Командващият руския ВМФ обяви арктическа война на Китай

Русия нямало да даде "нито педя от своите интереси"
4 окт 2010 12:17, Елка Василева
28
Командващият руския ВМФ обяви арктическа война на Китай
Снимка: БГНЕС

Русия ще се бори за Арктика и няма да даде „нито педя от своите интереси“ в този регион, заяви за ИТАР-ТАСС главнокомандващият ВМФ на Русия Владимир Висоцки.

Според адмирала необходимостта от отстояване на мястото на Русия в Арктика е силно назряла, тъй като има много желаещи да получат парче от „арктическата торта“.

По думите на Висоцки се наблюдава проникване в региона на редица държави, които не влизат в Арктическия съвет. Такива страни „много интензивно, по всякакъв начин позиционират своите интереси“. По-специално Китай вече сключи договори с Норвегия за усвояване на арктическата зона.

Адмиралът посочи, че в момента Китай се превръща в сериозен компаньон на различни страни „както с положителна, така и с проблемна позиция“.

Още по темата

NEWSru припомня, че в Арктика е съсредоточена значителна част от петролните находища, открити са залежи на скъпоценни камъни и въглища. В момента освен петте крайбрежни държави – САЩ, Канада, Дания, Норвегия и Русия, още 20 страни претендират за достъп до богатствата на Арктика. Особено активни опити за проникване в региона експертите наблюдават от страна на Китай.

Оценявайки действията на различни страни около Арктическия регион, експертите дори започнаха да говорят за нова „студена война“. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: НорвегияКитай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
най много бай руснак да се ядоса и да помете скромния китайски флот който оперира със копия на стари съветски подводници.Само крайцера ,,петър Велики'' по бойна мощ е колот половината китайски флот.Знаем ги китайските бойни кораби-рибарска лодка-монтират и една картечницаи айдеее имаме фрегата.хахахахахахахах
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Китайците ще удавят руснаците само с плюнки!
27
1
 
9
 
! Отговори
Предрекох преди 13 години
а бе много военни стратези много чудо бе... ама и аз па ше зема да се изкажа: македонската армия, ке завладее свето
26
2
 
3
 
! Отговори
Stalin111 преди 13 години
ШОС -Китай Русия и компания ще владеят Евразия.
25
3
 
5
 
! Отговори
стг преди 13 години
Хех, лично аз мисля че Китай смята Сибир за своя зона на стратегически интерес и рано или късно ще се разшири натам и в Русия знаят това но общо взето няма какво да направят
24
4
 
3
 
! Отговори
статистик преди 13 години
До 22: И на какво си слагаш шапката?
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този огромен флот се поддържа с недостатъчно пари и е изключително неефективен. Подводниците едвам се крепят и търпят аварии, огромните кораби са вече за скрап, а начело на армията са празноглави военни. С такава военна мощ Русия трудно ще опази своите граници камо ли да претендира за природни богатства извън своите териториални води.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Китай си е Китай, ама РУСИЯ си има северен флот + тихоокенаски флот, маса на брой ядрени подводнци и хич не ми дреме на шапката кой имал по голям БВП от техния (с поне 1000 самолета повече от Китай + стратегическа ядрена авиация+ няколко хиляди ядрени бойни глави :) ) Освен САЩ (който в момента ги превъзхождат по въоржение ) няма кой да си мери п.....те с тях :)
21
1
 
3
 
! Отговори
Noname преди 13 години
Не е генерал а адмирал. И името е точно.
20
2
 
4
 
! Отговори
статистик преди 13 години
Китай изкупува външния дълг на Гърция/500 млрд.$/, а руският дълг е три пъти по-малък.
19
1
 
5
 
! Отговори
КОНСТАНТИН преди 13 години
Най-Голямата част на тортата е Наша и няма да я дадем на Никого. Нашата Победоносна Армия и Флот ще обяснят на всички, кой е главният в Северният Океан. ГРУБАТА ВОЕННА СИЛА (и СТРАХ пред Нашата мощ) е език, който не се нуждава в превод.Руският Император.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
водката не прощава никому
17
2
 
3
 
! Отговори
187 преди 13 години
бас ловя, че генерала не се казва Владимир Висоцки
16
5
 
9
 
! Отговори
Кан Крум преди 13 години
До 15 Я виж руските олигарси притежават половината от акциите на големите европейски фирми.Скоро ще станат техни на 100 процента.
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Русия, чиито най-големи коорпорации са в добивната промишленост ще фалира със сигурност ако не изнася суровини.
14
5
 
13
 
! Отговори
Кан Крум преди 13 години
до 11Германия, Великобритания, Франция, Испания и Италия без доставките от Русия ще лапнат хурката с извинение за вулгарния израз.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този главнокомандващ би трябвало да го изритат на мига след такова малоумно изказване. Вярно че военните са пословични с гладкия си мозък, ама този ръб бие всякакви рекорди.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А другите как печелят БВП ? При положение, че техния пада като ненормален , а на Русия расте ?? И далеч не изнася само суровини. Едва ли знаеш, че те са само към 20 процента от БВП-то , имам и военна техника , софтуер , коли и т.н ..
11
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Германия, Великобритания, Франция, Испания и Италия имат по-голям БВП от Русия, която се оформя като типична бананова република - изнася сурвини.
10
1
 
10
 
! Отговори
ХАХА преди 13 години
Точно, че рублата расте със страшна сила . Абе вие *** ли сте , толкова да сте ограничени не е релно..