години
Май лека-полека ще започнат да търсят Адолф Хитлер, но вече едва ли ще се намери втори като него...
124
1
 
7
 
! Отговори
Биологично увреждане преди 13 години
Тези пет милиарда ще ги платим ние Българите под формата на заем. Никой чужденец няма да се бръкне в джоба за да плаща нескончаемия масраф на вечно ревящите Български ***. Те не могат да градят, те са рушители на всичко свястно. Това е програма, заложена в Дълговременната им памет, оформено като първосигнална система. Не се изтрива Първосигналната система, защото е вече Подсъзнание..
123
0
 
1
 
! Отговори
ДО 124 преди 13 години
Това са чуждици влезли в *** език, вследствие съжителството с Българите. Вероятно тези думи във Италианските, френските *** звучат по-иначе. Тези заемки навлизат най-бързо, когато в *** език няма дума, която да изрази даден предмет, особенно ако е новосъздаден.
122
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
свиреп съдист..... да ти счупят костите на теб
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
стига си се правил на Гуру да ни учиш ! има етнос и се казва - Ромни. думи на ромни : чаво - на бг. чадо; чорбес - на бг. чорба, девла - на бг. господи; и т.н.
120
2
 
17
 
! Отговори
Щандартенфюрер преди 13 години
Абе *** човек ли е та ще се карате заради тях.Тези полупримати трябва да ги наблъскаме в гета за да си решим проблема с *** зараза.*** няма да се интегрира защото той самия не желае да се интегрира.На него си му харесва *** начин на живот.А всички защитници на тези *** да бъдат така добри и да си ги водят дома ако им е толкова жал за ***.Жалко че Хитлер не ги интегрира до крак на времето.
119
1
 
4
 
! Отговори
poohy преди 13 години
до 77 - Не с плащане. *** винаги се връща където му дават ей-така парички.
118
1
 
4
 
! Отговори
селянин преди 13 години
Евреина какво подскача?Саркози ще ги храни ще ги пои и това е пратили сме му ги да се грижи за тях.А какви ги мисли той ,че ще му цепят басма ,няма такова нещо нашти роми са по важни от неговите замисли.Там при него във Франция.Има демокрация и те ще ги хранят.Не ние.
117
0
 
0
 
! Отговори
poohy преди 13 години
до 70 - Мина, моля те, употребявай правилния термин - ***!