Берлин подкрепи Турция за членство в ЕС

Гидо Вестервеле: Стратегическото значение на Турция не е за подценяване
23 сеп 2010 12:31,
229
Берлин подкрепи Турция за членство в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова Европейския съюз (ЕС) да ускори преговорите за приемане на Турция в общността и подчерта, че Европа трябва да отправи позитивен сигнал към Анкара в отговор на политическите реформи в страната, съобщава Wall Street Journal.

Призивът на Вестервеле за задълбочаване на европейския ангажимент към Турция може да противопостави Германия на други европейски страни, водени от Франция и Австрия, които се обявяват против приемането на Турция в ЕС, и вместо пълноправно членство искат по-ограничено асоцииране на голямата, предимно ислямска страна.

Позицията на германския външен министър може да доведе и до напрежение с консервативните поддръжници на канцлера Ангела Меркел, които също гледат на евентуалното приемане на Турция в ЕС с дълбок скептицизъм.

„Никой не трябва прибързано да отхвърля Турция, като й затръшне вратата под носа след всичките тези усилия“, казва Вестервеле. Европа не може да си позволи да подценява растящата икономическа мощ и стратегическо значение на Турция, допълва той.

На референдум по-рано този месец турските гласоподаватели одобриха пакет от конституционни промени, включително поправки, имащи за цел да укрепят гражданските права и да гарантират властта на гражданските съдилища над военните. Промяната също реформира и върховния съд, който за момента е бастион на светската опозиция срещу управляващата ислямска партия в страната. Критици на реформата се опасяват, че по този начин правителството ще сложи ръка върху съдебната система.

Въпреки тези опасения Вестервеле заяви, че конституционната промяна в Турция „е стъпка в правилната посока.“ „Това показва, че Турция иска европейско бъдеще и има европейски перспективи“, допълва той.

Почти замразените преговори на ЕС с Турция са източник на тревога и за американската администрация. Според Вашингтон една разочарована Турция би се отказала от прозападната си външна политика.

По думите на американския министър на отбраната Робърт Гейтс неотдавнашното „залитане на Турция на изток“, включително флирта на Анкара с Иран и влошаването на отношенията с Израел, „е до голяма степен предизвикано от действията на някои политици в Европа“, които попариха аспирациите на Турция за членство в ЕС.

Решението на Вестервеле да подкрепи аспирациите на Турция за присъединяване към ЕС подсили напрежението на неговата пробизнес партия на Свободните демократи, с Християн-демократическия съюз на коалиционния му партньор Ангела Меркел. Германският канцлер предлага „привилегировано партньорство“ с Турция, вместо пълноправно членство – идея, подкрепяна и от френския президент Никола Саркози.

Много европейски консерватори гледат на ЕС като на клуб от страни, споделящи общите ценности на европейската християнска цивилизация, и приемат Турция като прекалено чужда в културен аспект, за да се присъедини към съюза дори ако изпълни всички европейски стандарти за демокрация и икономика. Страховете, че приемането на Турция може да предизвика вълнà от емиграция, както и нерешеният проблем със статута на Северен Кипър също създават пречки около кандидатурата на страната. За момента Турция е отворила едва 13 от 35-те преговорни глави.

„Понякога ме удивлява как някои твърде самоуверени страни, които са влиятелни днес, предполагат, че нещата винаги ще останат същите“, казва Вестервеле. „Въпрос на време е млади и динамични общества като Турция да се наредят сред политическите, културни и интелектуални центрове на света“.

Още световни новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
5
 
4
 
! Отговори
TURK преди 13 години
EVROPA STE PITA NA BILGARIA DALI ISKA TURTSIA XA XA
186
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kak moje da sravnyavate 7ml. dirjava s 75ml. dirjava koyato ima nad 1000 000 000 000 dolara ikonomika prostotii , prostotii i pak prostotii .
185
4
 
6
 
! Отговори
блабла преди 13 години
сигурно заради това ходят много туристи в Турция.... за да видят в какви пещери живеят нали...
184
2
 
1
 
! Отговори
блабла преди 13 години
хахаха... Иванчо, много си смешен бе...
183
2
 
4
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
отвори страницата на ЦРУ и чети, ако искаш и уикипедия чети :)))) и още нещо, шото работя в тур. бранш, та ми е писнало да маам командировки до Турция, и как от 15 години работите на руския и украински пазар, е как за това време от 70 млн. турци един не се пръкна дето дато говори добре и руски и англииски език :)))) е как не се научихте, по хотелите поне от време на време да туряте по една свинска пържола за цвет :))))
182
5
 
