Мендух Тачи: Без евроинтеграция Македония няма да оцелее

Решението на спора с Гърция е промяна на името, смята лидерът на ДПА
29 сеп 2010 18:40, Елка Василева
84
Мендух Тачи: Без евроинтеграция Македония няма да оцелее
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От политическа гледна точка Македония би трябвало да има имунитет, за да оцелее. Този имунитет е евроатлантическата интеграция. Ако този имунитет го няма, тогава ни се появяват няколко болести – междуетническите отношения, реформите, инвестициите, казва в интервю за ВВС Мендух Тачи, лидер на опозиционната Демократична партия на албанците (ДПА).

Несериозното отношение на сегашното правителство в контекста на евроатлантическата интеграция поставя в опасност държавата във всяко отношение, смята Тачи.
 
Запитан за становището на ДПА за решението за спора с Гърция, Тачи казва: Решението е промяна на името. И второ: мнозина от управляващата гарнитура, които наливат масло в огъня, че ставало дума за идентичността, не са прави. Никой не може да оспори тази идентичност според всички действащи правила в света. Мисля, че нещата са близо до решението. След като вече имаме информация, че другата страна е съгласна в името да се използва думата „Македония“, мисля, че сега е моментът, казва Тачи.
 
Запитан кой е възможният сценарий, ако продължи да се отлага решението на проблема и Македония остане извън евроатлантическата интеграция, Тачи посочва:

Не знам. Когато си мисля за тези неща, след като дори международната общност няма сценарий, то ситуацията е страшна. Ние вече влизаме в тези „черни дупки“. Всичко около нас е наред, дори и Сърбия, която беше конфликтна, с резолюцията за Косово вече е ясно, че върви напред. Македония, медицински казано, очевидно е поставена в „усмирителна риза“, за да няма увреждания и след това ще се върви към „терапия“, смята Мендух Тачи. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: македонияМендух Тачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По времето на Асеневци е имало власи толкова колкото и антички македонци.Вместо хомо илинден да пишете нова история вземете помислете за шиптарите защото много скоро няма да я има ваща родина Бюрм на европейската карта.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
AJDEMI PODUHAJ оногондурите са част от Българския народ така като днес македонците и тракийците, вокил няма как да са хуни понеже Хуните изчезват като народ още през 4 век.Кхан Крум няма как да е Аварин защото заедно с немците разбиваме Аварски каганат,Крум едва ли би водил война с своя народ.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А скоро няма да имат проблеми с името Македония, защото ще се прекръстят на Велика Албания или на бивша Македонска република по настоящем област в Албания! Обаче ще ми липсват! С кого ще си правим бъзици, а? Албанците са диво племе, нямат чувство за хумор и с тях шега не бива. Докато макетата са друга работа!
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А добро утро! Само дето ще видят ЕС през крив макарон!
67
0
 
2
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Оставете ги макетата, те са болни. Албанците ще ги излекуват.Ето Скопие го делят на албанска и македонска част. После нека българите да са врагове,като дойдат да се молят да ги приберем у нас.Не знам психиатрии дали имаме достатъчно...
66
0
 
3
 
! Отговори
Бивш кореняк Софияне преди 13 години
То с тази скорост с която "македонците" си вадят Български паспорти, скоро ще трябва да станат част от Благоевградска Област!Че българските граждани там не са малцинство а мнозинство!
65
0
 
3
 
! Отговори
България преди 13 години
Абе ти луд ли си ..... Виж, че ще ви затвориме границата и ще умрете голи и боси ...
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз предлагам да направим една обща държава БАЛКАНИЯи да спрем да се ръфаме. Всички на Балкание могат да членуват - и без това сме от един дол дренки!
63
1
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Българите дали са "постоеле" може да спорим ама ти не ни мисли нас ами виж у античката империя кво става че май албанците ще "постоят" над вас.***
62
0
 
