Собственикът на компанията Segway загина, карайки сегуей

От електроскутер падна и се преби Джордж Буш-младши
27 сеп 2010 17:51, Елка Василева
70
Собственикът на компанията Segway загина, карайки сегуей
Джордж Буш и Ехуд Олмерт. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

62-годишният милионер Джими Хеселден, собственик на компанията Segway, която произвежда електроскутери (сегуей), не се справи с това средство за придвижване и загина, падайки от него.

Електроскутерът Сегуей е смятан за транспортното средство на бъдещето и работи на основата на системата за автобалансиране.

Хеселден използвал сегуей на своята компания, за да обикаля частните си владения в Северен Йоркшир. При едно такова пътуване в неделя той не се справил с управлението и паднал от скала в река Уорф, съобщава „Дейли телеграф“.

Тялото му било открито от минаващ оттам човек на брега на реката, а до него бил електроскутерът.
 
Полицията, която пристигнала на мястото на инцидента, само е констатирала смъртта на Хеселден. Не се работи по версия за убийство, пише „Дейли мейл“.

Джими Хеселден беше прочут не само като собственик на компанията  Segway.

Бившият миньор натрупал баснословно състояние от договори с военното министерство. Той е разработил специална защитна система за войниците, която ги предпазва от раняване с огнестрелно оръжие или от атака на терористи-камикадзе.

Богатството му се оценява на 166 млн. британски лири (262,7 млн. долара). В списъка на най-богатите хора, съставен от „Сънди таймс“, той заема 395-о място.

Хедерсен беше известен с щедростта си. През 2008 г. той основа благотворителен фонд, който помага на нуждаещи се млади хора, както и възрастни, на които са необходими специални грижи, и инвестира в проекти за подобряване на здравеопазването.

Само преди седмица Хедерсен внесе във фонда си рекордната сума от 10 млн. фунта (15,8 млн. долара).

Електроскутерите се появиха на пазара сравнително скоро. През февруари 2002 г. интернет-магазинът amazon.com обяви началото на аукцион, на който бяха продаваха три такива електроскутера. Преди това техническата новост беше тествана само от полицаи и пощальони в няколко американски града.

Изобретателят на сегуей Дин Кеймен го представя като нещо „средно между пантофи и велосипед“. Той обаче се надява да направи революция. „Човечеството е открило много начини за придвижване на далечни разстояния – самолети, влакове и автомобили. Но за разрешаване на проблема с придвижването на пешеходците на малки разстояния не е направено нищо. Единствената технология, измислена от човека за 5000 години, са обувките“, казва изобретателят, пише NEWSru.

Human Transporter е разработен предимно за придвижване по тротоар – на ширина устройството е не по-голямо от човека и се придвижва не по-бързо от човека, като позволява да се развие скорост от 12,5 мили в час. То работи практически, без да издава звук, захранва се с акумулаторна батерия и се движи с помощта на два електромотора, включени в големи колела с гуми.
 
Неудачни опити за придвижване с това „чудо на техника“ направи бившият американски президент Джордж Буш-младши. След игра на тенис той реши да опита сегуей. Без да изпуска от ръце ракетата за тенис, Буш се опита смело да скочи на него, но не запази равновесие и падна.
 
Минути по-късно обаче Буш отново се качи на електроскутера и заедно с баща си Джордж Буш-старши и кучето Барни тръгна на разходка със сегуей.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Джими Хеселден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Самоубийство! Това е истината! Милионера се е самоубил!
69
0
 
3
 
! Отговори
Направо преди 13 години
въздушни възглавници да им сложат на американците, че да не си търкат обувките кат ходят.
68
0
 
4
 
! Отговори
Stormhead преди 13 години
Само не разбрах -- Джордж Буш от какво е умрял?
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами как би загинал собственик на фирма за вибратори се питам аз?
66
4
 
1
 
! Отговори
още читател преди 13 години
Поредната *** статия с измислена фактология.
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Научил си е урока...Next level...
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До Мързеливи американциАбе, имаш ли представа от инфраструктурата в Америка, че ще ми говориш за пазруване пеша? Където хората живеят в subdivison-ните си няма магазини. Намират се на няколко мили от тях. И тук не се ходи за едно сирене или хляб като в България, ами хората си отиват и си натоварват багажниците с храна, та да си им стигне за цялата седмица. Да бъхтя път, че да се натоваря като кон да си мъкна продуктите, мерси. Имам си кола си я ползвам с кеф. Нека ми е зле
63
1
 
3
 
! Отговори
Angel преди 13 години
не пародия , а ИРОНИЯ !!!
62
2
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 13 години
Че длъжен ли е някой да дава пари на просяци ?Да не говорим ,че 99.9 % са измамници.Наивник!И 1 стотинка няма да дам!
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХАХАХАХХАхАХ,ПАРОДИЯ!Дано на *** от сещ им дойде малко акъла и да си размърдат дебелите паласки след тази поука, хахаха.Живот...
60
1
 
10
 
! Отговори
Кристина преди 13 години
Каква ирония ...
59
5
 
14
 
! Отговори
комуняга преди 13 години
Може би са го убили, понеже се е отдал на благотворителност, съзирайки грешката на живота си да работи за престъпния капитализъм.
58
4
 
4
 
! Отговори
муспи преди 13 години
Всичко каквото се появява по американските медии не е истина.
57
5
 
15
 
! Отговори
Мързеливи американци преди 13 години
Егати мързеливите американци.Не могат даже до магазина пеша да отидат свинете американски.Това се дължи на наднорменето тегло на тлъстите янки.
56
1
 
4
 
! Отговори
АХААХАХА преди 13 години
АХАХАХАХААХА
55
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако има някой който вярва на това, че е умрял от падане от тази трутинетка...просто да знае, че е ***!
54
1
 
17
 
! Отговори
shpek преди 13 години
тоя не ше да е умрел доброволно военни разработки едно другоайде нещастен случай
53
5
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 13 години
Кавал дума "***" и "братле" не съществува в българският език,много здраве имаш от кукла на конци...
52
1
 
34
 
! Отговори
gfthdg преди 13 години
Цената на уредеда е прекалено висока,излезе на пазара преди близо 10 години а в българия няма и помен от жироскопното возило(автобалансиране-ха ха ха)това е жироскоп,журналистчета научете си уроците.А тоз кавал се утрепал не от возилото както може човек да си помисли от статията а е паднал от скала и в река хора с автомобили падат от скали в реки,малко е пристрастна статията и изкривява реалноста...журналистчетата има хора които ви следят коментарите платени сте...
51
4
 
3
 
! Отговори
Varbanov преди 13 години
карам Segwayот вкути до работа. Пове4е се заглеждат по мойто превозно средство, отколкото по BMW-та, Porsche-та и т.н. Не ми е удобно кои знае колко. Поне не му помпя гумите толкова 4есто колкото на колелото. Не бих си го купил.