4
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
Дай да видим по кои показатели сме далече от вас ?БВП на глава от населението - Турция - 10 700 $ България - 11 760 $ИЧР - Турция 0,80 /78 място/ България - 0,821 /55 място/данните са на CIA за 2009 г.Крайно време е да се огледате за 20 години всички източно европейски страни ви настигнаха, а повечето от тях дори ви изпревариха по стандарт на живот е тава са фактите
181
1
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
знаеш ли кое е най-европеиското на Бг, че не си заравяме главите пред проблемите като вас, Бг има немалко проблеми, но те не са нито повече нито по малко от тези на Турция, така че недей да ми обясняваш тука хомурески. как сте цъфнали и вързали. Имам преки набл'дения от живота в Турция и тия приказки може да разправящ на некой дедка от Кърджали.
180
2
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
turkish man, вземи смени малко репертуара .................. :))))) щом толкова си ви аресва там. седете си и не се бъркаите в европеиските работи :))))
179
4
 
1
 
! Отговори
Леле мале преди 13 години
Другарю 182, ако всичко това което си написал беше истина, нямаше Турция да бъде най-изостаналата страна през 19-ти век. Ако не беше Англия тогава и САЩ сега, още шяха да живеят в пещерите ан Анадола, където между впрочем в момента живее в мизерия 80 % от населението на тази държава.
178
2
 
2
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
е понеже много Ви завиждаме :)))) та сигурно ние седим по турските форуми и цвъкаме аааааа????:)
177
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
спете спокойно.това не зависи от нас.големите го решават
176
2
 
4
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Абракадабра !Тези приказки от 1001 нощ,Насредин Ходжа и Шехерезада, само във вашия свещен тефтер ли ги пише?Аферим!Машааала!Аладин с летящото килимче е бил сигурно вашия първи космонавт, Гагарин!1:Единвид- Галилео Галилей 2:Акшемседдин :Този вашия т.н.микробиолог, да не би да е сегашния порок,който ви зарази с бацила на радикалния ислям,защото датите които споменамаш за вашата зараза превърнала се в епидемия съвпадат.В такъв случай се нуждаете спешно от наш хирург.И т.н.!Само това ми отговори.Защо тогава сега сте на това плачевно диредже!
175
0
 
1
 
! Отговори
Ха хаа преди 13 години
Юнака да не се радва за чуждите дертове,а ***...нашите?!
174
4
 
2
 
! Отговори
юнака преди 13 години
кюрдите се множат като мухи в Трция и са над 20 млн.
173
4
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
ще ме скъсаш от смех :))))) поста ти само потвърждава факта че сте едно от най-неуките племена съществували някога на земята :))) и не само неуки а и нагли присвоявайки си откритията на други народи :))))Само един въпрос какво общо има с турците *** Фирмаз ?????? освен, че е обичал да послъгва по малко за откритията си :))))
172
3
 
