Скиптърът остава в династията Ким

Партиен конгрес трябва да подсигури запазването на властта
28 сеп 2010 11:14,
49
Скиптърът остава в династията Ким
Единствената известна на Запад снимка на Ким Чен Ун – евентуалния бъдещ вожд на Северна Корея. Снимка: БГНЕС

Трето поколение от фамилията Ким се готви да поеме управлението на Северна Корея. По всичко личи, че най-малкият син на Ким Чен Ир ще наследи 68-годишния си баща, чието здравословно състояние се влоши сериозно след претърпян инсулт. Историческият момент се очаква на първата конференция на Корейската работническа партия от 30 години насам.

На първото от 1980 г. насам заседание на Политбюро на Централния комитет на партията в Пхенян Ким Чен Ир беше преизбран за генерален секретар.

На фона на слуховете, че ще обяви сина си Ким Чен Ун за наследник, Ким Чен Ир го произведе в чин генерал от севернокорейската армия, въпреки че практически няма военен опит.

На последната конференция на партията преди три десетилетия „великият вожд” Ким Ир Сен посочи за свой наследник начело на Корейската народнодемократична република сина си Ким Чен Ир.

14 години по-късно смяната на властта стана факт след смъртта на лидера, провъзгласен за вечен президент на страната. Ким Чен Ир става първият наследствен държавен ръководител в комунистическа държава, като официалната му позиция е председател на Националния комитет по отбрана, главнокомандващ на армията.

А Северна Корея разполага с една от петте най-големи армии в света – 1 190 000 души. И на практика почти цялата икономика е подчинена на една цел – подсигуряване на въоръжение. Това поведение на Пхенян е заложено от вижданията на великия вожд, който, залагайки на абсолютния култ към личността, гарантира властта си с мощна армия.

Ким Ир Сен е борец за свободата на Корея още по времето на Японската окупация в началото на ХХ век.

След края на Втората световна война той е избран от СССР да ръководи северната комунистическа част на Корейския полуостров, разделен на две от великите сили.

Опитвайки се да влезе в ролята на обединител, със съветска и китайска военна помощ Ким Ир Сен тръгва на война с Юга за „обединението” на Корея. Съединените щати и техните съюзници от ООН обаче отблъскват атаката и след над милион жертви се стига до спиране на бойните действия без официално примирие.

Така в следващите десетилетия за Северна Корея въоръжението става приоритет №1. След смъртта на Сталин и постепенното разпадане на комунистическия блок Ким Ир Сен прилага свой модел на управление, който в известна степен дори се приближава до фашизма.

Единствената идеология, дело на самия Ким Ир Сен, на севернокорейската политическа система – чучхе, залага на четири основни принципа: независима политика, самодостатъчна икономика, самостоятелна отбрана и мобилизиране и сплотяване на масите.

Затварянето на Северна Корея за външния свят обаче води до сериозно влошаване на икономическото състояние на страната, въпреки че на нейна територия се намират по-голямата част от природните ресурси на полуострова.

Според чучхе търговията с външния свят трябва да бъде прекратена, за да може да се постигне основната цел – промишлена и селскостопанска самодостатъчност. Така Пхенян остава само с един основен бизнес партньор – Китай.

Въпреки всички последвали трудности, глада и мизерията, отнели живота (по неофициални данни) на милиони корейци, режимът успява да съхрани култа към личността на вожда. Страхопочитанието към сина на Ким Ир Сен се запазва в почти същия мащаб.

Самият Ким Чен Ир вече 16 години не прави никаква радикална промяна в страната и политическото наследство от баща си. Дори напротив – засили напрежението със започването на програма за ядрено въоръжение. Светът изтръпна, поиска преговори, но засега нещата са в задънена улица.

23 милиона корейци пък разчитат на хуманитарна помощ, за да оцелеят. Изключение са политическият и военният елит в столицата Пхенян. Сега предстои смяна на самия връх на този елит и затова не само Северна Корея, но и целият свят е напрегнат.

Това, което се знае, е, че и трите основни клона на властта – династията Ким, армията и партийното ръководство като че ли са съгласни с избора на лидера. А именно – най-малкият му син  Ким Чен Ун. Тъй като всичко, свързано с фамилията на вожда, се пази в пълна тайна в Пхенян, за бъдещия ръководител не се знае кой знае колко.

Още по темата

Предполага се, че той е около 25-годишен и е следвал в Швейцария. Говори се, че характерът му е много близък до този на баща му и именно затова е предпочетен пред двамата му по-големи братя.

Преди началото на ключовата партийна конференция корейската телевизия съобщи, че на нея ще бъде направено важно съобщение.

Не е твърде вероятно това да е фактическото предаване на властта. Според наблюдатели, макар и болен, 68-годишният Ким Ир Чен едва ли ще излезе в пенсия. По-скоро ще даде възможност на 25-годишния си син да събере опит, преди да поеме кормилото на партията и държавата.

