Брюксел се подготвя за кибер войни

Еврокомисията търси кой да ги защити от интернет атаки
1 окт 2010 16:30,
14
Брюксел се подготвя за кибер войни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейските институции започнаха трескаво да се оглеждат кой може да ги защити от атака срещу информационните им масиви, спиране на тока или терористични нападения, идващи от интернет.
 
Европейската комисия сформира екип за спешно реагиране срещу компютърни нападения (CERT), чиято работа ще е да разпъне чадър срещу евентуални кибер атаки, насочени към ЕК, Европейския парламент и Европейския съвет, съобщи комисарят за цифровия дневен ред Нели Крус.

"Трябва да се подготвим за тотално прекъсване на електричеството или комуникациите в резултат на природно бедствие или на кибер атака", предупреди комисарката.

Докато си вземе кибер бодигард, Брюксел ще засили охраната на информацията и инфраструктурата си и ще поиска от държавите членки да затегнат санкциите и преследването на хакерите, които дръзнат да посегнат на метрополията.

По данни на Брюксел през март 2009 г. компютърните системи на държавни и частни организации в повече от 100 страни са били атакувани от мрежа заразени с вируси компютри, които са изтегляли чувствителни и секретни документи.

Според комисарката за вътрешния ред Сесилия Малмстрьом вече е било използвано и първото кибер оръжие – програма, която е в състояние да генерира 12 милиарда спам съобщения за денонощие.

Засега комисията се въздържа да се произнесе по неотдавнашните компютърни атаки срещу Иран, но признава, че удари срещу цели държави са били нанасяни срещу две нейни членки – Естония и Литва през 2007 г. Тогава компютрите на учреждения, полицията, общинските и банковите бази данни бяха недостъпни в продължение на дни в резултат на организирани атаки с неустановен произход.

"Престъпниците намират нови начини за действие. С помощта на вируси и други видове програми те се опитват не само да източват кредитни карти и банкови сметки, но и да обезвреждат системите за сигурност на обекти, които са част от националната сигурност, да превземат информационните системи с чувствителни данни, да организират саботажи и дори терористични атаки", предупреди Малмстрьом.

Сега Брюксел обявява война на програмите botnet, които превземат голям брой компютри от нищо неподозиращите им собственици и впоследствие ги използват, за да генерират разрушителни кибер атаки срещу обществени и частни интернет сървъри.

Брюксел предлага да се криминализира създаването и използването на botnet програми, държавите членки да организират денонощна стража срещу кибер пиратите, както и да се предупреждават една друга за подготвяни нападения.

Кражбата на самоличност и на чувствителна информация през интернет също ще бъдат криминализирани навсякъде в Европа, като еврокомисията предлага наказанието да се унифицира, като за по-тежките случаи да бъде затвор от 2 до 5 години.

Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност, която е базирана в Кипър, ще бъде натоварена с поддръжката на мрежовата сигурност на европейските институции и с разработването на предупредителни системи, които да ги бранят от онлайн посегателства. Държавите членки пък ще бъдат задължени да събират информация за кибер заплахи и да ги докладват на Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Петърчо преди 13 години
Поррно да има в наще торенти нищо друго не ме интересува. Опъвам ластика всеки ден.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе вързани са, ама през VPN...
9
1
 
1
 
! Отговори
Captain Jack преди 13 години
Войната срещу Интернета я управлявам АЗ! Може и да поспорим, ако, искате и имате аргументи!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и децата знаят че важни институции електроцентрали транспорт банки не вързани в мрежата представете си за колко *** ни имат
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХААХ ДА ВОЙНАТА СРЕЩУ ИНТЕРНЕТА ЗАПОЧНА ОФИЦИАЛНО В ПАНИКА СА СЕГА КАКВО ЛИ НЯМА ДА ИЗМИСЛЯТ САМО И САМО ДА ГО ОГРАНИЧАТ ЦЕНЗУРИРАТ И СПРАТ
6
0
 
0
 
! Отговори
IQ bugger преди 13 години
CERT да се обърне към CERN.
5
0
 
2
 
! Отговори
destroy преди 13 години
познавам един маняк мноо добър ,само му даите часовник CASIO -с *** трябва да е от 92 г. модел и ще им бъгне половината система
4
1
 
3
 
! Отговори
cra$h`n`burn преди 13 години
Имаше една готина фраза: " Mess with the best die like the rest!".
3
0
 
14
 
! Отговори
до ЕК преди 13 години
тотално прекъсване на електричеството или комуникациите не се получава в резултат на природно бедствие или кибер атака, а в повечето случаи е, защото любимите ви ***, които толкова защитавате, са откраднали кабелите.
2
0
 
1
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Дянков,бе!!!Само да напишат съобщение"Ще ви пратим Дянков да ви упрай!" и пиратите ще се скрият вдън земи Телилейски
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да му мислят нашите служби, пълни с шурковци, неразбиращи от компютри