Хелмут Кол осъди носталгията по ГДР

Учители: В училищата се отделя много малко място на историята на ГДР
1 окт 2010 10:46, Елка Василева
34
Хелмут Кол осъди носталгията по ГДР
Снимка: БГНЕС

В навечерието на 20-ата годишнина от обединението на Германия, която ще се отбележи на 3 октомври, бившият канцлер Хелмут Кол изрази безпокойство по повод усилващата се тенденция да бъде украсявано и оправдавано миналото в Германската демократична република, пише „Ди Велт“.

„Не бива у никого да остават съмнения: ГДР не беше правова държава. Онзи, който твърди обратното, не е научил нищо, абсолютно нищо от историята“, заяви канцлерът обединител в интервю за „Билд“.

Кол остро разкритикува изявленията на премиера на Бранденбург Матиас Плацек, който каза, че обединяването на Германия фактически представлява аншлус на ГДР (немската дума „аншлус“ – букв. превод присъединяване, се е превърнала в термин за присъединяването на Австрия от нацистка Германия). По думите на Хелмут Кол да се използва думата „аншлус“ в тази ситуация е исторически абсолютно невярно.

Кол посочи също така, че в бъдеще германците ще си спомнят за обединението като за щастлив момент от германската история, справедливо ще се гордеят с мирния характер на събитията от 1989 г., довели до обединението.

Още по темата

Междувременно от германския съюз на учителите излязоха на 30 септември с изявление, в което се казва, че в германските училища на историята на ГДР се отделя „скандално малко място“. Според председателя на съюза Йозеф Краус по този начин сред учениците все повече нараства историческата неграмотност, пише Lenta.ru. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Германия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
я..тоя крадец се показа бе..помня колко беше възхвален от управляващите по него време...но след като слезе от власт се оказа че и той е бъркал в кацата с мед и е заделял и за себе си за черни дни...убеден съм че не се различават нашите политици от западните...а и интересно от къде знае дали в ГДР е било лошо или хубаво щом не е живял там...а и пропагандата по него време е едно...а действителността съвсем друго нещо...явно е че има за какво ..но той няма проблеми за нищо.нито преди нито сега.
33
1
 
2
 
! Отговори
didslpole преди 13 години
Съкън, недей в Китай, че там вилнее най-лошият вид капитализъм. Току те разпарчедисали за органи. Само Куба става , че е топло и няма да плащаш парно. На прозорците имат мрежа и капаци. Стъкла нямат, а по голия под се ходи и бос и то целогодишно.
32
1
 
4
 
! Отговори
didslpole преди 13 години
Носталгията по доброто старо време е стара колкото човека. В много митологии тя е крайъгълен камък, като митът за изгонването от рая в християнството. Индийците също имат регресивно светоусещане, както и гърците. Атлантида е подобен мит, да не говорим националистическите изцепки за въображаемо велико минало и наследство така разпространени сред много народи. Нормално е хора чиято младост е преминала при онзи режим и не са имали особени проблеми, днес да ги пере носталгията. Старост-нерадост!
31
4
 
1
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 13 години
Не е ясно какво си преживял,ама идиотщините дето ги ръсиш показва,че току що си излязъл нз бабати от ***.*** а дедо ти сигурно и играл хоро когато македонските главорези по заповед на Борис заколиха министър председателят на Бъ;гария Стамболийски като яре.Живеещ в простотията си сбърканяк ГДР бе международно призната държава член на ООН.Да си чувал за хелзинските споразумения и на нерушимостта на границите в следвоенна Европа.А защо убиха Ал.Дубчек/Излез от *** на баба ти.
30
4
 
4
 
! Отговори
Хелмут Кол падна преди 13 години
Да припомним само, че Хелмут Кол падна поради корупционна афера!
29
2
 