Основният въпрос пред международната общност е дали и той ще държи курса на изолация и демонстриране на военна мощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: Ким Чен Ун
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво критикувате северна корея -ами тиквата не беше ли близьк бодигард на бай тошо а сега е премиер пьк като гледам го тькмят и за президент .тука хората не умират ли от глад .ами здравната ни система на какво дередже е не мисля че стандартите ни на живот са много различни от сев.корея само дето ние станахме бананова република докато те са всеоще независими
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А какво правя ако искам да си купя чифт дънки? Или ако искам да си заведа гаджето на ресторант?
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според чучхе търговията с външния свят трябва да бъде прекратена, за да може да се постигне основната цел промишлена и селскостопанска самодостатъчност.---------------- Така е, когато човек е *** комунист и си мисли, че прогресът ще спре и до края на света ще ходим с гумени *** и ще се возим на молтовки.
46
0
 
0
 
! Отговори
патладжан преди 13 години
тези са *** комунистически *** :)
45
0
 
2
 
! Отговори
до ПИДЖ преди 13 години
Ей пидж, нито харесвам комунизма в северна корея ,нито демокрацията на сащ, така че не се прави на много интересен :)
44
1
 
3
 
! Отговори
za 42 преди 13 години
Uspeh :)))) Ama vzemi i ostanalite glavanaci !
43
1
 
5
 
! Отговори
чула недочула преди 13 години
Тетко Маро, кой може да определи от колко дрехи, храна, културни нужди ,жилище / с или без *** или общ такъв/ имаш нужда?! Ако ти харесва премести се там-всичко ще ти е уредено, няма да имаш време дори да мислиш, само ще работиш по 15 часа ишлеме на някой лайнер в океана за нуждите на Запада и "просперитета на Изтока.
42
4
 
5
 
! Отговори
komunist преди 13 години
Мечтата ми е някой ден да отида да живея в Северна Корея,там животът е тих и спокоен,по добро е от Швейцария!Там е чисто,няма мутри,***,гербаджии.Много искам да имам апартамент в Пхенян с изглед към паметника на Чучхе или да живея в най-високата сграда в столицата.Моля се на господ всеки ден да отида там преди да са я нападнали империалистическа Америка и даже чукам на дърво да стане скоро.
41
0
 
4
 
! Отговори
CNN преди 13 години
Скоро може да гледаме по CNN как му бъркат в устата разни американски военни лекари
40
1
 
7
 
! Отговори
M.Jane преди 13 години
много ми е чудно защо никой не би желал да живее в тоя рай ? и също така , наистина ли вярваш , че е възможно да получиш нещо 'безплатно' ?
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е не, ще иде в някой йапонец или китаец....
38
0
 
10
 
! Отговори
st.anger преди 13 години
това са комунистите , светът може да свършва , но за тях най-важно си остава властта.
37
3
 
9
 
! Отговори
Сибила преди 13 години
Наследникът на снимката ми изглежда леко като олигофренче. Що така?! Нали уж е божествена издънка на великия Ким?!
36
1
 
8
 
! Отговори
Х преди 13 години
"всеки получава чрез купони необходимите му продукти" - помним в България кой определяше кое и колко е необходимо... Аман от демагози. Ориз има само за партийните секретари, май, останалите го карат повечето време на чимчи :)
35
1
 
7
 
! Отговори
Дижонския преди 13 години
Вчера в този сайт имаше една статия, в която се твърдеше, че 92% от бълагрите мизерствали и всички си строшихте клавиатурите да пишете колко било вярно това. Ако наистина е вярно, че 92% от ши*ания български народ мизерства, то тогава излиза, че в Северна Корея е рай защото там почти никой не гладува.
34
1
 
10
 
! Отговори
Х преди 13 години
Днес транспортът не е безплатен. 5 вона трамваен билет (Инфото е отпреди 1-2 години, май). Евтино (макар че не им знам доходите), но не безплатно.И въобще, Северна Корея не е мястото на победилия комунизъм от хубавите книжки, а е мястото на победилия комунизъм от страшните книжки.Безплатно може да е било преди да се разпадне СССР - все пак комунизмът работи прекрасно, докато не свършат чуждите пари :)
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо не емигрираш там? очедивно е че мечтаеш за комунистическа диктатура..а като си толкова запозната с положението там, можеш ли да ви кажеш коя година сме според техният календар?? и едно обяснение, годината не е резултат от раждането на исус, а на великият лидер..Това не е монархия, а комунистическа монархия
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кога ще пратим и нашите комунисти там!? и да останат за винаги..Нека Северна Корея да остане същата идиотска държава, но преди това да направип тази забравена от бога държават, концлагер за комунисти под егидата на ООН..Поне войните, кражбите и убийствата по света ще спрат
31
5
 
9
 
! Отговори
До Тетка Мара преди 13 години
Какво викаш, Маро?! Всеки получава по 200 грама ориз - безплатно естествено и също така безплатно почива на курорт, където топлата вода предстои да бъде открита някога в далечното бъдеще и условията са като в каменната ера. А, мерси от такива безплатни и общи работи!
30
11
 
13
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 13 години
ЕТО мнението на човек, който е бил в Северна Корея. Там няма бездомни - всяко семейство получава жилище от държавата - безплатно. Там няма гладни - всеки получава чрез купони необходимите му продукти, а ако е болен, неработоспособен, ученик или судент се храни безплатно, здравеопазването - безплатно, образованието - безплатно, транспорта - безплатен, през отпуската си всеки почива бесплатно в курорт, необходимите му дрехи на всеки са безплатни, културните мероприятия също са безплатни.