Чавес: Венецуела започва разработване на ядрена програма

Това ни е нужно, САЩ няма да ни спрат, заяви президентът
28 сеп 2010 20:19, Елка Василева
72
Чавес: Венецуела започва разработване на ядрена програма
Снимка: БГНЕС

Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви, че правителството на страната е започнало подготовка по разработването на ядрена програма за мирни цели, съобщи АП.

„Обсъждаме проект за работа с мирния атом и те (САЩ) няма да ни спрат. На нас това наистина ни е необходимо и ние вече започнахме първите изследвания“, заяви Чавес в понеделник, 27 септември.

Чавес е един от твърдите привърженици на ядрената програма на Иран. Той многократно заяви недоволството си от това, че САЩ и европейските страни пречат на Техеран за подобни изследвания.

Венецуелският президент и по-рано е говорил за възможността за започване на ядрена програма в страната му, но не е уточнявал в кой момент ще започнат изследванията.
 
Уго Чавес говори за началото на ядрените изследвания във Венецуела, коментирайки ситуацията със задържането в американския щат Ню Мексико на ядрен физик и съпругата му, които са заподозрени в опит да предадат секретна информация на венецуелските власти.

Според някои данни в операцията е участвал агент на американските служби, който казал, че е представител на правителството на Венецуела.

„Те са задържали учените, мисля, аржентинци, но аз дори не успях да опровергая наша причастност към това, тъй като вече говори представител на тяхното правителство, който съобщи, че не са открити никакви данни за причастност на Венецуела“, каза Чавес.

Информацията за задържането на съпрузите Маскерони се появи на 18 септември 2010 г. Според американските спецслужби през март 2008 г. Маскерони се е срещнал с предполагаем венецуелски агент и му е предложил помощ при създаването на атомна бомба от Венецуела след десет години, а също консултации в областта на ядрената енергетика.

Той поискал за услугите си 800 000 долара и се поинтересувал дали ще може да получи венецуелско гражданство. По-късно от американското правосъдно министерство уточниха, че правителството на Венецуела не е имало реални контакти със задържания физик, пише Lenta.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: ядрена програма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
5
 
! Отговори
сряда преди 13 години
Поклон пред политици,които мислят и работят за държавата си,без да се съобразяват с някои си от някъде си Успех
64
5
 
3
 
! Отговори
бийсоцастоягапоглава преди 13 години
Ооо САЩ ще те спрат маймункее,,повярвай!
63
6
 
4
 
! Отговори
ined преди 13 години
Уго като им спре тока вечер да прави икономии, с какво друго да се забавляват освен да се плющят?
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Във Венецуела е гадно бе, не разбрахте ли...В Люлин 3 е по-добре, ако че не моим си платим парното....
61
5
 
12
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Хора като Тулски и подобни нечетящи, но коментиращи. Сравнете основните жизнени показатели на Венецуела и България. На Венецуела са: Раждаемостта е 18,91, а смъртността е 4,7. Средният годишен прираст е 1,75 млн. души. Естественият прираст на населението е 14,2. Средна продължителност на живота: мъже - 70 г., жени - 77 г. За България ви оставям сами да потърсите.:))) Сравнете и анализирайте, после пишете.
60
6
 
9
 
! Отговори
Нина преди 13 години
Добра идея, браво. Уважавам политици, които инвестират в научните разработки. Мъдро решение. Браво на Чавес!
59
4
 
11
 
! Отговори
Astarot преди 13 години
Вие венецуелците не ги гледайте. Не ги съжалявайте, нито им завиждайте... Под тях има почти толкова петрол, колкото под Саудитска Арабия. Така че, образи като Чавез могат да си правят каквото си искат. Същото важи и за иранеца. Ние само можем да си внасяме газ и нефт от Русия и да ни юрка, който си поиска.
58
4
 
12
 
! Отговори
112 преди 13 години
Чавес разработва ядрена програма, а Бойко открива кенефите и покрива на една все още недостроена зала...*** ташака сме :-))
57
5
 
6
 
! Отговори
до 55 преди 13 години
Статията е за Венецуела ,а ние да коментираме България,ама че си умник.Кажи от кое село си да го коментираме него.
56
6
 
7
 
! Отговори
БКП(БСП)-КГБ Е МАФИЯ преди 13 години
ЧАВЕС , АМА ТИ НА КАМИКАДЗЕ ЛИ СЕ ПРЕВЪРЩАШ ?
55
3
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 13 години
Разбира се че е важно какво е положението в БГ. ама статията е за Венецуела ,ако си забелязал де.Та затова коментираме Венецуела.Все едно да коментираме глобалното затопляне,според теб де.Ха Ха.......
54
8
 
8
 
! Отговори
КГБ Е МАФИЯ преди 13 години
ЕДИН НЕНОРМАЛНИК ИЗКУКУРИГА В КУБА , СЕГА ПОНИКНА ДРУГ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА .
53
6
 
1
 
! Отговори
Радост преди 13 години
Радостна съм по една причина : толкова "знаещи" щом има, а и всичките са тука, във форума, значи ше се опраим! Айде, разбирачи, вие сте.
52
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е важно, че повечето българи се чудят как да свържат двата края. Не е важно, че повечето българи смятат, че преди 1989 година са живели по спокойно при мисълта за утрешният ден. Важното е, че във Венецуела и Северна Корея е по-зле от нас...*** народ без бъдеще сме си и това е! Какъвто ни комунизма, такава и демокрацията - пародия! Не е важното, че сме зле, важно било, че имало и по-зле...Все едно някой от Вас е живял във Венецуела последните години, че е сигурен как е там....
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците нямат потенциал да защитават Венецуела, но само подкокоросват дивака да се дърви, за да създадат проблем на САЩ. Щатите за нищо на света не трябва да им се ловят на въдицата. Просто трябва да ги оставят да си гният.
50
7
 
9
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
Toya *** koga li she padne???
49
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя ги върна в средновековието, жалък диктатор!
48
1
 
6
 
! Отговори
DeDe преди 13 години
Почти,до полярния кръг.Ама е кеф.Лятото слънцето не залезва,все си грее.Е през зимата е малко кофти,ама пътешествия и времето минава.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
17 000 км но север от Венецуела? Пич ти на северния полюс ли живееш?
46
8
 
17
 
! Отговори
Дядо ЛИбен преди 13 години
Имам втори братовчед който по линия на хуманитарна мисия отиде там и се ожени.Има 4 деца за 4 години :) Не иска за нищо на света да се маха от там...От 84 г. е в чубина...Франция, Канада, ОАЕ....а се засели и направи семейство във Венецуела...жена му е канадка с френски произход...В крайна сметка , ако живота е щастлив няма значение каде се живее и при какъв режим...