9 млн. деца умират годишно, преди да навършат 5 г.

Ирина Бокова за голямото значение на образованието
27 сеп 2010 13:22, Елка Василева
4
9 млн. деца умират годишно, преди да навършат 5 г.
Снимка: БГНЕС

Около 9 милиона деца в света умират всяка година, преди да навършат пет години, като в два от всеки три случая причината е недояждане. Това съобщи в понеделник генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на откриването на световна конференция на организацията по възпитанието и образованието на малките деца.

Едно от три деца под петгодишна възраст страда от умерено или сериозно забавяне на растежа, посочи Бокова.

„Образованието има важно значение за постигането на всяка от целите в областта на развитието, като се започне от намаляването мащабите на крайна бедност и борбата с глада и стигайки до подобряване здравето на майката и детето, профилактика на заболяванията и осигуряването на устойчива околна среда – това е най-добрата гаранция срещу бедността“, посочи още Бокова.
 
Световната конференция на ЮНЕСКО по възпитанието и образованието на малките деца, чиято цел е защита правата и интересите на децата в цял свят, развитие на политиките в сферата на възпитанието и образованието на малките деца, създаване на благоприятни възможности в областта на развитието и обучението, включително за деца от социалнослабите слоеве, се провежда в Москва от 27 до 29 септември.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: юнеско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Малинка преди 13 години
Ужасяващо страшна констатация , по-страшна от война.
2
0
 
4
 
! Отговори
Georgi преди 13 години
Как Ирина Бокова научи сина си да краде коли?? С подходящо образование!!!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tova e v stranite ot tretia sviat - grehota e da se kaze, no sami sa si vinovni kato razdat po 15 deza pri tezi uslovia!