1
 
! Отговори
Малее преди 13 години
28-Не се притеснявай! То и на пост 16 бяха 12 на 4 и веднага станаха 12 на 27:) Какво да правят толкова си могат:)))))))))))))))) Да са живи и здрави:) Опитват се да излъжат себе си:) Ама как да избягаш от себе си:)
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що манипулирате бройката на гласувалите бе,другари?Как за ментето номер 21 за минута от 3 станаха 13 гласувалите ЗА????
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ментето е 21,разбира се,към него ми е предния коментар!
26
1
 
3
 
! Отговори
Julian преди 13 години
ГДР не означава Прусия, освен Прусия, към ГДР са Саксония, Тюрингия и други.В по голяма част от историята това са били отделни германски държави, които Бисмарк е обединил.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей менте!При социализма имаше повече шансове и простор само за една ограничена клика от висши партийци и доносници на режима!Не лъжи хората,много млади хора четат в нета,те трябва да знаят истината!
24
2
 
5
 
! Отговори
Преживял соца преди 13 години
Да, благодаря ти 21, че пишеш от мое име. Но си написал пълна лъжа. Сигурно за някой, на когото дядо му е бил краварче-ятак на шумкарите или АБПФК, който след 9 септември е трошил кокалите на българите в милицията, сигурно за такива е имало простор и свобода.
23
1
 
5
 
! Отговори
Julian преди 13 години
Абе общо взето да им имам проблемите :)
22
1
 
8
 
! Отговори
Julian преди 13 години
Думата аншлус (Anschluss) буквално означава присъединяване, тоест ГДР се присъединява към ФРГ тук е уловката, за да не звучи обидно примерно думата би била Ферайнигунг (Vereinigung), което означава обединение.Това им е болката на източно германците, че са се присъединили а не са се обединили със западна Германия, тъй като начина на живот между двете държави не се е смесил, а западняците са наложили напълно техният стил на живот.Това не е мнение просто уточнявам каде са им "проблемите"...:)
21
17
 
44
 
! Отговори
Преживял соца преди 13 години
...и въпреки всичко,трябва да призная,че при социализма имаше повече простор,повече шанс на личноста да се развива,повече свобода.Днес всичко е само привидно демократично.
20
32
 
5
 
! Отговори
Преживял соца преди 13 години
И не виждам какво лошо има в термина "аншлус". Това си е доброволно обединение. Съединението на Княжество България и Изтовна Румелия си е 100% аншлус.Навремето Хитлер не е завладял Австрия със сила, хората са го посрещали с цветя, защото австрийците са просто южни германци-католици.
19
5
 
32
 
! Отговори
сиренцето и гаргата преди 13 години
НАли демокрацията се основа на свободата на избора и на конкуренцията?Е! нещо на демокрацията и куца явно като се сравни пряко със социализма!*** нали при демокрация всичко е позволено- просто парите са подкупили мисленето на доста народ за да се върнем обратно на изходна позиция.Или: "Всички сме капиталисти, *** повечето от нас нямат капитал!" :)
18
24
 
35
 
! Отговори
Преживял соца преди 13 години
За разкрасяване на историят руснаците наливат пари в западните медии и издателства, в България е същото. Трябва да знаете, че социализма беше една ***, неестествена и обречена политичеста система.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хер Кол,ако знаете у нас как е,ще се хванете за главата.
16
33
 
18
 
! Отговори
Малее преди 13 години
Ми хората като видяха що е демокрация, разбраха просто какво ги чака обикновените хора:) Масови убийства, самоубийства, кражби десетократно по-големи:))))) Щастливците са тези дето бяха на Магурата и крадльовците, че вече сме "демократична" държава:))) *** няма страшно! Ще измре поколението,което може да прави сравнения и всичко ще си дойде на място:)Тогава вече номера с правовата държава ще вземе изцяло връх, а другите ще са лоши в учебниците по история.
15
18
 
38
 
! Отговори
айде бегом с крачка преди 13 години
Заминавай в Северна Корея! Само там още не се предават комунистите! Там е земният рай!!!!