3
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Ето каква е разликата между нас и ***.Това сме дали ние на света.Я напишете,какво вие сте дали. 1.Ахмед Бин Муса : ( 10 векl ) Астроном и изобретения в областта на механиката.2.Акшемседдин : ( 1389 - 1459 ) Открил е микробите преди Пастьор. С помоща на изобретенията му е завладян и Истанбул.3.Али Бин Аббас : ( ? - 994 ) Преди 1000 години е извършил първата операция за отстраняване на рак.Тотално е променил методите при раждане въведени от Хипократ.4.Али Бин Иса : ( 11 векl ) Написал е първият в света труд в областта на очните болести. 5.Али Бин Ридван : ( ? - 1067 ) Научил е Запада на методи на лечение.6.Али Кушчу: ( ? - 1474 ) известен астроном и математик.7.Аммар : ( 11 векl ) Извършва първата в света операция за катаракта. 8.Баттани : ( 858 - 929 ) Той е сред 20-те най-известни астрономи в света.Работи в областта и на тригонометрията.Въвежда понятията синус и косинус.9.Бейруни : ( 973 - 1051 )За първи път в света открива,че света се върти.500 години преди Колумб оповостява за съществуването на Америка.Написал е стотици трудове в областта на математиката,геологията,географията,философията,физиката,астрономията.10.Битруджи : ( 13 векl ) Коперник е използвал негови трудове.11.ДЖабир Бин Евлах : ( 12 векl ) Голям математик и астроном през Средновековието.Изобретил е слънчевия часовник.11.Джабир Бин Хаййан : ( 721 - 805 ) Счита се,че е баща на химията.За първи път в света е предрекъл атомната бомба. 1200 години преди това е предрекъл раздробяванаето на атома. 12.Джахиз : ( 776 - 869 ) Баща на зоологията. Произвел е амоняк от оборска тор.13.Джезери : ( 1136 - 1206 )Баща на компютъра.Изобретил уреди за пресмятане.14.Демири : ( 1349 - 1405 ) 400 години преди европейците е написал първата зоологическа енциклопедия.15.Динавери : ( 815 - 895 ) Ботаник и астроном.16.Ебу Камил Суджа : ( ? - 951 ) Научил е европейците на математика.17.Ебул Фида : ( 1271 - 1331 ) Голям историк и географ.18.Ебул Вефа : ( 940 - 998 ) Математик и астроном.Откривател на тангенс,котангенс,секант и косекант.19.Ебу Машер : ( 785 - 886 ) Създава първата теория за времето и пространството.20.Евлия Челеби: ( 1611 - 1682 ) Голям пътешественик.Написал е "Сейахатнаме".21.Фараби : ( 870 - 950 ) За първи път в света открива физическата същност на звука. 22.Фатих Султан Мехмед : ( 1432 - 1481 ) Завоюва Истанбул с топове изобретени от самия него,тежащи 17 тона и изстрелващи медни снаряди с тежина 1.5 тона на 1.5 километра.За да бъде придвижен един такъв топ,били необходими 100 вола и 700 войника.23.Фергани : ( 9 векl ) Въвежда понятието еклиптика.Велик астроном.24.Гийаседин Джемшид: ( ? - 1429 ) Велик математик.Изобретател на десетичната бройна система.25.Харизми : ( 780 - 850 ) Написал е първия учебник по алгебра.Научил е европейците на алгебра и що е то алгоритъм.26.Хасан Бин Муса : ( - ) Измерил е обиколката на Земята.27.Хазини : ( 6 - 7 векl ) Писал е трудове върху земното притегляне.Изобретил е нивелира.28.Хазерфен Ахмед Челеби : ( 17 век ) Изобретил е планер и е полетял с него.29.Хюнеин Бин Исхак : ( 809 - 873 ) Известен очен доктор.30.*** Аввам : ( 8 век ) Основоположник на земеделието като наука.31.*** Баттута : ( 1304 - 1369 ) Голям пътешественик.32.*** Байтар : ( 1190 - 1248 ) Най-големият ботаник и аптекар на Средновековието.33.*** Джессар : ( ? - 1009 ) Още преди 900 години е открил причината за заболяването лепра и лечението й. 34.*** Ебу Усейбиа: ( 1203 - 1270 ) Написал забележителен трактат върху историята на медицината.35.*** Фазъл : ( 739 - 805 ) Преди 12 века за първи път е построил фабрика за хартия.34.*** Фирназ : ( ? - 888 ) 1000 години преди братята Райт е изобретил самолет и полетял с него. 35.*** Халдун : ( 1332 - 1406 ) Осановоположник на историята,социологията и психологията като наука.Социолог и специалист по градоустройство. 36.*** Хатип : ( 1313 - 1374 ) Доказва,че чумата е заразно заболяване.37.*** Хавкал : ( 10 век ) Още преди 10 века е написал забележителна книга по география.38.*** Хейсем : ( 965 - 1051 ) Голям физик,основател на оптиката. По-късно западните учени работят по негови книги.Галилей използва негови трудове при създаване на телескопа.39.*** Карака : ( ? - 1100 ) Преди 900 години е построил първия струг. 40.*** Маджит : ( 15 век ) Голям мореплавател и географ.Васко да Гама използва негови карти за да стигне до Индия.41.*** Рушит : ( 1126 - 1198 ) Голям лекар,астроном и математик.42.*** Сина : ( 980 - 1037 ) Султанът на лекарите.Туудовете му се ползват в продължение на 600 години от Университетите на Запада като база в областта на медицината. 43.*** Тюрк. : ( 9 векl ) Основател на алгебрата. бни Юнус : ( ? - 1009 ) Изобретател на сектанта,основен уред в мореплаването.44.