Срещат се разделени семейства от Северна и Южна Корея

Над 80 000 южнокорейци имат роднини в Северна Корея
1 окт 2010 17:11, Елка Василева
15
Срещат се разделени семейства от Северна и Южна Корея
Снимка: БГНЕС

Представители на Червения кръст на Северна и на Южна Корея се договориха за провеждане на едноседмична среща между членовете на семейства, разделени в резултат на войната от 1949-1953 г., съобщава на 1 октомври, петък вестник The Korea Herald.

В срещата ще участват до 200 семейства, избрани чрез компютърен жребий от над 10 000 подали заявка за участие в програмата.
 
Разделените от над 60 години роднини ще могат да се видят от 30 октомври до 5 ноември в планинския курорт Кимгансан в Северна Корея.

Преговорите за събиране на семействата започнаха през август, но страните не успяваха да се споразумеят поради искането на Пхенян за възобновяване на съвместната с Южна Корея работа в Кимгансан, който е източник на валута за режима. Lenta.ru припомня, че Сеул отказа  да води чужди туристи в курорта след инцидента на границата между двете страни през 2008 г. Тогава севернокорейски граничари застреляха туристка от Южна Корея, която навлязла на територията на военен обект по време на разходка.

На преговорите в петък Северна Корея се е отказала от това си искане. Нещо повече, двете страни са договорили провеждане в бъдеще на преговори за сътрудничество в курорта, но точна дата не е посочена.

Според анализатори промяната на принципната позиция е свързана с желанието за подобряване на двустранните отношения преди потенциалната скорошна смяна на ръководството в КНДР.

По информация на Червен кръст над 80 000 души само в Южна Корея имат роднини от другата страна на границата. Четири хиляди от тях умират годишно от старост, така и не дочаквайки среща с роднините си.

За последен път подобно кратко събиране на семейства имаше през септември 2009 г. Тогава можаха да се срещнат само 16 семейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Южна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
патил булгар преди 13 години
Ами как - както при нас - управляващите, като натрупат достатъчно богатства на гърба на народа, който започне да примира от глад, разпускат режима, за да си направят частни банки легитимно и... всеки да се оправя сам...
14
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Аз не виждам обаче как ще падне този режим.Щом досега е издържал не знам дали ще падне някога. Освен ако нещо не стане отвътре иначе с налгане на чужда сила няма да го бъде. Най-много ядрена война да предизвикат. тея са ненормални от тях всичко се очаква.
13
0
 
3
 
! Отговори
патил булгар преди 13 години
Глобализмът няма нито начало нито край - той е почнал още от Марко Поло и венецианците, или от Рим, или даже от древен Егпет, или още много по-рано. И никога няма да свърши, щото възможностите за оптимизация и забогатяване са безкрайни и човекът ги следва като гладно куче салам.
12
0
 
2
 
! Отговори
пепо преди 13 години
Е кое му е естественото?Да гледаме по телевизията речите на великият вожд,на един ***, които даже за разлика от баща си дори не се е изпотил да придобие такава *** власт.
11
2
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 13 години
Северна Корея няма да падне. По-скоро светът ще се сгромоляса, а доктрината Чучхе ще се разпространи и на други места по света. Това е естествения път на нещата - глобализмът рано или късно ще падне. Като всяко нещо и то има своето начало и край.
10
0
 
1
 
! Отговори
bsp преди 13 години
samoHON GIL DON ще ги оправи
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живее Ким Чен Ир .
8
3
 
8
 
! Отговори
патил булгар преди 13 години
Тия несретници къв преход ги чака като им падне режимаа - не им завиждам!За разлика от Западна Германия и Западна Европа, Ю.Корея няма никакви намерения да налива там милиарди и да се лишава! Ще седят под карантина с визи и в мизерия поне 60 години, щом ние 20 год не се оправихме с толкова грижи и хрантутене от цялата Европа под носа ни..!
7
0
 
6
 
! Отговори
петък преди 13 години
Много политици ще страдат заради греховете си
6
1
 
6
 
! Отговори
GABI преди 13 години
До komunist:Винаги можеш да заминеш и да не се върнеш,но първо трябва да се откажеж от месото да станеш вегитерианец,но няма да ядеж краставици и домати а да свикнеш на трева...Виж you tube...nord Korea...
5
11
 
5
 
! Отговори
komunist преди 13 години
Мечтата ми е някой ден да отида да живея в Северна Корея,там животът е тих и спокоен,по добро е от Швейцария!Там е чисто,няма мутри,***,гербаджии.Много искам да имам апартамент в Пхенян с изглед към паметника на Чучхе или да живея в най-високата сграда в столицата.Моля се на господ всеки ден да отида там преди да са я нападнали империалистическа Америка и даже чукам на дърво да стане скоро
4
0
 
6
 
! Отговори
sa60 преди 13 години
Аз си мислех, че ще се сбият тия, ама - не. БРАВО, намерили си някакъв общ език
3
4
 
10
 
! Отговори
vlady преди 13 години
Обединението не е удачно - светът ще загуби единствената в света средновековна азиатска феодална монархия достоен наследник на Чингиз Хан, Тамерлан и т.н. макар и с комунистическа фасада. Не виждам как Южна Корея ще възприеме по-прогресивния северен строй вместо обикновена изостанала демократична република от западен тип.
2
0
 
10
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Дано това са първи стъпки в нормализиране на отношенията между двете страни. Стига разделени народи. Те дори са разделени много повече време от германците.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тогава севернокорейски граничари застреляха туристка от Южна Корея, която навлязла на територията на военен обект по време на разходка. ИНТЕРЕСЕН ЛОВЕНТУРИЗЪМ развиват в Северна Корея.