Скандалът между Китай и Япония се изостря

Пекин прекрати друстранните връзки в редица области
20 сеп 2010 15:26,
29
Скандалът между Китай и Япония се изостря
Антияпонски протести в Китай. Снимка: БГНЕС

Тонът между Япония и Китай около продължаващия арест на капитана на китайски риболовен кораб се изостри.

В неделя японски съд постанови арестът на 41-годишния капитан да бъде удължен с още десет дни до 29 септември. Китайското външно министерство заплаши по този повод със „сериозни ответни мерки“.

Пекин иска незабавно и безусловно освобождаване на мъжа. За шести път за по-малко от две седмици японският посланик беше извикан във външното министерство в Пекин.

„Създаденият от японската страна инцидент навреди сериозно на отношенията ни“, заяви заместник-министърът на външните работи на Китай Ванг Гуангя, цитиран от агенция „Синхуа“.

Като реакция на решението на японския съд Китай прекрати двустранните контакти в редица области. Засегнати са връзките на ниво провинции и министерства. Освен това е прекъснат проект за увеличаване на полетите между двете страни и е отказана среща, на която трябвало да бъде обсъдена търговията с въглища.

Китайският риболовен кораб беше засечен на 7 септември от японски военен кораб близо до необитаема верига острови, към които двете страни, а също и Тайван, имат претенции. В региона има четири китайски газови находища, но Токио твърди, че източниците за тях се намират в японски териториални води.

С изключение на капитана останалите 14 членове от екипажа на риболовния кораб бяха върнати в Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: КитайЯпония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
На ка мура преди 13 години
Няма да се карат дълго, защото имат много взаимноизгодни интереси! Тая патаклама е своего рода прах за пред света и широките народни маси, та хем избирателите в Япония да са доволни от своите вождове, хем китайците да си уважават партията "народна", а иначе китайците и японците тайно си пивкат чайчето и сакенцето! Голям сценарии си спретнаха! Аз като чистокръвен българин много не вярвам на острия език между двете страни, защото ми се види много остър!
25
0
 
0
 
! Отговори
huki преди 13 години
eto edin udoben moment i pretekst za otveten udar nad yaponskata imperiya! Kitay ima da si vru6ta!!
24
0
 
1
 
! Отговори
Anunnakin преди 13 години
Ха,китайците ,японците са едни и същи и въпреки това имат проблемите каквито цял свят има ,а имено териториален .Това е най-най проблем на днещния свят ,религиите са само предпоставки . ьПП:Териториата си е необходимост , па, кой що ще да говори .
23
0
 
1
 
! Отговори
Psycho Realm преди 13 години
Китайският риболовен кораб беше засечен на 7 септември от японски военен кораб близо до необитаема верига острови, към които двете страни, а също и Тайван, имат претенции. В региона има четири китайски газови находища, но Токио твърди, че източниците за тях се намират в японски териториални води. NAU$I SE DA 4ETE6 WE hahahahahahahah
22
1
 
7
 
! Отговори
Леле мале преди 13 години
Както е тръгнало, след година - две няма да има журналисти, които правилно говорят и пишат на български език. Направо е срамно да се публикуват такива текстове. Освен посочения автор, редакторите и коректорите също са неграмотни щом допускат подобни публикации.
21
1
 
8
 
! Отговори
Truman преди 13 години
Прекалено силна е китайската реакция....Буря в 4аша вода както се казва...Врагът на Китай не е Япония.
20
1
 
5
 
! Отговори
удвиб преди 13 години
За каквото и де се говори, става дума за пари. Кой ще докопа газовите находища - Китай, или Япония. Четете между неграмотно написаните редове на новината:)
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kolkoto po barzo se prekratat targovskite vrazki s Kitai I iznosat im na NEVEROIATNI SVRAH BOKLUZI I PARZALI koito zalivat sveta tolkova po dobre.
18
3
 
15
 
! Отговори
Гът преди 13 години
"Пекин прекрати друстранните връзки" - бая друсат тия връзки... все пак е хубаво да се сещаме, че едно време имаше последно предупреждение за уволнение при правописна грешка във вестник.
17
2
 
19
 
! Отговори
Кольо Пора преди 13 години
Бас ловя, че ако "журналист" от днес.бг бъде изпратен на работа в някоя световна медия (Routers,CNN, BBC) с подобни на тази - неграмотни и лишени от смисъл статии ще предизвика международен скандал, а защо пък не и нова световна война.
16
2
 
16
 
! Отговори
до днес.бг преди 13 години
АЛОООООООООООООООО необразованите какво значи- друстранните връзки ХА ХА ХА
15
2
 
15
 
! Отговори
негръмотен жорнълизд преди 13 години
Хаааахааа "Японският риболовен кораб беше засечен на 7 септември от японски военен кораб" .Сега китайски риболовен кораб трябва да бъде засечен от китайски военен кораб и ще бъдат квит.
14
2
 
6
 
! Отговори
Сменили му регистрац преди 13 години
Сменили са му регистрационните табели, номерата по двигателите (и перката сигурно), една блажна боя и от Цункайхой, станал на Тоширамикора кораба. ...или наопаки, и аз се обърках вече.
13
6
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 13 години
Това не е нищо - Китай отговарят на Япония в духа на добрия дипломатически тон. За Япония ще стане страшно, ако Китай наистина им се разсърди, но това едва ли ще стане в този случей.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ne podzeniavaite kitaizite te ubivat s usmivka, a i sa tvarde mnogo i evtino rabotjat
11
0
 
4
 
! Отговори
Spelling Check преди 13 години
Значи, че някой не знае как се пише статия :-))))
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Китайчетата от ден ден все повече възмъжават и започват да стават нагли. Явно почнаха да се вземат много на сериозно.
9
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 13 години
Аз казвам - ха така, ама не се карайте, жълтите, ами направо се бийте.
8
1
 
9
 
! Отговори
Del Gado преди 13 години
Със същият успех текстът под снимката можеше да е "Антикитайски протести в Япония" :):):) върви ги различи:)
7
1
 
23
 
! Отговори
:) преди 13 години
Странно в началото на статията е китайски кораб, а към края е японски...