2
 
! Отговори
четвъртък преди 13 години
Когато нещата зависят отвън-това е лош знак Нищо по-добро няма да донесе ЕС
61
0
 
3
 
! Отговори
da go duhat maketata преди 13 години
абе тия смешни т.н. македонци май пак усещат как скоро албанците пак ше им го отперят ....и затова влизат в нашите сайтове да си пишат некви ненормални коментари.....скапаняци стойте си там във файром ли там кво беше и не дейте да лаете.....не виждате ли че сте най големите смешници в света....а и да честит ви байрям мекерета --------муааааахааааааааа
60
0
 
10
 
! Отговори
SS Liebstandarte преди 13 години
сега УНУГУНДУРИЯ, КУМАНИЯ, ТАТАРИЯ и ХУНИЯ има ли бе *** НЯМА а БЪЛГАРИЯ Е БИЛА И ЩЕ БЪДЕ!!!!! Айде със здраве да си честваре байряма!!!!!
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гърците и АЛБАНЦИТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ *** на балканите и по характер са проклети .а наште братя македонци предатели и страхливци те сънуват сръбска машина постояно .големите сили решават разпределението на балканите на нас как ни окрадоха тракия и македония а на сърбите косово но на сърбите им се връща заради македония бог бави но не забравя същотото ги чака и гърци и турци а ние ще седим и гледаме живи и здрави а тях как бог ги наказва с огън и пламък и вода .А ние ще правим добро на съседите
58
0
 
1
 
! Отговори
Dee преди 13 години
a be az ne moa da razbera kvo se razpraate tyka! kato iskat Macedonia - da vurvat, koi gi spira?! da ama ne , te si troshat krakata kum Sofia. i kvo praat Macedoncite po bulgarskite site-ove? utre shte kajat che dnes.bg vsushtnost ne e bg a mk. hahhasamo gluposti..vaobshte , ne spor ami i razgovor ne bi triaalo da ima po taa tema.
57
0
 
7
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
Макета,кога дойде време да се плеснете по челата/че сте родоотстъпници/ -не бойте се ,няма да усетите нищо,щото отдавна ще ви болят дирниците от албански ритници, а човшкото тяло усеща само една болка !Както има ЕДНА ИСТИНА,ЕДНА РОДИНА,ЕДНА ЧЕСТ-все неща дето сте забравили!Стигна албанец да ви казва ,че сте в усмирителна риза,а честито!
56
1
 
13
 
! Отговори
bg преди 13 години
Най-лошото май ще стане, 'македонците' не искат да признаят че са българи, затова сега ще станат албанци. Да са живи и здрави!
55
0
 
9
 
! Отговори
Горски преди 13 години
Явно 57 е духал, духал та се е сдухал! Няма да коментирам измекярските му твърдения,защото и мператрицата на Русия - Екатерина е била немкиня ама това не прави руснаците германци нали? Освен това доста от твърденята му са писани на сръбска пишеща машина. Ще констатирам в медицински план ситуацията около такива като него - остра национална недостатъчност! Амин!
54
24
 
3
 
! Отговори
AJDEMI PODUHAJ преди 13 години
Дури мегю "бугарските" Ханове (Канове) и Цареви нема ниту еден "бугарин". Првиот "бугарски" владетел од родот Дуло - Курт и неговите наследници биле УНОГОНДУРИ. Родовите Вокил и Угани биле ХУНИ. Крум и неговите наследници биле АВАРИ. Асеновци биле ВЛАСИ. Тертеровци биле КУМАНИ, а Чака е бил ТАТАРИН. Шишмановци биле КУМАНИ. Е сега !? Зошто нема барем еден владетел "бугарин" во древните Хроники ??? Одговорот е ясен ! Пошто "***" како посебен етнос никогаш не постоеле и не постоят !
53
2
 
0
 
! Отговори
ryazan преди 13 години
pone se podmivame sled kenef a ne si bar6im gaza s par4eta vestnici kato teb smotan
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще се смени името на какв? На Шиптария?