*** Зухр : ( 1091 - 1162 ) В продължение на векове книгите му,написани в областта на медицината се изучават на Запад.45.Ибнуннефрис: ( 1210 - 1288 ) Откривател на малкия кръг на кръвообръщение.46.Ибрахим Ефенди : ( 18 век )Построил първата подводница.47.Ибрахим Хаккъ : ( 1703 - 1780 ) Голям социолог,психолог и астроном.Написал труд върху влиянието на зодиите върху физиологията и анатомията. 48.Идриси : ( 1100 - 1166 ) Преди 7 века е начертал карта на света,учудващо близка до днешната. 49.Ихванус Сафа : ( 10 векl ) Енциклопедист.Написал 52 труда в различни области.50.Исмаил Геленбеви : ( 1730 - 1791 ) През 18 век е най-добрията Османски математик.51.Истахри : ( 10 век ) Написва географска книга с илюстрации. 52.Кадизаде Руми : ( 1337 - 1430 )Голям астроном и математик.53.Камбур Весим : ( ? - 1761 ) 150 години преди Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата.54.Катип Челеби : ( 1609 - 1657 ) Географ и мислител,предвестник на Ренесанса.55.Казвини : ( 1203 - 1283 ) Херодот на Средновековието, астроном и географ. 56.Кемалетин Фариси : ( ? - 1320 ) Голям математик,физик и астроном.57.Керхи : ( ? - 1029 ) Математик. 58.Кинди : ( 803 - 872 ) Написал е трактати в областта на оптикатаFizik.Известен и в областта на математиката,мислител. 59.Куршуноглу Берхам : ( 1922 - ? ) Работи върху теорията на относителността и я доразвива.В момента е ръководител на Университета по теоретична физика във Флорида,САЩ. 60.Лагяри Хасан Челеби: ( 17 векl ) Баща на ракетостроенето, построил ракета с която прелетял няколкостотин метра. 61.Маджрити : ( ? - 1007 ) Считан за основоположник на математиката.62.Магриби : ( 16 век ) Един от най-известните математици на Средновековието.Намира формулите за изчисление на лицето на кръг,квадрат и триъгълник.Ползват се и сега. 63.Маашаллах : ( 72? - 815 ) Известен астроном. Написал е трактат съдържат данни от наблюдения с астролаб. 64.Месуди : ( ? - 956 ) Още преди 1000 години е обяснил причините за земетресениата.Изобретил е вятърната мелница.65.Мимар Синан : ( 1489 - 1588 ) Безспорен авторитет в областта на строителството.Каквото е построил,днес е в листата на световните архитектурни ценности. 66.Мухаммед Бин Муса : ( 9 векl ) Математик и астроном.Заедно с брат си изчислява обиколката на Земята.67.Мюрсийели Ибрахим : ( 15 векl ) 52 години преди Пири Рейс е начертал подробна карта на Средиземно Море. 68.Насриддюн Туси : ( 1201 - 1274 ) Работи в областта на тригонометрията.Астроном и математик.Построява обсерваторията в Мерага.69.Неджмедини Мисри : ( 13 векl ) Известен астроном.70.Йомер Хаййам : ( ? - 1123 ) Намира формулата на бинома в алгебрата. Формулата на Нютон,или формулата на бинома,всъщност е открита от него.71.Пири Рейс : ( 1465 - 1554 ) Още преди 500 години начертава удивително точна карта на света.Знае за съществуването на Америка преди Христофор Колумб. 72.Рази : ( 864 - 925 ) Векове наред Европа ползва знанията му в областта на химията, 73.Сабит Бин Курра : ( ? - 901 ) Много преди Нютон открива диференциалното броене. Изключително точно пресмята обиколката на Земята.Математик и астроном. 74.Сабунджуоглу Шерефеддин : ( 1386 - 1470 ) Известен лекар и хирург. Предвестник на практическата физиология. 75.Сейди Али Рейс : ( ?-1562 ) Известен мореплавател,математик и астроном.76.Шемсеттин Халили : ( ?-1397 ) Голям астроном. 77.Сихабеттин Карафи : ( ? - 1285 ) Един от най-големите физици и прависти на Средновековието.80.Такиййюддин Ер Расит : ( 1521 - 1585 ) Построява обсерваторията в Истанбул.Идеите му са изпреварили времето си с векове. 81.Улуг Бей : ( 1394 -1449 ) Един от най-добрите астрономи на Средновековието.Създава нова ера в тригонометрията.82.Зехрави : ( 936 -1013 ) Преди още 1000 години извършва първата операция за отстраняване на камъни от бъбреците. 83.Зеркали : ( 1029 - 1087 ) Откривател и астроном.
171
1
 
2
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
сега разбра ли защо никой не Ви иска в европа :))))
170
2
 
2
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
до 179.Бреее,мн.труден въпрос! А аз да те питам щом си толкова умен - коя е тази река,която започва с "Дун" и завършва на "ав"? Другите да не подсказват!
169
2
 
2
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
я да те питам като си толкова отворен ???? знаеш ли кога е отворена първата османска библитека в Константинопол ?
168
1
 
3
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
до 167.А вашият *** като не е гол затова ли сте на този хал?!Вие какви учени имате?!Затова ли турските лекари,инжинери и пр.са по-добри от българските?Компютърът бил измислен от "българин"!Майка му е французойка,баща му бг.емигрант,който дори се е срамувал,че е българин и е кръстил сина си Джон,за да заличи всичко българско от рода си!Сега децата на Джон едва ли знаят български !